WordPress.com beveger seg vekk fra PHP

Nå brukes samme språk i nettleseren og på serversiden.

WordPress.com beveger seg vekk fra PHP
Blogger og nettsteder på WordPress.com kan nå også administreres med en pc-applikasjon. Her vises Mac-utgaven. Bilde: WordPress.com

WordPress.com er trolig verdens mest brukte tjeneste for publisering av websider. Dermed har det stor betydning når systemet nå har blitt bygget helt på nytt, etter å i stor grad å ha vært basert på de samme løsningene som ble tatt i bruk for ti år siden.

JavaScript over det hele

De mest merkbare nyhetene i nye WordPress.com finnes i administrasjonsgrensesnittet, hvor man har introdusert opplevelser som skal ligne mer på de man finner i vanlig pc-programvare. I utgangspunktet kan det virke som om dette bare er god, «gammeldags» Ajax, hvor data lagres og brukergrensesnittet oppdateres uten at sidene må lastes på nytt.

Men hele WordPress.com skal nå være bygget som én enkelt, JavaScript-basert applikasjon som kommuniserer via REST-baserte programmeringsgrensesnitt med de underliggende delene. Mange av disse programmeringsgrensesnittene er også tilgjengelig for eksterne utviklere.

Det meste av sidelastinger skal kunne gjøres raskere enn tidligere, og administrasjonsverktøyene skal kunne brukes også i nettlesere på mobiler.

Ledes fra Trondheim: MySQL blir stadig mer norsk 

Alternativet

I tillegg har Automattic, selskapet som står bak WordPress.com, lansert et administrasjonsverktøy for pc-er. Dette er i første omgang bare tilgjengelig for OS X, men Windows- og Linux-utgaver er under utvikling. Verktøyet bygger på Electron, den samme teknologien som Microsoft benytter i kommende Visual Studio Code.

Også på serversiden

Den nye WordPress.com-utgaven kalles for Calypso og innebærer ikke bare langt mer bruk av JavaScript i brukergrensesnittene, men også på serversiden.

Calypso består kun av JavaScript, HTML og CSS. Det bygger blant annet på Facebooks React-bibliotek i stedet for jQuery, og kjøres på en Node.js-server, som igjen bygger på JavaScript-motoren V8 som man finner i blant annet Google Chrome.

Hele Calypso er nå utgitt som åpen kildekode, noe som er omtalt i mer detalj her.

Calypso-nyhetene kan også være relevante for mange nettsteder som ikke bruker WordPress.com, men WordPress-programvaren som er utgitt på WordPress.org.

Les også: Samlet fellesskap gir ut helt ny Node.js 

JetPack

Ved hjelp av WordPress-pluginen JetPack kan eksterne WordPress-nettsteder knyttes til WordPress.com. Dette innebærer at man kan administrere også slike eksterne nettsteder fra dashbordet som er tilgjengelig fra WordPress.com eller i den nevnte desktop-applikasjonen.

Via JetPack tilbyr Automattic også blant annet besøksstatistikk og visse sikkerhetsrelaterte tjenester.

En mer detaljert gjennomgang av Calypso-prosjektet finnes her.

Leste du denne? Nå skal betaling på weben standardiseres