BEDRIFTSTEKNOLOGI

Xerox klar med slettbart papir

Xerox vil snart lansere "elektronisk papir" - en ny type supertynne skjermer som holder på bildet uten strøm og som er bøyelige.

Einar Ryvarden
12. juli 1999 - 14:43

Xerox hevder at de i løpet av de neste årene vil lansere "elektronisk papir", en helt ny type skjermer som i mange sammenhenger skal kunne erstatte aviser og bøker. Selskapet påstår at deres nye skjermer skal gjøre det mulig å kombinere dynamikken datamaskiner gir med brukervennligheten aviser og bøker alltid har hatt.

Xerox kaller de nye skjermen for "papir" blant annet fordi de tynne platene kan lagre tekst og bilder uten å være tilkoblet strøm. Xerox har forsket på elektronisk papir i mange år, men klarte bare å lage små og dyre prototyper. Gjennombruddet for produksjonsteknikken var det 3M, selskapet med de gule Post-It-lappene, som bidro med. Med 3M-teknikk kan det elektroniske papiret produseres i kilometer lange bånd til en lav nok pris.

Det elektroniske papiret bruker en teknologi som minner om LCD-skjermer, men tilfører en rekke fordeler. Fordi skjermen ikke trenger strøm kan man "skrive ut et ark" med tekst og bilder og gi det fra seg. Like viktig er det at arket reflekterer lys, noe som gjør at det kan leses både ute i sollys og inne - uten baklys, noe dagens LCD-skjermer krever. Dessuten er arket bøyelig og tynt. Men hvor tynt oppgir ikke Xerox.

Tilkoblet en strømkilde vil arkene fungere mer som tynne og billige skjermer for datamaskiner og annet elektronisk utstyr. I tillegg vil man kunne tegne på papiret med en spesialpenn. Hvordan dette fungerer forklarer Xerox heller ikke.

De to selskapene lover ikke noen dato for lanseringen og sier heller ikke noe om pris. "Selv om ikke teknologien er perfekt ennå, er vi kommet så langt at vi kan starte utviklingen av de første produktene. Vi arbeider nå sammen med flere partnere, både for å lage papiret og ferdige produkter", skriver Xerox i sin pressemelding.

På enkelte punkter minner Xerox-papiret om skjermtypen norske Polydisplay utvikler. I likhet med Xerox-papiret holder Polydisplay-skjermene på bildet uten strøm og kan leses i sollys (se egne saker under).

For flere bilder av teknologien bak det elektroniske papiret kan du gå til hjemmesiden til det kjente forskningssenteret i Palo Alto på adressen www.parc.xerox.com/epaper/

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.