KORTNYTT

Yahoo er 20 år

Fra «Jerry and David's Guide to the World Wide Web» til en webgigant.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. mars 2015 - 16:18

Yahoo, eller Yahoo! som selskapet offisielt heter, feiret i går at det selskapet er 20 år gammelt. Strengt tatt er nettstedets historie enda litt eldre. For det ble grunnlagt allerede i januar 1994 med navnet «Jerry and David's Guide to the World Wide Web», oppkalt etter de to gründerne, David Filo og Jerry Yang, som på denne tiden var doktorgrad-kandidater i elektroteknikk ved Stanford University.

Hobbyprosjekt

Nettstedet besto i praksis av en hjemmesnekrede lister med lenker til favorittnettstedene deres. Hovedpoenget var at nettstedet skulle være nyttig, ikke å tjene penger. Men det vokste raskt. Allerede høsten 1994 kunne Filo og Yang feire sin første dag med én milion sidevisninger, fordelt på nesten 100 000 unike brukere.

Det som nå ble feiret, er at det er 20 år siden den 1. mars 1995, da selskapet Yahoo ble grunnlagt med Sequoia Capital som investor. Navnet Yahoo er forøvrig et akronym for «Yet Another Hierarchical Officious Oracle».

Da gründerne etter hvert innså selskapet potensial til å vokse, ansatte de Tim Koogle og Jeffrey Mallett til å lede selskapet. Høsten 1995 sikret disse ny finansiering fra Reuters og Softbank. I april 1996 ble selskapet, som da hadde 49 ansatte, børsnotert.

– Tjue år senere er Yahoo i utgangspunktet det samme. Vi har fortsatt samme hensikt, å være guiden din rundt på weben, skriver Filo i en kunngjøring.

– Teknologi handler om konstant gjenoppfinnelse. Hver dag bringer noe nytt, og på mange måter føles det som om vi nettopp har startet. Vi er på et annet sted enn vi var for 20 år siden, men de beste mulighetene ligger foran oss. Vi ønsker å fortsette å bygge produkter som dere elsker og som gjør livene deres bedre.

Turbulens

Mens Yahoo var svært viktig under webens barndom, har det i de senere årene vært preget av mye turbulens. Dagens toppsjef, Marissa Meyer, har fått stabilisert selskapet, men har ikke lykkes med å gjøre selskapet like relevant som det tidligere var. Yahoo er fortsatt de femte mest besøkte nettstedet blant amerikanske brukere, men også globalt. At det ligger på 10. plass i Norge er kanskje noe mer overraskende. Yahoos norske nettsted har lenge bare pekt til det amerikanske.

Fortsatt har eksisterer Yahoo Technologies Norway i Trondheim med omtrent 40 ansatte. Denne avdelingen leverer grunnleggende teknologi til flere av Yahoos viktigste tjenester, men har i liten grad ønsket å snakke med pressen.

Les også: Yahoo fjernet norgessjefen 

Som en del av feiringen mandag satte Yahoo rekord i jodling. Med mer enn 3400 deltakere var alt annet enn vakkert, men man kan høre noe av det her.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.