RESULTATERFINANS

Yahoo er tilsynelatende verdt mindre enn null kroner

Internett-dinosauren er under press. Nå diskuteres fisjon og salg.

Yahoo er i dag verdt mindre enn summen av bestanddelene. De planlegger å selge sin eierandel i Alibaba, men utfallet kan også bli motsatt - at de selger ut sin egen kjernevirksomhet.
Yahoo er i dag verdt mindre enn summen av bestanddelene. De planlegger å selge sin eierandel i Alibaba, men utfallet kan også bli motsatt - at de selger ut sin egen kjernevirksomhet. Bilde: Yahoo
2. des. 2015 - 10:54

Yahoo har en markedsverdi på cirka 31 milliarder dollar. Hittil i år har aksjekursen stupt mer enn 33 prosent.

Dette til tross for at de eier 15 prosent av netthandelsgiganten Alibaba, en andel verdsatt til 32 milliarder dollar.

De har også 35 prosent eierskap i Yahoo Japan verdt 8,5 milliarder dollar, samt en beholdning av kontanter og lettomsettelige verdipapirer i størrelsesorden 5,9 milliarder dollar.

Kjernevirksomheten til Yahoo har bare tilsynelatende ingen verdi.

At prisingen er lavere enn summen av eiendelene kan virke som et paradoks. Årsaken er ifølge Wall Street Journal knyttet til risiko for skattesmell forbundet med salg av selskapets asiatiske virksomhet.

Avisen peker til analysehuset Cantor Fitzgerald som i en rapport i oktober anslo at Yahoos kjernevirksomhet med nettjenester, der annonser står for det vesentlige av inntektene, hadde en verdi på 3,9 milliarder dollar.

Mayer under press

Yahoo, etter at Googles tidligere stjerneskudd Marissa Mayer overtok som toppsjef i 2012, har vært preget av mange oppkjøp av oppstartsselskaper og forsøk på å revitalisere den gamle internett- og søkekjempen.

I begynnelsen fikk Mayer ord på seg for å ha gjort selskapet «kult» igjen, men entusiasmen som først rådet virker å være borte. Den er erstattet av økende kritikk og et press fra investorene om å levere reell vekst.

Styret i selskapet skal denne uken møtes for å vurdere et mulig salg av internett-tjenenestene til Yahoo, eller hvordan de kan få mest ut av eierandelen i kinesiske Alibaba.

Aktivistinvestor

Tidligere har Yahoo og Mayer fastholdt at de ønsker å selge Alibaba-posten til neste måned, men disse planene har aktivistinvestor hendgefondet Starboard Value protestert mot. De ønsker motsatt utfall: at Yahoo spinner ut sin kjernevirksomhet med søk og annonser og beholder Alibaba, ifølge Business Insider.

Hva resultatet blir er uklart, men ifølge Wall Street Journals kilder er fisjon eller salg av deler av virksomheten mulige utfall.

Kjernevirksomheten omsatte for 1,22 milliarder dollar i tredje kvartal. Det er opp 6,8 prosent mot samme kvartal i fjor. Netto etter skatt fikk de et overskudd på 76 millioner dollar.

Isolert økte bruttoomsetningen fra søk med 2 prosent til 870 millioner dollar, men kostnadene forbundet med annonsesalget økte mer. Reelt ga denne delen av butikken 509 millioner dollar i inntekter siste kvartal, eller om lag 2 milliarder dollar årlig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.