JUSS OG SAMFUNN

Yahoo! tilbakeviser hacker-trussel

Mandag gjorde datasnokere innbrudd i søkekatalogen Yahoo!, og la igjen et krav om at myndighetene må frigi fengslede Kevin Mitnick, ellers vil et plantet virus aktiviseres og ødelegge både søkemotoren og Yahoo-brukernes maskiner.

Øystein Kvistad
10. des. 1997 - 14:46

Det var lørdag 28. juni i år den notoriske datasnokeren Kevin Mitnick ble dømt til 22 måneders fengsel for sine eskapader bak tastaturet. Mitnick ble da stilt til ansvar for hele 25 tiltalepunkter relatert til en serie datainnbrudd som skjedde i perioden juni 1992 til februar 1995.

Tiltalen, som han senere ble funnet skyldig i på de fleste punkter, omfattet mellom annet angrep på systemer tilhørende programvareutviklere, internettjenesteleverandører, og utdanningsinstitusjoner - deriblant Netcom Colorado Supernet, Motorola, Nokia, Telia, Fujitsu, Novell, NEC, Sun Microsystems og universitetet i Sør-Carolina (USC).

I hackermiljøet er Mitnick en levende legende, og mandagens datainnbrudd på Yahoo!! ble utført av to datasnokere som går under pseudonymene "Pantz" og "Hagis" i den såkalte "Mitnick Liberation Front" som jobber for å få frigitt Kevin Mitnick.

Yahoo!-innbruddet, som først ble rapportert på hacked.net, besto av advarselen "Frigi Mitnick fra arresten, ellers rammes nettet av en katastrofe". I følge Pantz og Hagis har alle som har aksessert Yahoo!! den siste måneden uvillig og uten vitende lastet ned "en logisk bombe" som nå er "plantet dypt inne i deres datamaskiner". Meldingen, som ifølge Yahoo!! var synlig i omlag 15 minutter for de som bruker nettlesere som ikke støtter rammer (frames), for eksempel Lynx eller svært tidlige utgaver av Netscape, sa at viruset på julaften ville ødelegge planetens nettverk - intet mindre - om ikke Mitnick løslates.

Yahoo! avfeier hele saken som lureri og tomme trusler, og sier at hackerne ikke har klart å plante noe virus via søkemotoren.

- Det finnes definitivt ikke et slikt virus, sier talskvinne Diane Hunt i Yahoo!! til Wired News.

- Selv om hackerne klarte å bryte seg inn i systemet og poste beskjeden, klarte de ikke å plante noe virus eller korrumpere data. Den gode nyheten er at alle våre sikkerhetsalarmer virket og vi kunne ta hånd om problemet bare etter noen få minutter, sier hun til Newsbytes.

I følge Infobyte var Yahoo! i november verdens mest populære nettsted. Målinger foretatt av analysebyrået RelevantKnowledge Inc. viser at over 17,2 millioner brukere var innom http://www.yahoo.com i forrige måned. Rapporten ble offentliggjort mandag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.