Yr.no er verdens femte største værnettsted

Suksess ved å gi bort gratis rådata.

Yr.no er verdens femte største værnettsted
Yr.no som er laget av NRK og Meterologisk institutt i fellesskap ble en pioner på å dele ut rådata under fri lisens. Nå er nettstedet blitt en av verdens aller største formidlere av værdata på nett. Bilde:

Det norske værnettstedet Yr.no er det femte mest besøkte av alle værnettsteder i verden. Bare rundt halvparten av brukerne kommer fra Norge.

– Utlendinger bidrar med halvparten av trafikken vår, sier Erik Bolstad, som var med på å starte Yr.no i 2007.

I forrige uke var rundt 7 millioner unike brukere innom nettstedet.

– Hver uke brukes tjenesten vår av rundt 1,5 millioner svensker. Tsjekkia ligger på tredjeplass med en halv million ukentlige brukere, sier Bolstad, til Teknisk Ukeblad.

Ingenting er gjort for å markedsføre tjenesten utenfor Norge.

– Tvert imot. Yr er finansiert av norske skatte- og lisenskroner, og vi har utelukkende fokusert på det norske markedet, sier han.

Noe av forklaringen på suksessen er trolig at Yr gir bort alle rådata gratis.

– Vi var det første værnettstedet i Europa som ga bort alle data gratis, og dessuten tilrettelegger vi for enklest mulig bruk, uten registrering eller lignende, sier Bolstad.

Mange utenlandske nettsteder benytter Yr som grunnlag for sine værtjenester, og lenker tilbake.

– På den måten øker kjennskapen, og stadig flere benytter yr.no direkte. Men gratis data er mer populært enn å bruke selve nettsidene: XML-trafikken står for to tredeler av alle forespørslene til serverne våre, sier Bolstad. (©NTB)

    Les også: