Ytelseshopp for IBMs Xeon-servere

IBM er klar med «X3», som er ment å gjøre Xeon-serverne rimeligere og raskere enn dem fra Dell.

IBM er klar med «X3», som er ment å gjøre Xeon-serverne rimeligere og raskere enn dem fra Dell.

Lekkasjer til amerikansk presse – Wall Street Journal og diverse IDG-publikasjoner – tyder på at IBM seinere i dag vil kunngjøre den første Xeon-serveren i en familie døpt xSeries 366. Det har lenge vært kjent at denne maskinen vil få en sentral plass på selskapets stand på CeBIT-messen i Hannover som starter 10. mars.

xSeries 366 kombinerer den neste oppgraderingen av Intels hybride 32/64 biters Xeon-prosessor (kodenavn Cranford) med selskapets egenutviklet X3-arkitektur og et nytt brikkesett, XA-64e med kodenavn «Hurricane». Det antas at de første eksemplarene vil være klar til levering i løpet av 90 dager.

X3-arkitekturen er en videreføring av IBMs Enterprise X-Architecture fra 2001. IBM skal ha investert over 100 millioner dollar for å utvikle X3, som henter teknologi fra IBMs stormaskiner og supermaskiner. X3 er beregnet på servere med fra fire til 32 prosessorer. xSeries 366 vil starte med fire prosessorer. Åtte-, 16- og 32-veis modellene vil alle komme i løpet av året. En nøkkelegenskap ved X3 er at den tilbyr virtualisering av datakraft på linje med det man i dag har i stormaskiner og IBMs Power-drevne servere. Denne virtualiseringen vil være tilgjengelig for både Windows og Linux, og innebærer at store mengder standard servere vil kunne konsolideres i en skalerbar flerveisplattform med opptil 64 prosessorkjerner.

Fordi X3-maskiner vil kunne kjøre 32 og 64 biters programvare samtidig, antyder IBM at de også vil være et pris- og ytelsesgunstig alternativ til Itanium-baserte servere.

Det nye brikkesettet bygger på spesifikasjonen PCI Extended (PCIX) 2.0 og tilbyr vesentlig mer båndbredde enn brikkesettet i IBMs Xeon-servere i dag. Det vil støtte både en- og tokjernede utgaver av Xeon-prosessoren, og tilføre blant annet ekstra cache. IBM tror brikkesettet vil øke serverens generelle ytelse med rundt 35 prosent.

Markedsmessig utgjør X3 et bredt anlagt angrep mot alle servere i Xeon-segmentet. At IBM også posisjonerer X3 som et Itanium-alternativ viser at selskapet tar sikte på å erobre ytterligere andeler fra både Dell og Hewlett-Packard. En typisk konfigurert xSeries 366 vil ifølge IBM koste fra 12.500 dollar.

Ifølge IDC var IBMs andel av Intel-servermarkeder 19 prosent de første ni månedene i 2004, mot 22 prosent for Dell og 33 prosent for HP. Omsetningsmessig er nisjen stadig forholdsvis liten for IBM, med 3,4 milliarder dollar av selskapets samlede 2003-omsetning på 89 milliarder dollar.

    Les også:

Til toppen