Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Skal knekke Silicon Valley-koden: – En «fast track» for global skalering

Bsure er en av fem norske tech-bedrifter som er plukket ut til Innovasjon Norges anerkjente skaleringsprogram TINC.
Bsure er en av fem norske tech-bedrifter som er plukket ut til Innovasjon Norges anerkjente skaleringsprogram TINC. Foto: Lars Rolland/Innovasjon Norge
Del
Vi gir lokale ideer globale muligheter. Innovasjon Norge bidrar til bærekraftig vekst og eksport for norsk næringsliv gjennom kompetanse, kapital og nettverk. Vi tilbyr tjenester innen finansiering, rådgiving, kompetanse, nettverk og profilering. Til daglig jobber vi med en rekke forskjellige oppgaver, initiativer, programmer, tiltak og arrangementer. Det dreier seg om å gjøre norsk næringsliv bedre. Du finner oss i alle landets fylker, og vi har 28 kontorer internasjonalt. I land hvor vi ikke har eget kontor, drar vi veksel på Norges ambassader.

Når nordiske selskaper skal prøve lykken i den amerikanske teknologihovedstaden, trengs både riktig tankesett og nettverk. Det skal Innovasjon Norges skaleringsprogram bidra til.

– Når vi er i den fasen vi er i nå, er vi i vår egen boble. Å ta et steg tilbake og få inspirasjon og innspill fra andre – og ikke minst få et kontaktnettverk i Silicon Valley – er helt uvurderlig, sier Hallvard Eide.

Han er en av gründerne bak Bsure, en av fem norske tech-bedrifter som er plukket ut til Innovasjon Norges anerkjente skaleringsprogram TINC – Tech Incubator Silicon Valley. For første gang møtes de på Innovasjon Norges hovedkontor, med vidsynt utsikt over Oslofjorden. Gründerne står bak vidt forskjellige innovative produkter og tjenester, men målet er det samme: å skalere globalt.

De neste ukene skal de bli godt kjent. Etter fire uker med digitale samlinger og mentorsamtaler, skal de tilbringe en uke sammen i verdens tech-hovedstad: Silicon Valley. Her skal de presentere og få tilbakemeldinger på løsningene sine i et av de mest kompetente teknologimiljøene i verden – og lære mer om hvordan potensielle investorer tenker.

Vi har et produkt som er salgbart og har det tekniske på plass. Men vi trenger mer kunnskap om hvordan vi kan skalere.

Hallvard Eide

Trenger hjelp til salg og historiefortelling

VIL TENKE STORT: F.v. Erik Hannisdal i Gaia Global, Henrik Skalmerud og Hallvard Eide i Bsure. <i>Foto:  Lars Rolland/Innovasjon Norge</i>
VIL TENKE STORT: F.v. Erik Hannisdal i Gaia Global, Henrik Skalmerud og Hallvard Eide i Bsure. Foto:  Lars Rolland/Innovasjon Norge

Bsure har utviklet en løsning som gir bedrifter full oversikt og kontroll over Microsoft 365-brukerne sine, og dermed både kan spare store lisenskostnader og øke IT-sikkerheten. Til nå har de over 40 kunder fordelt på 60 000 brukere, og tilbakemeldingene er gode.

– Vi har et produkt som er salgbart og har det tekniske på plass. Men vi trenger mer kunnskap om hvordan vi kan skalere, sier gründer Henrik Skalmerud.

KLARE FOR SKALERING: Petter Bjelland i Convier. <i>Foto:  Lars Rolland/Innovasjon Norge</i>
KLARE FOR SKALERING: Petter Bjelland i Convier. Foto:  Lars Rolland/Innovasjon Norge

Det nikker Petter Bjelland i Convier gjenkjennende til. De har utviklet en softwareløsning som sammenstiller data – slik at du kan avdekke ulike mønstre, som risikoatferd eller kundeprofiler. På den måten gjør de «alle til en dataanalytiker».

– Vi er gode på å løse problemer med software. Men hvordan vi selger det til andre, og hvordan vi forteller historien om oss selv, trenger vi hjelp til, konstaterer Bjelland.

Snarvei til global vekst

Gaia Global skal ikke bare skalere, de har skalering som forretningsidé. Ved å koble leverandører innen energi og maritime næringer med salgspartnere over hele verden, skal de hjelpe andre bedrifter med å vokse i utlandet.

– Dette gir oss en «fast track» for global skalering. At Innovasjon Norge tilbyr denne typen program, er avgjørende for oss – for dette er ikke noe vi kan få til på egen hånd, fastslår gründer Erik Hannisdal.

Hannisdal har i over 20 år jobbet med å hjelpe norske teknologibedrifter inn i nye områder globalt, med hovedvekt på Brasil.

Nå ser de fram til selv å få drahjelp med å vokse.

– DNA-et vårt er norsk, og da er det lett å tenke «stein på stein». Men for at vi skal bli relevante i en global skala, må vi vokse raskt. Vi må tenke stort – og håper at dette programmet vil ta oss nærmere en investor som gjør det mulig. Da er Silicon Valley stedet, sier han og legger til:

Vi vinner ikke internasjonale konkurranser hvis vi kun konkurrerer i NM.

Erik Hannisdal

 Vil du også tenke større? Les mer om TINC her »

Lov å ville bli best

Et spørsmål fra den tre år gamle sønnen var det som satte Ida Christine Hansen på ideen om selskapet Wileo – en digital lærings- og planleggingsplattform for barnehager og barneskoler. For da trebarnsmoren skulle forsøke å finne en barnevennlig og pedagogisk forklaring på hvorfor vi resirkulerer avfall, fant hun overraskende lite på nettet.

VIL BLI GLOBALE: Ida Christine Hansen og Espen Bjerkås i Wileo. <i>Foto:  Lars Rolland/Innovasjon Norge</i>
VIL BLI GLOBALE: Ida Christine Hansen og Espen Bjerkås i Wileo. Foto:  Lars Rolland/Innovasjon Norge

– Jeg innså at dersom vi skal lykkes med det grønne skiftet, må vi få inn god nok opplæring allerede fra barnehagen. Det vil vi bidra til, sier Hansen.

I Wileo-plattformen finner du inspirasjon til aktiviteter med ulike bærekraftstemaer, hvor hvalen Liva tar barna med på spennende oppdrag. Planleggingsverktøyet gjør at de ansatte kan spare tid i en hektisk hverdag. Snart lanserer de også et «global community», hvor barnehager og skoler over hele verden kan samhandle. Målet er å være den naturlige plattformen for å utvikle bærekraftskompetanse globalt – og TINC gir dem mulighet til å teste forretningsmodellen i et internasjonalt marked.

– Det er deilig å være omringet av andre ambisiøse folk, hvor det er lov å si at vi kan bli best – og få lov til å dyrke det å være gode sammen. Det kan være litt mangelvare her hjemme, poengterer utvikler Espen Bjerkås.

Omnimod er den femte av årets norske deltakerbedrifter. De har utviklet todimensjonale transportbånd som består av kvadratmeterstore flater som kan kobles sammen – og som ved hjelp av en AI-trent algoritme kan løse flere ulike operasjoner i et varehus eller terminal, blant annet pakkesortering.

Klar for å tenke større? Les mer om Innovasjon Norges skaleringsprogrammer »

Lærer Silicon Valley-filosofien

Deltakerne følger interessert med mens de andre bedriftene presenterer seg rundt bordet. Pitch-ekspert Nathan Gold er med på storskjerm fra San Fransisco-natten, og gir sine første råd. Også den amerikanske investoren og entreprenøren Sean Percival møter dem denne dagen, for å ta dem gjennom øvelser som spisser fortellingen om bedriften.

SPISSER HISTORIEN: Investor og entreprenør Sean Percival er blant ekspertene deltakerbedriftene møter i TINC. Her hjelper han dem med å spisse historien om dem selv. <i>Foto:  Lars Rolland/Innovasjon Norge</i>
SPISSER HISTORIEN: Investor og entreprenør Sean Percival er blant ekspertene deltakerbedriftene møter i TINC. Her hjelper han dem med å spisse historien om dem selv. Foto:  Lars Rolland/Innovasjon Norge

Leder for Innovasjon Norges kontor i San Fransisco, Alexander Bergo, opplever at nordiske selskaper er attraktive i det amerikanske markedet. Men det kan ta tid å bli vant til kulturen. En viktig del av TINC dreier seg derfor om å lære bort Silicon Valley-tankesettet – som blant annet handler om å tenke litt større og bruke større ord.

– I Norge skal du helst ikke skryte for mye av det du gjør. I Silicon Valley må du det, for konkurransen er beinhard. Og siden du aldri vet hvem som får suksess neste gang, hjelper alle hverandre og «gir det videre», sier Bergo.

BEDRIFTENES DØRÅPNER: Alexander Bergo (t.h.) leder Innovasjon Norges kontor i San Fransisco. Her med Hallvard Eide i Bsure, som er blant årets TINC-deltakere. <i>Foto:  Lars Rolland/Innovasjon Norge</i>
BEDRIFTENES DØRÅPNER: Alexander Bergo (t.h.) leder Innovasjon Norges kontor i San Fransisco. Her med Hallvard Eide i Bsure, som er blant årets TINC-deltakere. Foto:  Lars Rolland/Innovasjon Norge

Å øve på «pitchen» er derfor noe av det de terper mest på. Den må være kort og konsis, for investorenes tålmodighet er over på et blunk. Og terpingen gir resultater: Innovasjon Norges tall viser at TINC-bedrifter henter inn mer kapital enn snittet.

– De fleste deltakerne endrer både tankesettet sitt, hvordan de kommuniserer strategien og produktet sitt, og hvordan de former den videre reisen. Selskapene får sjekket ut om produktet og forretningsmodellen deres treffer behov i markedet, og om forretningsmodellen er skalerbar, poengterer programleder og «TINCs mor», Åse Pettersen Bailey.

Hun kom selv til Silicon Valley i 1993, og har lang erfaring fra både oppstartsbedrifter og store teknologiselskaper i området. Fra Innovasjon Norges San Fransisco-kontor har hun hjulpet hundrevis av norske og nordiske selskaper med å akselerere og vokse globalt.

– Gjennom TINC blir selskapene utfordret på alt – men på en god måte, og av folk som vil hjelpe dem.

PÅ PLASS I USA: TINC-programmet avsluttes med en uke i Silicon Valley, hvor gründerne får presentere løsningene sine i et av verdens mest kompetente tech-miljøer. Her er vårens deltakere i teknologihovedstaden. <i>Foto:  Lars Rolland/Innovasjon Norge</i>
PÅ PLASS I USA: TINC-programmet avsluttes med en uke i Silicon Valley, hvor gründerne får presentere løsningene sine i et av verdens mest kompetente tech-miljøer. Her er vårens deltakere i teknologihovedstaden. Foto:  Lars Rolland/Innovasjon Norge

Rigget for suksess

Å bli kjent med de andre i «TINC-familien», og dra nytte av hverandres kompetanse, er et annet viktig formål med programmet. Blant alumnibedriftene som har møtt opp for å hilse på de nye familiemedlemmene denne dagen, er Crescat. De har utviklet en samhandlingsplattform for live-event-bransjen, og opplever nå sterk vekst.

– Det er ubeskrivelig inspirerende å bli kjent med de andre TINC-selskapene, og diskutere hvordan de har løst ulike problemer. Vi blir ordentlig knyttet sammen, sier gründer Matteo Blomberg Ghini.

«TINC-FAMILIEN»: Matteo Blomberg Ghini i Crescat deltok i vårens TINC-program. Nå deler han sine erfaringer med høstens deltakere. <i>Foto:  Lars Rolland/Innovasjon Norge</i>
«TINC-FAMILIEN»: Matteo Blomberg Ghini i Crescat deltok i vårens TINC-program. Nå deler han sine erfaringer med høstens deltakere. Foto:  Lars Rolland/Innovasjon Norge

Han er ikke i tvil om at TINC har økt sjansene for et internasjonalt gjennombrudd betraktelig – og framhever særlig pitch-treningen og de dyktige mentorene som viktige. Men også mye mer:

– I Silicon Valley fikk vi oppleve en «sense of urgency» som vi kanskje mangler litt her i Norge. Vi er tross alt velsignet med et godt sikkerhetsnett, og det er ingen gründere som havner på gata. Det er veldig inspirerende å møte det amerikanske drivet, sier Ghini.

Til nå har Crescats norske kunder gjennomført nesten 100 000 arrangementer i plattformen deres. Hver måned vokser de ti prosent, og snart setter de kursen mot Storbritannia og Danmark. Deretter venter USA.

PÅDRIVERNE: Helen Gjester (t.v.) og Åse Bailey Pettersen i Innovasjon Norge var blant pådriverne av TINC for tolv år siden, og jobber tett sammen – Helen fra hovedkontoret og Åse fra Silicon Valley-kontoret. <i>Foto:  Lars Rolland/Innovasjon Norge</i>
PÅDRIVERNE: Helen Gjester (t.v.) og Åse Bailey Pettersen i Innovasjon Norge var blant pådriverne av TINC for tolv år siden, og jobber tett sammen – Helen fra hovedkontoret og Åse fra Silicon Valley-kontoret. Foto:  Lars Rolland/Innovasjon Norge

– I Amerika er hver storby på størrelse med et land, og vi må ha riktige måter å komme inn i markedet på. Det er vi rigget for nå, takket være Innovasjon Norge. Vi er utrolig heldige som har kommet oss hit.

 

Nå venter intense uker for deltakerne, hvor de skal jobbe med selskapet sitt på dagtid og delta på TINC-møter på kveldstid. Å bli utfordret på alle delene av hjertebarnet sitt kan utvilsomt være krevende, påpeker programleder Åse Pettersen Bailey.

– Men er du åpen for det, får du utrolig mye igjen. Det er en once-in-a-lifetime opportunity.

Klar for å tenke større? Les mer om TINC her »

Dette er TINC: 

 • TINC er et av Innovasjon Norges anerkjente skaleringsprogram, som hjelper nordiske teknologiselskaper å finne sitt potensial for rask og langvarig global vekst i et av de mest kompetente teknologimiljøene i verden. 

 • Selskapene får sjekket ut hvordan produktet og forretningsmodellen deres treffer behov i markedet, og om forretningsmodellen er skalerbar. 

 • TINC er rettet mot oppstartselskaper som har testet løsningene sine i hjemmemarkedet, kan vise til gode resultater og er klare for å undersøke potensialet for global skalering.

 • Målet med programmet er at deltakerne skal få innsikt, rådgivning og kunnskap om rask og kostnadseffektiv validering og vekst for selskapet sitt. 

 • Deltakerne har i tillegg til workshops ukentlige møter med mentorer og rådgivere i verdensklasse, som hjelper selskapet å rigge seg for vekst. De møter eksperter fra Silicon Valley innen risikovillig kapital, markedsføring, salg og skalering.

 • Programmet består av fire uker med digitale kveldsseminarer, etterfulgt av en uke i Silicon Valley. Deltakerne blir også fulgt opp et halvt år i etterkant. 

 • Selskaper som søker om å delta, går gjennom en utvelgelsesprosess, som blant annet består av intervjuer med Innovasjon Norges Silicon Valley-team og lokale mentorer.

 • TINC ble startet av Innovasjon Norge i Silicon Valley i 2012. Høstens program er det 24. programmet, og til sammen har 224 selskaper og 411 gründere deltatt.

 • TINC kjøres to ganger per år, i april/mai og oktober/november.

 • TINC vant Nordic Startup Awards pris for beste akselerator-program i Norge i 2015, og var i år nominert i kategorien beste nordiske akselerator-program.

 • TINC er et av Innovasjon Norges tre skaleringsprogram, i tillegg til EMNY og TEA

Les flere artikler fra Innovasjon Norge