×
Annonse fra TUM Studio for

Slik er verdens første PC med bøyelig skjerm

ANNONSE: Slik er verdens første PC med bøyelig skjerm
(Foto: Lenovo)
 • TUM Studio Dette er en annonse. Journalistene i Digi.no er ikke involvert i produksjonen.

– I en verden hvor vi i stadig oftere jobber utenfor kontoret – en trend som virkelig har eskalert i 2020 – er det behov for nye enheter som kan tilpasse seg våre behov i enda større grad, uansett hvor, når eller hvordan man bruker dem, sier Morten Karlsrud, General Manager i Lenovo Norden. 

SER UT SOM NOTATBOK: X1 Fold kommer med skinnomslag, som gjør at den ser mer ut som en notatbok enn en PC.

Det er her brettbar teknologi kommer inn. En teknologi som har blitt snakket om lenge, men som først nå begynner å bli en realitet.

Ny teknologi tilpasset ny hverdag

Det er tre år siden Lenovo første gang presenterte sitt brettbare konsept. I dag er ThinkPad X1 Fold, verdens første PC med bøyelig skjerm, endelig tilgjengelig for norske forbrukere.

X1 Fold kommer med en 13,3’’ bøyelig OLED-skjerm, 5G-teknologi og veier under kiloen. Den brettes på midten som en bok, og kan brukes som et nettbrett, en PC med tilkoblet skjerm, mus og tastatur – eller noe midt imellom.

Den nye produktkategorien er utviklet på bakgrunn av innsikt som viser at det er behov for et produkt som både er flerfunksjonelt, samtidig som det er kompakt og enkelt å håndtere.

– Det folk egentlig vil ha er en bærbar PC uten å måtte bære den. Brettbar teknologi gir deg fordelene av å ha flere egenskaper i en pakke, uten at det går på kompromiss med ytelsen, sier Karlsrud. 

Hva slags produkt er egentlig X1 Fold?

TILPASSET DITT BEHOV: X1 Fold har en innebygget kick-stand som gjør at produktet kan stå oppreist av seg selv. Tastatur konverterer X1 Fold raskt til en tradisjonell bærbar PC – det kan festes magnetisk til skjermen.

Med den brettbare teknologien får du kraften og skjermstørrelsen til klassisk PC, i et design på størrelsen med en notatbok. Samtidig får du et produkt som er mye mer fleksibelt enn en vanlig laptop.

– X1 Fold er ikke en PC – den er mer enn det. Den er en kameleon av enheter som tilpasser seg ditt behov. Trenger du en PC, kan X1 Fold være det. Bruk den som en laptop, sett den på et stativ og bruk den som en skjerm eller koble den opp mot flere skjermer. Klassisk PC-funksjonalitet uten kompromisser, forklarer Karlsrud. 

Så det er en bærbar PC?

– Nei, det er mer, spesielt på farten. Bruk den i et bokformat og oppdater deg på siste nytt, med LinkedIn på én side og Digi på den andre. Eller bruk den på fritiden – stream fotballkampen på én side og få live-oppdateringer fra hele serien på den andre. Eller bare slapp av med en bok.

10 kjappe om ThinkPad X1 Fold

 1. ThinkPad X1 Fold kommer med bøyelig 2K OLED 13,3’’ skjerm utviklet i samarbeid med LG Display.
 2. Lenovo Mode Switcher-appen tilpasser vinduene på skjermen til din bruk. Du kan raskt og enkelt dele skjermen i to eller ha én stor skjerm. Den aktiverer også automatisk skjermtastaturet når du trenger det.
 3. Windows 10-operativsystem gjør det enkelt å koble X1 Fold til eksisterende nettverk og sikkerhetsinfrastrukturer.
 4. Tastatur konverterer X1 Fold raskt til en tradisjonell bærbar PC – det festes magnetisk til skjermen, og lader trådløst når det har mindre enn 50% batteri igjen.
 5. Lenovo Mod Pen lar deg skrive på skjermen, som penn på papir.
 6. X1 Fold kommer med skinnomslag, som gjør at den ser mer ut som en notatbok enn en PC. Omslaget har også en innebygget kick-stand som gjør at produktet kan stå oppreist av seg selv.
 7. Med dTPM (discrete Trusted Platform Module) krypterer X1 Folds data slik at de blir vanskeligere å hacke, og sørger for at viktige data holdes trygge.
 8. 5G-teknologi og WiFi-6 lar deg jobbe raskt og effektivt hvor som helst.
 9. Med en vekt fra kun 999 gram, er den X1 Fold lett å ta med seg overalt.
 10. X1 Fold er utstyrt med Intel Core-prosessor med hybridteknologi (Lakefield, i5).

Han forklarer videre at det er enkelt å endre tilbake til laptop-format igjen, skulle du plutselig bli nødt til å hoppe inn i en jobbsamtale. Da kan du koble til en videosamtale på øvre halvdel av skjermen, mens du ser på presentasjonen eller dokumentene dere skal gjennomgå på nedre halvdel.

– Poenget er at X1 Fold tilpasser seg behovene du måtte ha, uten å gå på kompromiss med skjermstørrelse, holdbarhet, ytelse eller fleksibilitet, sier Karlsrud.

Hvordan konstruerer man en bøyelig skjerm?

Å utvikle en helt ny produktkategori som imøtekommer stadig skiftende kundebehov krever innovasjon, ingeniørkompetanse og kreative innfallsvinkler. Jobben med å lage verdens første PC med bøyelig skjerm startet for mange år siden, og i 2016 kom de første tegningene.

– Hovedutfordringen til designteamet var å få alle komponentene inn på en veldig begrenset plass. Hvordan vi skulle kombinere størrelse og bærbarheten til en smarttelefon, kraften og funksjonaliteten til en PC og fleksibiliteten til å skifte mellom modus basert på behovet man har. Vi skulle lage et produkt som åpnet opp for nye og mer effektive måter å jobbe på – ikke bare vise at det er mulig å utvikle en bøyelig skjerm, sier Karlsrud. 

Løsningen ble å bygge X1 Fold lag for lag. 11 lag for å være konkret, inkludert rammen, en bøyelig OLED-skjerm, et unikt nedkjølingssystem og bøyelig grafitt.

Selv om det er OLED-skjemen på 13,3’’ som er den største wow-faktoren til produktet, er det den unike hengselmekanismen som virkelig gjør X1 Fold brettbar. Hengslene er designet for å beskytte OLED-skjermen når den blir lukket, samtidig som den gir riktig spenning over hele bevegelsesområdet til skjermen, og «trekker» skjermen helt ut når den er åpen.

– Det holder ikke bare å ha en brettbar skjerm. Den må kunne bøyes frem og tilbake utallige ganger uten at den ødelegges. Hengslene tok fire år å perfeksjonere, og for å stress-teste at X1 Fold kan håndtere daglig bruk, ble den åpnet og lukket over 30 000 ganger. Det tilsvarer bruk over 3-4 år, sier Karlsrud.

Med utgangspunkt i at den moderne teknologibrukeren «alltid» er tilkoblet, ble X1 Fold designet med høyttalere og seks antenner for 5G og nettverkstilkobling. For å sikre best mulig ytelse ble også et helt unikt nedkjølingssystem inspirert av Yosegi, en tradisjonelt japansk treskjærekunst, utviklet.

– ThinkPad X1 Fold er virkelig et stykke ingeniørkunst. Lenovo har begjært over 50 patentsøknader i forbindelse med utviklingen av dette produktet og brukt over fire år på prosessen. X1 Fold viser at brettbar teknologi virkelig har en plass i fremtiden, sier Karlsrud.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen