×
Annonse fra TUM Studio for

Slik får du tiden tilbake med nytt overvåkningsverktøy

Virksomhetsarkitekt Øyvind Hjulstad introduserer overvåkningssystemet AIMS til sine kollegaer i 99X. Med dette verktøyet vil de være i stand til å kartlegge hele IT-systemer – automatisk – takket være maskinlæring og kunstig intelligens.
Virksomhetsarkitekt Øyvind Hjulstad introduserer overvåkningssystemet AIMS til sine kollegaer i 99X. Med dette verktøyet vil de være i stand til å kartlegge hele IT-systemer – automatisk – takket være maskinlæring og kunstig intelligens.
  • TUM Studio Dette er en annonse. Journalistene i Digi.no er ikke involvert i produksjonen.

– Det kule med AIMS er hvordan de har bygget opp kjernen i monitoreringssystemet sitt: Beregninger og metadata innhentes og sendes gjennom applikasjoner som baserer seg på maskinlæring og kunstig intelligens, før det anvendes i bedriftens forretningsprosess. 

Øyvind Hjulstad er en veldig entusiastisk virksomhetssarkitekt om dagen. Men det er kanskje ikke så rart, når selskapet han jobber i har inngått et samarbeid med AIMS Innovation. 99X tar stolthet i og alltid imøtekomme kunders særegne IT-behov, og nå kan de tilby et helt nytt overvåkningssystem for komplekse integrasjonssystemer. Det unike med dette verktøyet er hvordan kunstig intelligens og maskinlæring annullerer behovet for manuell innblanding. Hjulstad er i skyene:

– Informasjon er den nye olje, og med dette verktøyet klarer vi å kartlegge hele IT-systemet automatisk. I tillegg får både forretnings- og IT-delen av bedriften innsyn i driften i sanntid, sier han. 

«Monitorering er ikke akkurat verdiskapende arbeid» 

Er IT-avdelingen bedriftens største brems?

Bedre Studentliv – et slagord Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus ikke klarte å leve opp til før 99X kom inn i bildet:

«Nå ligger 80 prosent av fokuset vårt på utvikling, og det kan vi takke 99X for»
    – Torkel Lappegård, IKT Direktør, SiO.

Slik løste SiO sin største IT-utfordring »

AIMS startet som et forskningsprosjekt på Universitetet i Oslo. I dag har selskapet vært på markedet i fire år, med en kundebase som rangerer seg fra store internasjonale kunder til norske selskaper. Administrerende direktør Ivar Sagemo forteller at verktøyet passer perfekt for 99X fordi de har mange kunder med komplekse integrasjoner.

– Med AIMS får du mye mer innsikt og kontroll over hva som skjer i hjertet av IT-systemet ditt, der alle programmene snakker sammen. Mange overvåker de web-baserte applikasjonene for å optimere kundeopplevelsen, men ofte ser vi at feilen ligger enda lenger bak i systemet. Jeg tror det er mange som glemmer viktigheten av å overvåke den delen også, sier han.

For Hjulstad og 99X var det snakk om kundens tid, og besparelse av den. For hvis de interne prosessene går tregere enn de behøver, hvordan kan 99X da være den beste IT-partneren?

– Hvor mye tid bruker vi egentlig på monitorering? Det er jo ikke akkurat verdiskapende arbeid. I bunn og grunn sitter du bare og passer på noe. Trikset er å finne et system som kan hjelpe deg i så stor grad som overhodet mulig; som gir deg de riktige varslene, den riktige ideen om hva som skjer i systemene, løsningene og integrasjonene. Og der synes vi i 99X at AIMS er veldig spennende, sier Hjulstad.

Øyvind Hjulstad er virksomhetsarkitekt i 99X. Hans fokus er alltid kundens tid, og besparelse av den.

Økende kompleksitet med digitalisering 

Det er måten AIMS har bygget opp sin kjerne med maskinlæring som 99X finner mest spennende med den nye løsningen. Men for AIMS har denne teknologien alltid vært en del av selskapet.

–  Maskinlæring er selve grunnlaget for vårt produkt og vi begynte å bruke det allerede i 2008. Nå har det blitt et buzzword, men denne teknologien har vi hatt ti år på å skreddersy til løsningene våre. Det har resultert i et overvåkingsverktøy som automatisk bygger normalmønstre for hvert eneste parameter i et integrasjonssytem, og som varsler deg tidlig før små avvik rekker bli til større problemer som flaskehalser eller nedetid av kritiske forretningssystemer, forklarer Sagemo.

Administrerende direktør i AIMS Innovation, Ivar Sagemo, mener deres verktøy passer perfekt for 99X fordi de har mange kunder med komplekse integrasjoner

Med det store fokuset på digitalisering kan det være lett å glemme hva som skjer på bakrommet, og at det som foregår der er mye mer komplekst enn det var før. Faren for at enda mer kan gå galt er derfor mye større.

– Kompleksiteten øker og man får mer sammensatte miljøer. Man har ikke lenger bare datarommet sitt, men et helt lappeteppe av forskjellige applikasjoner og strukturer. Det å klare å få en oversikt i en verden som forventer at alt skal skje fortere, er ekstremt krevende. Så og si alle forretningsprosesser er understøttet av IT-løsninger, og mer og mer avhenger av integrasjon, sier Hjulstad. 

Mer innsikt til utviklerne 

Èn ting er å få oversikt over lappeteppet av applikasjoner, en annen ting er å bruke denne informasjonen til noe nyttig. 

Lunsj og lær: Entusiasmen var stor da de ansatte i 99X fikk besøk av AIMS Innovation for en grundig gjennomgang av overvåkningsverktøyet.

– Olje er en begrenset ressurs. Med informasjon er det tvert i mot. Det å ha metoder for å plukke ut verdifull informasjon i denne enorme mengden blir mer og mer utfordrende. Med AIMS kan du sende rapporter både til forretningssiden, men også mer spesifikke rapporter til IT, slik at begge kan følge med på hva som skjer, sier Hjulstad. 

– I tillegg gir dette verktøyet veldig god informasjon til utviklere. Mye integrasjon er jo spesialtilpasset kode, og jo mer informasjon utviklerne får, jo lettere er det for de å finne feilen – og faktisk rette det. For feil vil det være uansett, det slipper ingen unna, avsluter Hjulstad. 

I elleve år har 99X sørget for å gi sine kunder tiden tilbake. Ved å ivareta brukere, tilgjengelighet, stabilitet og sikkerhet får IT-partnerens kunder fullt fokus på det verdiskapende arbeidet de er der for å gjøre. Med AIMS Innovation med på laget, klatrer 99X enda et steg oppover på veien mot å bli Norges beste IT-driftspartner.

 

 

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen