×
Annonse fra TUM Studio for

Fleksible skyløsninger er fremtiden

Coca-Cola European Partners har satset på hybride løsninger fra IBM.
Coca-Cola European Partners har satset på hybride løsninger fra IBM.
 • TUM Studio Dette er en annonse. Journalistene i Digi.no er ikke involvert i produksjonen.

Skyløsninger skal gi frihet, fleksibilitet og utviklingsmuligheter. Men dette skjer ikke automatisk.

Gode skyløsninger gir virksomheter avgjørende smidighet og innovasjonsmuligheter – ikke innlåsing i én enkelt løsning som viser seg å ikke passe i lengden. 

– Valg av IT-arkitektur er blant lederes viktigste avgjørelser, sier teknologidirektør Loek Vredenberg i IBM Norge. Fremtidig handlingsrom og tilpasningsmuligheter er begrunnelsen.

Erfaringene fra månedene med Covid-19 pandemien har gjort virksomheter ekstra oppmerksomme på hvilken digital grunnmur de har. Det er grunnmuren som skal legge grunnlaget for byggverket som forhåpentligvis skal stå lenge. Grunnmuren må være slik at den gir mulighet til å utruste byggverket med innhold og løsninger som skal sikre best mulig resultater fremover. Det er IT-arkitekturen som er virksomheters grunnmur.

Digitaliseringen av verden går lynraskt. Siden vår del av verden periodevis har stengt ned siden mars, har alle og enhver fått øynene opp for friheten skytjenester kan gi. Mange virksomheter har utviklet seg og sine løsninger svært raskt siden. Mange står bedre rustet for en enda mer digital fremtid.

– Nesten alle prosesser i en bedrift kan gjenskapes i kode. Derfor har digital innovasjon blitt den mest kraftfulle måten å drive endring på. Med feil IT-arkitektur kan man miste muligheter og påføres problemer som kan være skjebnesvangre for virksomheten, sier Vredenberg.

For valgmulighetene innen skytjenester er store.

– Unngå innlåsing

Loek Vredenberg, IBM. Foto: Mick Tully

Vredenberg er opptatt av at virksomheter må velge løsninger der de ikke blir innelåst hos leverandøren. – Den teknologiske utviklingen og endringer i behov skjer så raskt Bedrifter trenger fleksibiliteten til å velge de løsningene som er best for sin virksomhet, når det passer for dem. 

For store og mangfoldige virksomheter er det sjelden nok med én enkelt skyløsning. De trenger hybride løsninger bestående av private og åpne områder i skyen, og visse data lagret og prosessert i egne lokaler. De trenger hybride skyløsninger. I tillegg trenger de som regel flere skytjenester som kan gi utvidet funskjonalitet, men som er knyttet til ulike teknologileverandører. Mange store aktører velger dermed hybride skyløsninger som kan benyttes sømløst. Det gir full frihet og ingen innlåsing hos en aktør som ikke utvikler seg slik virksomheten trenger.

IBM har sammen med selskapet Red Hat- som IBM kjøpte i fjor- ambisjon om å vinne kampen om den beste arkitekturen knyttet til hybrid sky. For IBM innebærer det å flytte kundenes forretningskritiske prosesser til moderne datasentre – bygget på åpne standarder som gir kunden frihet til å flytte om de skulle ønske det.

Fortsatt er nær 80 prosent av virksomheters data og prosesser ikke flyttet til skyen. Det begrenser deres muligheter til raskt å kunne innovere ved å ta i bruk nye løsninger. Ny teknologi som kunstig intelligens, lanseres for skyen først.

Noen selskaper bruker ulike skyløsninger som ikke spiller sammen. Det gir barrierer for innovasjon, ifølge IBM.  Det blir ikke bedre når store konsern, som er til stede i flere land med egne myndighetskrav, har applikasjoner og prosesser drives av flere spredte datakilder som ikke kan snakke sammen.

– Faktisk trekker et gjennomsnittlig selskap i dag data ut fra mer enn 400 kilder, og i enkelte tilfeller kan det være så mange som over 1000 kilder. Dette må skyløsningene selvsagt legge til rette for. Ingen aktør er best på alt. Derfor må skyløsningen man velger inkludere multisky og hybride løsninger med riktig sikkerhet i alle ledd, sier teknologidirektøren.

Nylig valgte verdens største produsent av Coca Cola, Coca-Cola European Partners (CCEP), IBM som leverandør til sin hybride skyreise. Ved hjelp av Red Hat OpenShift og Red Hat Enterprise Linux gjør selskapet seg klar for fremtiden. Kjøretøyprodusenten Daimler har nylig valgt IBMs offentlige skyløsning med basis i sikkerhetsløsningene. Løsningen skal bidra til økt endringstakt og vekstmuligheter knyttet til ettermarkedet.

Nøkkelen er hybrid skyarkitektur

 Stadig flere bedrifter ser behovet for velfungerende, hybride skyløsninger.

Bare en hybrid skyarkitektur kan gi en jevn, standardbasert tilnærming til utvikling, sikkerhet og drift. I IBM tror vi at dette best oppnås med Red Hat OpenShift, som er bygget på de åpne teknologiene til Kubernetes. Det gir et samlende lag – en standard åpen plattform designet for å integrere funksjonene og funksjonaliteten på stedet, i alle skyer og i edge. Dermed legges grunnlaget også for velintegrerte hybride skyløsninger. 

Loek Vredenberg har hjulpet flere titalls av bedrifter med å utvikle digitale løsninger for fremtiden. De siste årene har behovet for velfungerende skyløsninger vært avgjørende for at kundene har kunnet være trygge på at de har den digitale grunnmuren de trenger. Behovet for dyp forretningsinnovasjon og hybrid skyarkitektur gjør at vi har en strategi som er enkel og klar: I IBM skal vi være ledende på hybridsky og samarbeide med kunden for å utnytte den fullt ut. 

Her er hans viktigste råd til virksomheter som skal gjennomføre skyreisen: 

 • Benytt rådgivere med global, bransjespesifikk digitaliseringsekspertise
  Rådgivere med erfaring innen referansearkitektur, skalerbare løsninger og redesign av prosesser og applikasjoner, har bedre grunnlag for å bidra.
 • Velg løsninger med robust sikkerhet, samsvar og styring
  Velg sikkerhetsløsninger som har bevist sin styrke i å beskytte prosesser, applikasjoner og skytjenester. Bruk løsninger basert på åpne standarder. Sørge for å bruke verktøy som gir deg et samlet overblikk over alle sikkerhetsverktøyene til å handle raskt for å redusere trusler.
 • Bygg og kjør hvor som helst
  Velg en løsning der du kan utvikle og benytte skytjenester hvor som helst og fra hvilken som helst sky.
 • Ta høyde for automatisering og modernisering
  Bruk ledende automatiserings-, data- og integrasjonsfunksjoner som kan hjelpe deg med å implementere intelligente arbeidsflyter i virksomheten din.
 • Utnytt verdens innovasjoner
  Med en hybrid sky-tilnærming kan du få tilgang til et bredt spekter av innovasjoner og teknologier til det du trenger. Velg et distribusjonsalternativ tilpasset spesifikke forretningsbehov – på hvilken som helst sky.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen