forbrukerteknologi

Slik sletter du gammel chat-historikk

Meldingstjenester kommer og går, men chatlogger består. Og de kan inneholde sensitiv informasjon du har glemt at eksisterer. Vi forteller deg hvordan du sletter meldingene – og her er alternativene som tilbyr supersikre chattetjenester.

Chatteapper og meldingstjenester er en stor del av vårt digitale liv i dag.
Chatteapper og meldingstjenester er en stor del av vårt digitale liv i dag.

Mange av oss har skrevet tusenvis av meldinger i diverse chatvinduer opp gjennom årene. Derfor er det på høy tid å se nærmere på hvordan vi sletter gammel chathistorikk fra tjenester vi knapt husker – som Google Allo.

Men hvorfor bruke tid på dette? Hva gjør det om 15 år gamle gruppemeldinger med ironiske vitser mellom deg og vennene dine på Facebook fortsatt finnes på nettet?

Derfor bør du slette dem

I bunn og grunn handler det om å ta kontroll over din personlige integritet. Det handler om å kunne påvirke hvilken informasjon og data teknologigigantene – som Meta/Facebook, Google og andre aktører – har lagret om deg på ulike skylagringstjenester.

Digitale spor som samles inn fra en rekke ulike kilder, påvirker ikke bare hvilken type reklame du ser på nettet. Over tid kan slutninger basert på disse dataene også ha innvirkning på alt fra rekrutteringsprosesser til forsikringspremier.

– Man må spørre seg hva man er villig til å betale. Det du gjør, og eventuelle sårbarheter i adferden din som kan avleses statistisk, kan påvirke ikke bare deg selv negativt, men også de du kjenner, har personvernekspert Amelia Andersdotter i Safespring tidligere sagt til Ny Teknik.

Messenger-rydding

Foto: Jenny Kane/AP/NTB

OK, det er på tide å brette opp ermene. Vi begynner med Facebook Messenger, en av denne sosiale mediegigantens mest populære tjenester.

Ende-til-ende-kryptering ble bygget inn i tjenesten i 2016, men ble først standard for alle brukere i 2023. Og med tanke på at Facebook Messenger ble lansert i 2011, har mange av oss sannsynligvis år med eldre chatter som ikke er beskyttet av sterk kryptering.

Dessverre finnes det ingen måte å slette gamle meldinger automatisk på i Messenger. I stedet må du gå inn i hver enkelt chat for å enten slette hele samtalen eller velge ut (sensitive) deler av den.

Slik sletter du en hel meldingstråd på IOS eller Android:

  1. Åpne Messenger-appen.
  2. Hold fingeren på samtalen du vil slette og sveip til venstre.
  3. Trykk på Mer-ikonet (en sirkel med tre prikker).
  4. Velg Slett.
  5. En dialogboks vises, der det står at chatten vil bli slettet permanent. Trykk på Slett.

På bærbar eller stasjonær datamaskin:

  1. Åpne Facebook og klikk på Messenger-ikonet øverst i høyre hjørne.
  2. Hold musepekeren over samtalen du vil slette og klikk på ikonet med tre prikker.
  3. Velg Slett samtale nederst i menyen som dukker opp.

Slik sletter du deler av en samtale på Messenger (IOS/Android):

  1. Åpne samtalen det gjelder.
  2. Bla ned til meldingen(e) du vil slette.
  3. Hold fingeren på meldingen og velg Angre sending i menyen.
  4. Du får to valg: Angre sending for alle betyr at meldingen forsvinner også hos mottakeren. Angre sending for deg fjerner meldingen bare for deg.

Slik sletter du deler av en samtale på Messenger (datamaskin):

  1. Åpne den aktuelle samtalen.
  2. Hold musepekeren over meldingen du vil slette og klikk på ikonet med tre prikker.
  3. Velg Slett.

Slett hos Google

Foto: Wenche Willoch

Google er mest kjent for tjenester som Søk og Gmail, men har også hatt flere lynmeldingsapper gjennom årene. Gchat og Hangouts er eksempler på chattetjenester som har kommet og gått.

Selv om tjenestene ikke lenger eksisterer, har meldingene blitt overført til Google Chat, som også er tilgjengelig via Gmail.

Slik sletter du meldinger i Google Chat på mobil eller nettbrett:

  1. Åpne Google Chat- eller Gmail-appen.
  2. I Gmail, trykk på chatboblen i menyen nederst og søk etter personens navn.
  3. I Chat-appen, bla ned for å finne navnet eller søk etter det.
  4. Trykk på navnet for å åpne samtalen du vil slette.
  5. Trykk på personens navn øverst til venstre.
  6. I menyen Samtalealternativer velger du Slett samtale.
  7. En dialogboks vises, der du kan bekrefte slettingen.

På datamaskin:

  1. Åpne Gmail eller Google Chat i en nettleser.
  2. Finn personens navn i historikken på startsiden.
  3. Hold musepekeren over navnet og klikk på ikonet med tre prikker til høyre.
  4. Velg Slett samtale.
  5. Om nødvendig, søk på personens navn i søkefeltet øverst. Klikk på navnet og velg Slett samtale.

Slett i Slack

Foto: Kiichiro Sato/AP/NTB

Det er ikke bare ulike chattetjenester som kan inneholde sensitiv meldingshistorikk. I løpet av det siste tiåret har Slack blitt et populært digitalt samarbeidsverktøy på mange arbeidsplasser.

Det betyr at mange av oss har en mengde arbeidsrelaterte – og sannsynligvis også private – meldinger lagret hos Slack. Ifølge Slack lagres meldinger fra gratisbrukere i enten 90 dager eller ett år, avhengig av appens innstillinger. Betalende brukeres data lagres på selskapets skyservere, men det er mulig å stille inn hvor lenge meldingene skal bevares.

Enten du er gratis- eller betalbruker hos Slack, bør du være klar over at tjenesten ikke støtter ende-til-ende-kryptering for meldinger eller filer.

Meldingene lagres ikke i klartekst, men beskyttes med kryptering i hvile (lagret på servere) og under overføring. Dette beskytter mot hackere, men cybersikkerhetseksperter fremhever ofte ende-til-ende-kryptering som et sikrere alternativ, fordi kun avsender og mottaker kan lese meldingen.

Slik sletter du meldinger i Slack:

På mobil:

  1. Trykk på DM-ikonet nederst i appen.
  2. Åpne den aktuelle samtalen.
  3. Hold fingeren på meldingen du vil slette.
  4. Bla ned i menyen og velg Delete message.

På datamaskin:

  1. Gå til Direct Messages i venstremenyen.
  2. Åpne samtalen det gjelder.
  3. Hold musepekeren over meldingen og klikk på ikonet med tre prikker (Flere handlinger).
  4. Velg Delete message i menyen.

Krav: Gjør Slack sikrere

For å slette hele tråder med direktemeldinger i Slack, kreves det at brukeren har en viss grad av administratorrettigheter – eller at IT-avdelingen har gitt tillatelse til dette.

Det samme gjelder for å sette tidsbegrensninger for hvor lenge meldinger bevares i Slack. For å gjøre slike endringer må du være Workspace Owner eller jobbe et sted som tillater alle brukere å administrere dette.

Glem kjeller- eller klesrydding denne helgen, prioriter rengjøring blant gamle meldinger. Illustrasjon: KI-verktøyet DallE/Ny Teknik
Glem kjeller- eller klesrydding denne helgen, prioriter rengjøring blant gamle meldinger.

I 2023 sendte 90 organisasjoner, inkludert Mozilla og Tor, et åpent brev til Slack hvor de ba dem gjøre tjenesten sikrere, blant annet ved å innføre ende-til-ende-kryptering.

Dette er sikre chattetjenester

Det finnes allerede alternativer for dem som ønsker chattetjenester som prioriterer personvern. Signal, utviklet og drevet av en ideell stiftelse med samme navn, regnes ofte som gullstandarden for krypterte meldingsapper. Den er gratis, finansiert gjennom donasjoner.

Tjenesten bruker sitt egenutviklede Signal-protokoll for ende-til-ende-kryptering og støtter tekstmeldinger (også i gruppechatter) samt tale- og videosamtaler. For øyeblikket tilbys det ikke egne bedriftskontoer, men appen brukes likevel på mange arbeidsplasser.

Et annet alternativ er sveitsiske Threema, som også baseres på åpen kildekode og støtter ende-til-ende-kryptering. Threema tilbyr bedriftsabonnementer med krypterte chatter, tale- og videosamtaler for rundt 35 kroner per måned per bruker.

Artikkelen ble først publisert på Ny Teknik for deres abonnenter. Den er tilgjengelig på norsk for abonnenter av Ekstra gjennom vår samarbeidsavtale.

Powered by Labrador CMS