kunstig intelligens
Nå er Microsofts kontroversielle KI-funksjon tilgjengelig i Norge
«Recall» rulles omsider ut i EØS-området.
Da Microsoft i fjor lanserte sine egne KI-PC-er, presenterte selskapet samtidig nye KI-verktøy til Windows – hvorav den mest nevneverdige nyheten var en funksjon døpt «Recall», som ble så kontroversiell at Microsoft senere valgte å drøye den brede lanseringen av funksjonen.
Senere ble den fulle lanseringen utsatt nok en gang på grunn av nye personvernbekymringer, før selskapet i april i år kunngjorde at funksjonen ville få en bred utrulling.
Rulles ut i EØS
Nå har Microsoft omsider kunngjort at Recall offisielt er lansert i EØS-regionen – som altså inkluderer Norge – som en del av den nye Windows 11-oppdateringen.
Selskapet understreker at utrullingen skjer gradvis, noe som innebærer at ikke alle brukere vil kunne se den nye funksjonen med én gang.
Recall fungerer altså ved å ta periodiske skjermbilder av aktiviteten til brukeren, for så å analysere og organisere innholdet ved hjelp av KI-teknologien.
Tanken er å gi brukeren enkel og kjapp tilgang til mer eller mindre alt man har sett eller gjort på PC-en uten at man trenger å huske spesifikke detaljer som fillokasjoner, e-postemner eller tidspunkt.
– I EØS støtter Recall eksport av øyeblikksbilder for deling med betrodde tredjepartsapper og nettsteder. Når lagring av øyeblikksbilder aktiveres for første gang, vises en unik Recall-eksportkode. Denne koden er nødvendig for å dekryptere eksporterte øyeblikksbilder og vises kun én gang under den første oppsettet. Microsoft lagrer ikke denne koden og kan ikke gjenopprette den, skriver Microsoft.
Mulig å enkelt slette alle dataene
I tillegg kan selskapet opplyse at Recall nå har fått en ny, globalt tilgjengelig funksjon som gjør det mulig å tilbakestille Recall og slette alle dataene via innstillingsmenyen – formodentlig et tiltak for å møte personvernbekymringene som mange har gitt uttrykk for.
Recall møtte nemlig skarp kritikk fra blant annet sikkerhetsmiljøet, noe som var mye av grunnen til den lange og kompliserte utrullingsprosessen.
– Å stjele alt du noensinne har skrevet eller sett på din egen Windows-PC, er nå mulig med to linjer med kode – med Copilot+ Recall-katastrofen, skrev den kjente sikkerhetsforskeren Kevin Beaumont i et blogginnlegg kort tid etter lanseringen.
Han pekte blant annet på at Recall-funksjonen tar bilder av alle aktiviteter, inkludert utfylling av passord og andre svært sensitive aktiviteter, og at krypteringen kun omfatter data som er lagret og inaktiv – ikke når man er logget inn på PC-en og kjører programvare.
Microsoft forsøkte å forsikre brukere om at funksjonen er sikker og trygg, etter at selskapet blant annet bygget inn en funksjon som skal filtrere bort sensitive data som vises på skjermen.
Krypteres på harddisken
Siden den gang har selskapet tilsynelatende gjort ytterligere forsøk på å gjøre funksjonen trygg å bruke fra et personvernperspektiv.
– For å bruke Recall må du aktivt velge å lagre øyeblikksbilder, som er skjermbilder av aktiviteten din. Øyeblikksbildene og den konteksten som utledes fra dem, lagres og krypteres på din lokale harddisk. Recall deler ikke øyeblikksbilder eller tilknyttede data med Microsoft eller tredjeparter, og de deles heller ikke mellom ulike Windows-brukere på samme enhet, heter det i Microsofts beskrivelse av funksjonen.
Ifølge selskapet vil Windows alltid be om tillatelse før skjermbildene lagres, og brukeren skal alltid ha full kontroll over hvilke apper og nettsider som lagres i skjermbildene. De kan altså også slettes når som helst.