microsoft
Nettsted: Microsoft-funksjon er fortsatt en personverntrussel
Fanger opp sensitive data, ifølge nettsted.
Under årets Build-konferanse lanserte Microsoft en ny, KI-basert Windows-funksjon døpt Recall, som fungerer ved å «se» alt brukeren gjør på skjermen for å hjelpe til med organisere og lokalisere PC-innholdet på en enkel og kjapp måte.
Det tok imidlertid ikke lang tid før sikkerhetsforskere avdekket alvorlige personvernutfordringer med den nye funksjonen. Dette førte til at Microsoft utsatte lanseringen, før den senere kom på plass igjen.
Har ennå problemer
Nå viser det seg imidlertid at Recall fremdeles har seriøse problemer fra et sikkerhetsperspektiv. Det rapporterer nettstedet Tom's Hardware.
Nettstedet gjennomførte nylig en test for å finne ut om funksjonen nå er trygg å bruke fra et personvernperspektiv, og funnene var heller urovekkende.
Microsoft har bygget inn en funksjon som skal filtrere bort sensitive data som vises på skjermen, som blant annet innebærer at en app eller nettside som viser for eksempel kredittkortnumre ikke registreres av Recall.
Journalisten oppdaget imidlertid at denne funksjonen kun fungerte i noen tilfeller, og at Recall fortsatt fanget opp svært sensitive data i andre tilfeller.
– Jeg opprettet også min egen HTML-side med et nettbasert skjema som eksplisitt sa: «Skriv inn kredittkortnummeret ditt nedenfor.» Skjemaet hadde felter for kredittkorttype, nummer, CVC og utløpsdato. Jeg trodde dette kanskje ville få Recall til å blokkere det, men programvaren fanget opp et bilde av det utfylte skjemaet, komplett med kredittkortinformasjonen, skriver Avram Piltch hos Tom's Hardware.
Har oppdatert funksjonen – men mer arbeid gjenstår
Piltch tok kontakt med Microsoft for en kommentar, hvorpå selskapet viste til et blogginnlegg som handler om forhåndsutgaven av Recall. Der skriver Microsoft at de har oppdatert funksjonen nok en gang for å unngå problemet, men at dette arbeidet ikke er ferdig ennå.
– Vi har oppdatert Recall til å oppdage sensitiv informasjon som kredittkortdetaljer, passord og personlige identifikasjonsnumre. Når slik informasjon oppdages, vil Recall verken lagre eller oppbevare disse bildene, skriver Microsoft og fortsetter:
– Vi vil fortsette å forbedre denne funksjonaliteten, og hvis du finner sensitiv informasjon som bør filtreres ut i din kontekst, ditt språk eller din geografiske plassering, vennligst gi oss beskjed via Feedback Hub.
Hvorvidt Microsoft omsider løser problemene gjenstår å se.
«Fotografisk» hukommelse
Da selskapet bragte funksjonen tilbake etter først å ha utsatt lanseringen, beroliget Microsoft for øvrig brukerne med at alle data krypteres, og at krypteringsnøklene er sikret med en TPM som er knyttet til brukerens Windows Hello-identitet – som benytter biometrisk autentisering.
Recall er altså en funksjon som brukes til å finne frem til og organisere informasjon som brukeren har benyttet tidligere, på en måte som ifølge Microsoft minner litt om menneskelig «fotografisk» hukommelse. Den er i stor grad basert på skjermbilder.
Tanken er å gi brukeren enkel og kjapp tilgang til mer eller mindre alt man har sett eller gjort på PC-en uten at man trenger å huske spesifikke detaljer som fillokasjoner, e-postemner eller tidspunkt.