×
Annonse fra Delta V for
ANNONSE: Kan du lære IT-triks av en advokat?

Kan du lære IT-triks av en advokat?

  • Delta V Dette er en annonse. Journalistene i Digi.no er ikke involvert i produksjonen.

Vi blir møtt av en vaskekte trønder med et solid håndtrykk, men advokatfirmaet Prétor i Trondheim er alt annet enn konservativt. Advokat og styreleder Tom Solberg stiller med muntert trønderlynne og et fast håndtrykk. 

Fem tips for migrering til skyen

Å flytte ut i skyen gir mange fordeler, men det gjelder å vite hva man skal fokusere på under migreringen. Her er fem tips til bedrifter som vurderer å ta IT-satsningen ut i skyen, fra CIO Magazine.

  1. For alle nye prosjekter, bør leverandører som kan levere skyløsninger prioriteres, dersom løsningene er like gode eller bedre enn mer tradisjonelle løsninger. Ikke vær redd for å tenke nytt.
  2. Fokusér på lavere operasjonskost. La IT-staben drive med verdiskapende virksomhet, og mindre med IT-rutinearbeid, ved å bruke skyløsninger.
  3. Finn ensomme servere, som opererer med ti prosent eller mindre i kapasitet, og virtualiser dem.
  4. Velg trygge havner: Epost, CRM, datalagring er alle oppgaver som "alle" bedrifter kan ta ut  i skyen først
  5. Øk effektiviteten, sett i gang nye prosjekter på et blunk med skyen og bli dagens helt.

Med lokaler midt i Norges teknologihovedstad har Tom og hans kolleger hjulpet mer enn ett oppstartsfirma med å ta sine første steg ut fra garasjen og inn i de seriøse firmaers rekker. Kort sagt; å vokse opp.

Ett steg på veien til å vokse opp, kan være å innse at man ikke behøver å gjøre alt selv. Gründere, spesielt innenfor IT-sektoren, har en tendens til å like å gjøre alt selv og ender ofte opp med å bli en liten en-persons IT-avdeling i firmaet. Det er feil fokus for noen i oppstartsfasen, mener Solberg.

– De fleste som selger høykompetanse bør være flinkere til å kjøpe fra andre og konsentrere seg om verdidriverne i sitt eget firma, forklarer Tom Solberg som er advokat og styreleder i Prétor.

– Kanskje noen synes det er gøy å trykke litt på ting selv, men man må se på tiden man sparer. De aller fleste vil nok klare seg med å kjøpe tjenester, forklarer Solberg.

Migrerte alt til skyen

Nøkkeldel: En skikkelig nettverkslinje er et must for å kunne ta steget ut i skyen. Det holder ikke med halvproffe løsninger om bedriften stanser opp når nettet er nede. En fiberlinje er å foretrekke.
Nøkkeldel: En skikkelig nettverkslinje er et must for å kunne ta steget ut i skyen. Det holder ikke med halvproffe løsninger om bedriften stanser opp når nettet er nede. En fiberlinje er å foretrekke.

I dag har Prétor rubbel og bit av IT-løsninger i skyen, og ikke én server i drift på kontoret. Veien til det serverfrie kontoret har ikke vært bare enkel, men nå har Prétor kommet i mål og ser to store fordeler: Innsparing av tid og kostnader.

– Vi har ingenting internt lenger, og serveren vår ble koblet ned for tre uker siden. Så den får vi ikke kontakt med lenger, den står der men er ikke mer enn en backup. Men nå har jo leverandøren vår tatt backup av den disken også så i prinsippet kan den destrueres.

Innsparingene Prétor ser er store, opp til 30 prosent reduksjon i kostnadene til drift av IT-utstyr. Når alt gjøres automatisk av Dustin, og alle oppgraderinger skjer på farten uten at konsulenter må ta turen innom Prétors kontorer, stiger også oppetiden.

Snublet første gang

Veien til et serverfritt kontor har ikke vært helt problemfri for advokatfirmaet. En gang tidligere har de forsøkt å kaste ut serverne fra kontoret og gå over til servere satt ut til en lokal hostingleverandør. Den gangen var det svært blandede erfaringer med løsningen, som heller ikke var en fullverdig skyløsning slik vi kjenner dem i dag.

– Det var en runde med å se på nye løsninger allerede da vi flyttet forrige gang, i 2005. Det var ganske tidlig, sier Solberg.

– Løsningene var ikke tilstrekkelig modne. Vi opplevde en del problemer med nedetid på nettet og dårlig forbindelse inn til det bygget vi var i. Når nettet er nede og alle produksjonssystemene ligger et annet sted, blir det dyrt å ha 15 advokater som sitter og tvinner tommeltotter, sier han.

Dermed var det inn med servere igjen noen år senere, og de ble i en god del år.

– I 2008 gikk vi tilbake til en løsning med egne servere igjen der vi kunne være oppe igjen uten nettilgang.

Nye nettlinjer, ny satsning

Det skulle vare helt til 2015, da firmaet måtte ta en ny vurdering: – Enten måtte vi bytte ut og oppgradere for å holde tritt med kapasitet og ytelse, eller så måtte vi legge om og gå i skyen. Da valgte vi det siste, fordi vi følte at de type løsninger har kommet lenger.

Serverne hos Prétor fikk stå uforstyrret helt til de travle Trondheimsgatene utenfor kontoret ble gravd opp og fylt med solide fiberlinjer. Da var kapasiteten og stabiliteten Prétor trengte oppnådd, og overgangen kunne starte.

Skyen bedrer sikkerheten

For advokatbransjen er sikkerhet og konfidensialitet kritisk viktig. Da Prétor tok sine data ut i skyen, gjorde de en grundig vurdering av sikkerheten til leverandøren, basert på bransjestandarden fra Advokatforeningen. Selve oppfølgingen var enkel; kravlisten ble sendt til Dustin og justeringene gjort for å tilpasse skyløsningen til de strenge kravene.

Systemene de har tatt ut i skyen leverer standardtjenester som Office 365 og epost, men også en del spesialløsninger for advokatkontorer, løsninger som er i ferd med å flyttes over på mer moderne plattformer.

For Prétor er sikkerheten og stabiliteten viktige momenter, og med den nye generasjonen skyløsninger har en magisk grense blitt passert: Dataene er tryggere i skyen enn på den lokale serveren.

– Men nå opplever jeg at skyløsningene har blitt så trygge at de er et like godt, om ikke bedre, alternativ som de gamle med stasjonært utstyr, sier Solberg.

Flyttingen til skyen startet forsiktig

– Jeg tror nok vi er blant de første i bransjen som legger alt ut i skyen, men vi er ikke opptatt av å være først med å ta i bruk nye tekniske løsninger. Det er veldig greit at andre har prøvd det før, så det vi gjør er sikkert og greit, sier Solberg.

– Du må ikke ha de nyeste systemene og løsningene, da får du med deg noen barnesykdommer også som tar tid. 

Med seg på veien har Prétor gjort løpende vurderinger av teknologiske løsninger, det var slett ikke sikkert at det endelige valget skulle falle på en skyløsning. De hentet inn tilbud fra flere leverandører, men også kunder, før valget endelig falt på Dustin.

– Vi jobber en en del med teknologiselskaper, og har dratt en del veksler på erfaringer fra kunder. Det har nok vært medvirkende til at vi stoler på de skyløsningene er etablerte.

Standardiserer og konsoliderer

Nå som Prétor har flyttet mesteparten av sine systemer ut i skyen, ønsker de å ta enda et steg videre. Husker du de propriære systemene nevnt litt lenger oppe i artikkelen? De er nestemann ut i transformeringen av trønderadvokatenes IT-løsninger. Den startet med å standardisere på skyen.

– Det var et ønske å få en mindre proprietær løsning med mer hyllevare i forhold til de interne systemene vi hadde. Det er en prosess vi har begynt på nå, og har nå infrastrukturen på plass, sier Solberg.

Han nevner et program for regnskaps- og prosjektføring spesielt myntet på advokatbransjen:

– Det vi driver med er egentlig ikke så vanskelig, det er veldig mange der ute i verden som selger konsulenttjenester og timer, og skal føre tid samt styre prosjekter. Jeg ser for meg at vi skal bruke en mer standardisert programvare, som gjør oss mindre avhengige av å betale dyrt for spesialløsninger der man er avhengig av tilpasninger og oppgraderinger.

– Så får vi heller se på det litt internt, hvordan vi kan gjøre ting litt smartere og enklere.

Svaret på dine IT-behov

Dustin er en av Norges størte leverandører av IT-tjenester. Finn ut hvordan du kan jobbe smartere, mobilt og fleksibelt.

Les mer her »

En raskere og tryggere infrastruktur

Smarte løsninger kan erstatte servere og switcher, samtidig som kostnader reduseres og stabiliteten økes.

Les mer her »

Vi ønsker å dele dette med deg

Så bra! Vi ønsker å gi deg mer info enn det du kan lese på nett. Ta kontakt med oss for en god prat om dine IT-behov.

Ta kontakt »

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen