×
Annonse fra TUM Studio for

Her er grunnen til at du ikke trenger å frykte robotene

Maskinene vil overta stadig flere oppgaver, fra bank og finans til anleggsarbeid. Heldigvis!
Maskinene vil overta stadig flere oppgaver, fra bank og finans til anleggsarbeid. Heldigvis!
  • TUM Studio Dette er en annonse. Journalistene i Digi.no er ikke involvert i produksjonen.

Dampmaskiner startet den første industrielle revolusjonen for 250 år siden. Deretter tok det nesten hundre år å sette i gang i den andre, hvor industrien ble elektrifisert. Den tredje industrielle revolusjonen – den elektroniske – startet på 1980-tallet. I dag, bare 30 år senere, er vi i startfasen for revolusjon nummer fire.

Det innebærer eventyrlige muligheter – spesielt i Norge.

– Vi tror at effekten av «Industri 4.0» vil bli vesentlig flere arbeidsplasser – ikke færre, slik noen frykter. Norsk industri vil bli betydelig større enn den er i dag. Når vi sier «industri» tenker vi nemlig som oftest på tradisjonelle industribedrifter, men fremover vil det oppstå en helt annen industri utover dette. Mulighetsrommet blir større, fastslår direktør for forretningsutvikling i Atea, Atle Reitaas.

Helt nye industrier – og hjemføring av gamle

Atle Reitaas, direktør for forretningsutvikling i Atea.
Atle Reitaas, direktør for forretningsutvikling i Atea.

Revolusjonen i Industri 4.0 handler først og fremst om digitalisering og robotisering av tradisjonell produksjons- og prosessindustri. Dette er prosesser som forsåvidt har pågått en stund, og særlig tysk industri er langt fremme. Det nye er omfanget som disse prosessene vil få fremover, og hastigheten i omveltningene. Atea har derfor utviklet et program i samarbeid med blant annet IKT-Norge for å se hvilken betydning skiftet vil ha, og hvilke fordeler industrien i Norge kan få fra dette.

– Det mest spennende vi ser av håndfaste resultater, bortsett fra bedre konkurransedyktighet, er at flere nå velger å flytte produksjonen hjem. Dette er et veldig viktig poeng som mange begynner å få med seg: Man kan produsere ting like billig, eller billigere, og samtidig få bedre kvalitet enn man får ved å flytte produksjonen til lavkostland, forteller Reitaas.

– Ta norsk fiskeforedlingsindustri som eksempel. I dag er den nesten borte, men vi tror det bare er et tidsspørsmål før den kommer tilbake. I stedet for å fly tonnevis av fisk til Asia for foredling, og så fly den tilbake hit, blir det billigere og enklere å gjøre alt i Norge. Det samme gjelder mange andre industriområder som vi ikke har tenkt på i dag, slår han fast.

Reitaas og Atea tror at også Industri 4.0 vil skape helt nye industrier – akkurat som de tre foregående revolusjonene. Ved siden av hjemføring av produksjon vil dette være en viktig driver også for nye arbeidsplasser. Additiv tilvirkning, eller industriell 3D-printing, er et veldig godt eksempel på teknologi som gjør det mulig å produsere ting som tidligere ikke var mulig å fremstille. Det gjør det også mulig å legge produksjonen til hvor som helst i landet.

De kjedelige forsvinner, de spennende kommer til

Selv om enkelte er bekymret for «trusselen» fra robotisering, og for at mange jobber vil bli overtatt av maskiner, ser Reitaas langt lysere på fremtiden. Han mener det er god grunn til optimisme, og at Industri 4.0 vil skape langt flere arbeidsplasser i Norge enn de som forsvinner – uten at det betyr en oppblomstring av lavtlønte jobber i industrien.

– Det vil komme et stort behov for en ny type arbeidskraft, hvor man bruker kompetanse i større grad enn muskelkraft. Robotene tenker ikke selv, men trenger noen til å tenke for dem. Vi tror derfor at samtidig som en del rutinepregede «samlebåndsoppgaver» vil forsvinne, så vil det oppstå flere spennende, kreative oppgaver, sier han.

Automatisering og digitalisering skjer imidlertid ikke av seg selv. Med 1650 ansatte fordelt på kontorer fra Hammerfest til Kristiansand er Atea den klart største digitale kompetansebedriften i landet, og jobber aktivt med å sette overgangen ut i livet for alle typer virksomheter – fra automatisering i industrien til digitalisering i det offentlige.

– Vi leverer kompetanse og tjenester for digitalisering, automatisering, og også robotisering. Det omfatter alt fra styringsprogramvare og opp til driftstjenester. Hos kundene våre starter det ofte med spørsmål som «hvordan digitaliserer vi disse prosessene», og da er det enkleste svaret å henvende seg til sitt nærmeste Atea-kontor. Vi er jo over hele landet, sier Reitaas.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen