Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

– Vi ser konturene av en digital transformasjon som vil få enorm påvirkning

Christoffer Lokrheim i Atea tror vi bare har sett konturene av en digital transformasjon som er på trappene.
Christoffer Lokrheim i Atea tror vi bare har sett konturene av en digital transformasjon som er på trappene.
Del

Teknologi har allerede gjort vill fantasi til virkelighet; den har tatt oss til enden av solsystemet, reddet liv og koblet en hel verden sammen. Likevel er det klart at vi bare har sett overflaten av av hva vi har i vente i vår generasjons levealder.

I forskningslaboratorier verden over inkuberes nå ny teknologi, som har potensiale til å bli en ny industriell revolusjon. Tingenes Internett, maskinlæring og kunstig intelligens er på trappene, og kan alle representere et tektonisk teknologiskifte i alle bransjer. 

Vis mer

– Vi ser nå konturene av en digital transformasjon som vil få enorm påvirkning, og det må vi ta inn over oss. I dette ligger uante muligheter her til å utvikle nye forretningsområder, og nye måter å jobbe på, sier Christoffer Lokrheim i Atea, Nordens største IT-selskap.

Han er opptatt av at norske bedrifter blir bevisste på hvordan de skal håndtere skiftet som kommer, og på at man kan ta grep allerede i dag. For byggeklossene du trenger for å ruste deg for fremtiden er allerede tilgjengelig; gjennom nettskyen.

Disse byggeklossene ligger nemlig til grunn for de teknologiske skiftene vi nå ser, og byr på langt flere muligheter enn du kanskje tror. Skyen kan fungere som grunnmuren i morgendagens teknologi, gi økt konkurransekraft og mer effektiv drift. Om du gjør det rett.

Bygg grunnmuren sammen

For å fortsette å vokse i et hett marked utfordret av digitalisering, hjelper det ikke å bare ha en god forretningsmodell. Du må også ha de rette verktøyene. Men selv om mulighetene er store, kan det være vanskelig å navigere i terrenget; hva trenger jeg, hvilke muligheter har jeg og hva kan egentlig skyen gjøre?

Det finnes ikke ett enkelt svar på dette:

Nettskyens datasentre er toppmoderne maskiner, og på mange måter hjertet av det som skjer på Internett. Her fra Ateas datasenter «Dora», som leverer skytjenester fra en tidligere ubåt-hangar utenfor Trondheim.
Nettskyens datasentre er toppmoderne maskiner, og på mange måter hjertet av det som skjer på Internett. Her fra Ateas datasenter «Dora», som leverer skytjenester fra en tidligere ubåt-hangar utenfor Trondheim.

– Det er ikke slik at du bør digitalisere alt, det handler mye om å finne riktig nivå og løsning for akkurat ditt behov, sier Lokrheim. Hos Atea arrangerer de jevnlige workshops der du kan få møte noen av de 250 ekspertene i selskapet, og diskutere hvert enkelt utfordring og hvordan denne kan løses. Målet er å rådgi:

– For en bedrift som ønsker å legge ut hele eller deler av IT-driften sin i skyen, kan det være vanskelig å orientere seg om hvilken løsning de bør velge. Det er mange hensyn som skal tas og mange ulike tilbydere og løsninger du kan velge mellom, sier Lokrheim.

En av dagens mest populære formene for nettsky er det som kalles en hybrid sky. Den består av tre komponenter; din egen og lokale IT-infrastruktur, en skyløsning fra en global aktør, og en skyløsning fra en lokal aktør – for eksempel Atea.

– En hybrid leveranse betyr også at du kan adoptere skyteknologi i valgfritt tempo, og gir som oftest det beste fra begge verdener.

Tre trinn

Atea så tidlig behov for å finne de optimale måtene å bygge fremtidens løsninger med Skytjenestene. Derfor etablerte de i fjor Azure Expert Center som benyttes som en Research and Deveopment-enhet i Atea. <i>Foto: Atea</i>
Atea så tidlig behov for å finne de optimale måtene å bygge fremtidens løsninger med Skytjenestene. Derfor etablerte de i fjor Azure Expert Center som benyttes som en Research and Deveopment-enhet i Atea. Foto: Atea

I Atea har Lokrheim og teamet han jobber med allerede hjulpet hundrevis av selskaper med råd om skyteknologi. Som oftest har det startet med et ønske om å fortsette utviklingen av selskapet, ved å etablere systemer og verktøy som lar selskapet fokusere på kjerneaktivitetene.

Selskapet inngikk nylig et partnerskap med IBM og deres SoftLayer-tjeneste. Fra før tilbyr de Azure fra Microsoft, og med SoftLayer i tillegg har de fått to globale partnere som har latt dem utforsket og rullet ut spesialtilpassede løsninger for en rekke norske selskaper. 

– Prosessen utføres gjennom tre tinn. Først gjelder det å velge den riktige plattformen som passer akkurat ditt selskap, før sky-spesialistene går i gang med å bygge akkurat denne løsningen. Noen komponenter er den interne IT-løsningen, som laptoper og nettverk, noen komponenter kommer fra de globale aktørene, som samarbeidsplattformer og backup, og noen komponenter er Ateas egne, som support og datalagring, sier Lokrheim.

Tredje fase er kontinuerlig oppfølgning, service og support av tjenestene. Målet er at bedriften selv skal kunne frigi så mye tid som mulig, ved at en annen aktør tar seg av å passe på at løsningen fungerer som den skal. Det gjør at selskapet kan fokusere på strategien, ikke hvorfor en ansatt i bedriften har utfordringer med en tjeneste.

– Én ting er programvaren og selve løsningen vi lager, men det er nesten like viktig med det som skjer etter at alt er oppe og står. Overvåkning, service og support er viktig for alle, sier Lokrheim.

– Jeg vet mange bedrifter der ute som har den gode ideen og strategien, men trenger hjelp med å realisere den. En skytjeneste kan være langt mer enn bare e-post og IT-infrastruktur, den kan være hele grunnmuren din for framtiden, avslutter Lokrheim.

Finn ditt nettsky-behov

Tilpasset akkurat din bedrift, uten store investeringer. Sikkert og effektivt.

Les mer her »

Bedrifter som allerede er rustet for fremtiden

Fra kjølelagre og bønder til offentlige etater og offshore.

Les mer her »

Katastrofesikring, backup og samhandling

Les mer om alle de ulike standardiserte og spesialtilpassede tjenestene du kan få.

Les mer her »

Les flere artikler fra Atea