Innovasjonsbedrifter belønner ofte hastighet og fleksibilitet når det gjelder valg av IT-miljø. Å velge sky er ofte det åpenbare valget. Colocation kan være et viktig supplement i et miljø med stadig strengere krav til overholdelse av forskrifter, bærekraft og utmerket konnektivitet til skyen.
For de fleste er det bortkastet tid å ha sitt eget datasenter. Gartner spår at 80 prosent av alle bedrifter vil ha lagt ned sine tradisjonelle datasentre innen 2025. I dag har bare 10 prosent gjort det.1 Dette betyr at vi i løpet av de neste fem årene vil se en massiv flytting av datasentre. Flyttingen vil hovedsakelig gå mot skybaserte tjenester og samlokalisering i henhold til Market Monitor-rapporten fra 451 Research.2
En colocation-tjeneste betyr at du leier plass i et datarom. Som kunde er du ansvarlig for din egen IT (f.eks. servere og applikasjoner), mens leverandøren er ansvarlig for all datasenterinfrastruktur som strømforsyning, kjøling og fysisk sikkerhet. DigiPlex er en nordisk leverandør av colocation som leverer moderne datasentertjenester til flere innovasjonsselskaper i Skandinavia.
– Vi i DigiPlex driver fem datasentre i eller rundt de skandinaviske hovedstedene, forteller Rickard Hilmersson, nordisk salgssjef i DigiPlex.
– Vi tilbyr topp moderne fasiliteter med strøm, kjøling, fysisk sikkerhet og ansatte på stedet døgnet rundt. Colocation kjøpes som en tjeneste, med en spesifisert SLA og en forutsigbar månedlig avgift.
Mange virksomheter er i dag underlagt forskjellige datahåndteringsregler som gjør det vanskelig å legge all data i skyen. 60 prosent av nordiske beslutningstakere kan heller ikke si sikkert i hvilket land deres data befinner seg, noe som gjør det vanskelig å vite om alle reguleringer blir fulgt.3 Ved å supplere skyen med colocation for visse typer data, øker man ikke bare den fysiske sikkerheten til dataene, man kan også sikre at den forblir i landet.
– Med colocation kan du enkelt betjene noen servere eller dataracks med for eksempel sensitive data i ett land, mens du fortsatt har majoriteten av IT i et annet land eller i skyen, sier Rickard Hilmersson.
En treg eller ustabil nettverks- eller skyforbindelse er ikke bare irriterende. For mange digitale virksomheter er det faktisk tapte penger. For en nettbutikk kan en gjennomsnittlig forsinkelse på 100 ms bety 1 prosent i tapte inntekter, mens en forsinkelse på 10 ms kan påvirke så mye som 10 prosent av omsetningen når det er snakk om valutahandel eller aksjehandel.4
Mange organisasjoner investerer i et hybrid skymiljø, der de er avhengige av at deres egen infrastruktur kommuniserer sømløst med en eller flere offentlige skyer. Hos en colocation-leverandør kan man velge mellom en rekke operatører, og koble seg direkte til de offentlige nettsky-leverandørene man ønsker ved hjelp av cross-connect. Det gir en stabil forbindelse med lav forsinkelse, noe som kan forbedre dine kunders brukeropplevelse betydelig.
– Colocation inkluderer et økosystem av interessante partnere som man kan koble seg til direkte. Vår Nordic Connect-tjeneste lar kundene våre koble seg til partnere på valgfrie DigiPlex-anlegg, like enkelt, sikkert og stabilt som om de befant seg i samme rom, sier Rickard Hilmersson.
Mange virksomheter sliter med å finansiere den nødvendige digitale transformasjonen. Med et stramt IT-budsjett kan det være vanskelig å frigjøre den nødvendige investeringskapitalen. Med colocation kan du minimere CapEx for å holde datasenteret oppdatert, og i stedet få en forutsigbar OpEx, som kan bety både besparelser og en kjærkommen omfordeling av budsjettet. Enkelte datasentre tilbyr også en rekke innovative bærekraftsløsninger, som reduserer miljøbelastningen fra IT-miljøet.
– På DigiPlex datasentre bruker vi 100 prosent fornybar energi og tilbyr høy energieffektivitet. Det gir ikke bare mulighet for besparelser, det reduserer også selskapets samlede miljøpåvirkning. Noe som blir stadig viktigere, både for virksomhetens merkevare, og for samfunnet og fremtidige generasjoner, sier Rickard Hilmersson.
Mye tyder på at IT-området også vil bli strengere regulert fra et bærekraftperspektiv. Ikke minst når datasentre forventes å utgjøre så mye som 20 prosent av det globale strømforbruket og 5,5 prosent av utslipp av karbondioksid innen 2025.