Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

–Det beste vi kan gjøre for utviklere er å lage et rolig og fredelig arbeidsmiljø

Fargerike soner med fleksible møbler og vegger malt med whiteboardmaling er normen i fellesområdene, der det oppfordres til samarbeid og prat. Foto: Gaute G Dahle
Fargerike soner med fleksible møbler og vegger malt med whiteboardmaling er normen i fellesområdene, der det oppfordres til samarbeid og prat. Foto: Gaute G Dahle
Del

– Vi skjønte at noen grep måtte gjøres, og drastiske grep, da jobbsøkerne rett ut fortalte oss at de ikke gadd å reise til Lysaker for jobbintervju. Det høres sprøtt ut, men så hard er konkurransen om de flinkeste, sier Christine Langbråthen, HR-direktør i Computas mens hun viser nok en gruppe interesserte rundt i de nye lokalene midt på Karl Johan. Hun ser ned på livet som yrer på Egertorget og sier: – Nå er vi i alle fall sentralt plassert, men det er bare en del av regnestykket som skal gå opp for å kapre de beste folkene.

Egendesignet: Trappen er desginet av teamet i Computas selv, og er hjertet på den velgjennomtenkte arbeidsplassen. Foto: Gaute G Dahle
Egendesignet: Trappen er desginet av teamet i Computas selv, og er hjertet på den velgjennomtenkte arbeidsplassen. Foto: Gaute G Dahle

Vi skrur klokken tilbake et par år. Computas har som de fleste i bransjen forstått at det er arbeidstakers jobbmarked, leiekontrakten på Lysaker er i ferd med å utløpe og de ser en gyllen sjanse til å gjøre et par større endringer.

– Det er jo ikke slik at vi flyttet kun for rekrutteringens skyld, selv om det hjelper, men vi så vårt snitt til å skape noe enda større: å skape det ideelle arbeidsmiljøet for teknologer. Alle har skjønt at det skal mer enn sterke farger og shuffleboard til for å skape god kultur, men det skader ikke å ha det heller, forklarer Langbråthen. Computas har begge deler, forøvrig. 

Så hvordan gikk de frem for å skape dette optimale miljøet, der teknologene og andre ansatte kan trives og jobbe effektivt?

Da vi hadde fått gjennom leieavtalen i dette nyrenoverte bygget, som er tre etasjer midt på Karl Johan, startet vi arbeidet med å skape et miljø som passer våre ansatte. Vi ville unngå å skape mye trafikk i områder der programmerere og andre ansatte jobber i dyp konsentrasjon, og vi ville skape levende, energiske soner for samarbeid, kreativitet og hygge, forklarer Langbråthen.

Dermed overtalte Computas sin utleier til å gjøre drastiske endringer på planløsningen. Endringer av typen «lage et to meter bredt hull gjennom to etasjer».

Programmering krever stillhet

– Vi samlet all aktivitet som resepsjon, kaffemaskiner og åpne møter midt på hver etasje. Der møtes folk for en kaffe, prater og har uformelle møter, Scrum-møter og tar i mot gjester. Ytterst i byggets fløyer finner du arbeidspultene til ansatte. Der er det stille og rolig, et godt sted for konsentrert arbeid.

Ildsjel: Christine Langbråthen, HR-direktør i Computas, har sammen med et flytteteam jobbet målrettet for å skape det beste arbeidsmiljøet for teknologer som blir med Computas. Foto: Kimm Saatvedt 
Ildsjel: Christine Langbråthen, HR-direktør i Computas, har sammen med et flytteteam jobbet målrettet for å skape det beste arbeidsmiljøet for teknologer som blir med Computas. Foto: Kimm Saatvedt 

En stille spasertur ut på den ene fløyen bekrefter påstanden. I de fargesterke områdene går praten lett. Et raskt møte avholdes i en sofagruppe, området i seg selv oppfordrer til å samarbeid og åpen samtale. Når vi beveger oss fra vindeltrappen, gjennom møteområdet til arbeidsområdet, blir det merkbart stillere og mindre trafikk.

– Dette er en av hovedgrunnene til at vi designet en vindeltrapp som binder de tre etasjene sammen, i det minst stille området. Vi var vant til å arbeide på én etasje, nå er vi fordelt på tre etasjer men det føles allikevel som én.

Hun kikker utover en rekke pulter, som er optimalt plassert for å minimere trafikken bak folks rygg. Borte i horisonten skimtes en av de to lesesalene som ligger mellom de fargesterke aktive områdene, i mellom finner du stillerommene der telefonsamtaler kan tas uten å plage andre.

– Faktisk er det jo dette teoretikerne bak åpne kontorlandskap hadde tenkt da konseptene ble lansert. Jeg er ikke sikker på hvor det gikk galt, og man fikk de løsningene vi ser i arbeidslivet i dag, men her gjør vi det i alle fall annerledes. Slik det skal gjøres.

Teknologer er kreative av natur

Spontanmøter: Samarbeid og spontane men produktive møter er den nye normen i de fargesterke områdene rundt fellesarealet. Foto: Delta V 
Spontanmøter: Samarbeid og spontane men produktive møter er den nye normen i de fargesterke områdene rundt fellesarealet. Foto: Delta V 

Det oser kreativitet av konseptene som er satt til livs i bygningen med utsikt til taket på Stortinget. Men det er kreativitet som betyr noe, ikke bare for kreativiteten selv.

– Jeg vet ikke hvorfor, men av en eller annen grunn tror veldig mange at teknologer ikke er kreative mennesker. At de er litt firkantede og tenker bare logisk hele tiden. Slik er det jo ikke, og det vet vi som jobber så tett sammen med dem. Det er en tendens til å tenke logisk, det stemmer, men bare se på hva de skaper. Et godt skrevet og kreativt stykke programvare er jo kunst. Det er en egenskap vi visste at lokalene måtte stimulere til.

I tråd med det som var originalkonseptet for åpne kontorlandskap har Computas også valgt svært fargerike løsninger. Men bare i fellesområdene.

– I forkant av innredningsprosessen viste vi det som har blitt vårt kjennemerke på kontorene. Fargene er inspirert av vår ​markedsstrategi og ​nye ​visuelle ​identitet og går igjen i alt fra logo, til presentasjoner, helt til fargen på veggene i fellesområdene. Tre etasjer, tre sterke farger - ​på gulv, vegger, tak og møbler: Gul, grønn og blå.  Da vi viste utkastene på et allmøte før flyttingen, ble det ganske stille i salen, sier Langbråthen og ler.

Kort om Computas

  • Et norsk IT-selskap etablert på midten av 80-tallet
  • 100% eid av ansatte, 30% kvinneandel
  • Rundt 260 ansatte, kontorer i Oslo, Stavanger, Danmark og Bucuresti.
  • Jobber med kunder som Aker Solutions, UDI. Politiet, Domstoladministrasjonen og Hafslund
  • Les mer om Computas her.

– De sterke fargene åpner for en prat, som jo er meningen. Dette er områdene som skal brukes til aktivitet, og folk gjør akkurat det. Så bidrar vi ytterligere til å skape et miljø der de som trenger konsentrasjon kan gjøre det.

Gjester ankommer til en knallblå resepsjon, og små skap som huser småtingene man tar med seg frem og tilbake fra jobb. De henvises gjerne til møterom oppkalt etter kjente figurer i IT-verdenen som Jon Bing, Grace Hopper, Ada Lovelace, Kristen Nygård og en drøss andre. I motsetning til mange andre lokaler, der møteromsnavn virker litt ute av sitt element, passer disse miljøet perfekt.

Skaper en sterkere kultur

Den knallgule malingen er knapt tørr, og allerede ser Langbråthen at de har fått et langt sterkere bånd mellom de ansatte og arbeidsplassen.

Midt i smørøyet: Du får ikke noe bedre plassert lokasjon enn dette. Utenfor yrer livet, men inne i bygningen er det rom for stillhet og konsentrasjon. Foto: Gaute G Dahle
Midt i smørøyet: Du får ikke noe bedre plassert lokasjon enn dette. Utenfor yrer livet, men inne i bygningen er det rom for stillhet og konsentrasjon. Foto: Gaute G Dahle

– Vi har veldig mange konsulenter ute på oppdrag, noen av dem kunne gå flere år uten å være innom oss på hovedkvarteret. Nå som vi er så sentralt plassert, er det lettere å bare ta en tur innom, siden vi ikke er plassert utenfor allfarvei på Lysaker. Det viser at det ikke bare er shuffleboard og kreativt interiør som skal til. Selv om vi har det også.

Det handler om å tilpasse lokalene til de unike behovene bedriften har, som å kunne ha friheten til å ta et Scrum-møte der og da slik metodikken legger opp til, til å tegne direkte på en vegg eller til å sitte uforstyrret i dyp konsentrasjon.

– Veldig mange forspiller en slik sjanse, som jo en flytteprosess er, til å gjøre gode endringer. Ofte blir fokus på mindre betydningsfulle ting som valg av lamper og farger på møblene. Og plutselig er det for sent å gjøre grunnleggende grep som sikrer en god arbeidshverdag for de ansatte, avrunder Langbråthen.