Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Hvorfor er det så få 5G-brukercaser?

Del

Mye er blitt sagt om potensialet til 5G, så hvorfor er det slik at vi ser de samme brukseksemplene om og om igjen? Hvis vi baserer oss på de mest brukte eksemplene, kan man fort tro at 5G er kun relevant når du ønsker å styre tusener av autonome roboter, eller endelig få bruk for alle de VR-brillene som ble kjøpt inn for flere år siden. Selv om bare en liten håndfull med eksempler dominerer nyhetsbildet, er det faktisk tusenvis av eksempler på bruk av 5G som enten er under utvikling, eller utforskning, av bedrifter både rundt i Europa og verden.

Selv om 5G deler det tekniske grunnlaget med sin forgjenger, og det bygger blant annet på fremskrittene innen radioteknologi utviklet for 4G LTE, er det likevel en stor endring i forhold til det som kom tidligere. 4G betydde mye for alle brukere av mobile enheter. Det gjorde videostrømming mulig, og det endret opplevelsen av mobilt nett. Det er fort gjort å glemme at det ikke alltid var like enkelt å handle på nettet og få tilgang til jobbrelaterte apper som i dag.

Bedriftsfokuserte fremskritt

5G kommer også til å gjøre en rekke nye opplevelser mulig. Men samtidig kommer 5G til å endre bedriftene. Det er naturligvis raskere, men det er enda viktigere at det kan overføre data med mye mindre forsinkelse enn 4G, og vil kunne støtte langt flere enheter enn teknologier som Wi-Fi. Det ble også utviklet for å tilby bedre støtte for lokale private nettverk.

Med et privat 5G-nettverk er det bedriften som eier tilgangspunktene og har tilgang til nettverket som opererer på den aktuelle frekvensen. Det er ulikt for eksempel Wi-Fi, der alle bruker en eller to frekvenser, som kan føre til forstyrrelser. Det har store fordeler for bedriftene. For det første betyr det at bedriftene kan bygge et nettverk som lever opp til behovene til applikasjonene deres. De kan sette egne standarder for ytelse, og det inkluderer blant annet kapasitet og pålitelighet. Det betyr også at nettverket er grunnleggende sikkert. Eierne har full kontroll over hvem som har tilgang til det.

Les mer: Dette er private 5G-nettverk »

Den siste biten av puslespillet er edge computing. Se for deg en applikasjon som bruker kunstig intelligens og maskinlæring for å analysere videoopptak av en produksjonslinje. Det å kunne raskt kjenne igjen et problem, og løse det, er kritisk. Det å ha serveren i samme bygg som kommuniserer over 5G gjør det mulig å respondere nesten i sanntid - noen titalls millisekunder, eller mindre. Det å ikke være avhengig av en delt forbindelse til en offentlig nettsky kan også forbedre påliteligheten til applikasjoner.

Gjør jobben tryggere

  <i>Foto:  seksan Mongkhonkhamsao</i>
  Foto:  seksan Mongkhonkhamsao

Alt dette betyr at det er såpass mange applikasjoner som bruker disse mulighetene, at det er vanskelig å bare plukke noen eksempler. Ett aktuelt område er å forbedre sikkerheten til arbeidere.

Mange autostyrte fartøy (AGV) har foreløpig begrenset fart for å minske sannsynligheten for ulykker. Påliteligheten og responstiden til private 5G-nettverk vil gjøre det mulig å øke farten, og dermed øke produktiviteten. Det er gjort tester som bruker sensorer på fartøyene, og kunstig intelligens/maskinlæring, for å oppdage potensielle farer og unngå ulykker. Testene har vist at hastigheten kan økes så mye som fem ganger, uten at det går utover sikkerheten.

Videoovervåking kan også hjelpe med å øke sikkerhet. Det har imidlertid vært begrenset av at noen må følge med på opptakene. Det kan være utfordrende på lokasjoner med mange potensielle faremomenter, og derfor har bruken av video stort sett vært begrenset til etterforskning etter at ulykken har skjedd. Med private 5G-nettverk kan video sendes til en lokal server på millisekunder, bli automatisk analysert, og avvik kan bli oppdaget i tide for å hindre ulykker. Dette har hundrevis av bruksområder, for eksempel for å sjekke om folk går inn i områder der de ikke burde være - men det er bare begynnelsen.

Slike løsninger har vært testet på oljeplattformer - et område der det kan være utfordrende å få til gode nettverksforhold - for å sjekke om arbeidere har på seg riktig verneutstyr. Hvis en arbeider tar for eksempel av seg beskyttelseshansker, kan maskinene stoppes automatisk for å hindre skader.

Innen medisin brukes den samme teknologien til å hjelpe folk i de komplekse prosessene som er å ta på seg beskyttelsesutstyr. Dette kan bestå av flere titalls steg, der hvert av disse må gjennomføres i korrekt rekkefølge. En assistent basert på AI/ML kan gi veiledning i sanntid og bekrefte at hvert steg er gjennomført korrekt.

Den samme teknologien kan også brukes i produksjonsmiljøer der det settes sammen komplekst utstyr. I stedet for å kvalitetssikre i etterkant, kan kvalitetssikringen gjennomføres underveis, i løpet av produksjonsprosessen. Hvis en operatør er i ferd med å begå en feil, kan de bli varslet og feilen kan bli forhindret.

Dette kan redusere avfall samt hindre skader på arbeidere, og hindre potensielle fremtidige ulykker forårsaket av feil på produksjonen.

Les mer: Dette er private 5G-nettverk »

Bedre autonomi

Tilgang til denne type intelligens i nærheten kan også gjøre det mulig å utvikle lettere og rimeligere selvkjørende kjøretøy. I stedet for at disse skal være avhengige av datakraften ombord, kan enhetene sende data til en server og deretter kan kommandoer bli sendt tilbake nesten i sanntid. Dette kan hjelpe med å gjøre droner smartere, få dem til å jobbe bedre sammen, og sørge for lengre batterilevetid.

Et bruksområde for dette er sikkerhet i havner. Tidligere, hvis det skjedde en hendelse i vannet, måtte de ansatte reise ut for å undersøke. Dette kunne være farlig, spesielt om natten og under dårlige forhold. Har man et privat 5G-nettverk, kan en drone sendes ut automatisk og sette i gang med å sende ut høyoppløselig video mye raskere enn arbeidere kunne reist ut i en båt.

Et 5G-nettverk kan også gi arbeiderne tilgang til ekspertise og hjelp, uansett hvor de befinner seg. En ingeniør som er utstyrt med kroppsnær teknologi kan ha en nesten sanntids-forbindelse med en ekspert. Riktig tilgang til korrekt veiledning kan både hindre feil som kan sette arbeiderne i fare, samt feil som kan føre til ulykker senere.

Rom for innovasjon

Dette er bare noen eksempler på hvordan private 5G-nettverk og edge computing kan bidra til å øke trygghet. Det finnes mange, mange flere. Og dette er bare ett område der teknologiene kan hjelpe med å løse faktiske problemer.

Så, hvorfor ser vi de samme brukereksemplene om og om igjen? Det er ikke slik at gode brukercaser ikke finnes. Mulighetene er praktisk talt uendelige. Fra gruvedrift til helse, produksjon og handel, stadig flere bedrifter oppdager at private 5G-nettverk kan hjelpe dem løse tidligere uhåndterlige problemer. Og det er ikke det at 5G er såpass nytt at få har tilgang til det. Hundrevis av millioner har 5G-dekning, og tallet vokser raskt. Med private 5G-nettverk trenger du ikke å vente på mobiloperatørene i landet til å bygge ut nettverkene sine. Så lenge frekvensene er tilgjengelige, kan du selv sette opp en tidslinje. Kanskje er svaret at du må snakke med de riktige folkene?

I løpet av de kommende årene vil flere og flere brukseksempler bli kjent. Men selv om du kan lære av hva andre har fått til, kommer ekte innovasjon fra å utforske ukjent terreng. Det å vente på at andre skal innovere, er en risikabel strategi. Det er store fordeler å hente fra å omfavne private 5G-nettverk og edge computing allerede nå. Forretningsledere bør snakke med bedrifter som tilbyr løsninger for private 5G-nettverk, og utfordre dem på å vise hvordan teknologien kan være behjelpelig. Og hvis tilbyderen du snakker med ikke klarer å vise til flere relevante bruksområder, bør du se etter en partner som kan.

Les mer: Dette er private 5G-nettverk »