Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Teknologi og design skal bidra til det grønne skiftet

Del

– Du må være både litt dum og veldig modig for å velge å starte en gründertilværelse, sier gründer og daglig leder i Voluto, John Fasting Sørbø. Hans store drøm er å bidra til en grønnere framtid med frittstående minikraftverk som lagrer energi av både vind og sol. 

– Jeg liker å utfordre meg sjøl og også andre til å begynne å tenke litt mer som unger. Utforske ting og undres over ting hele tiden, sier han. 

I tillegg mener han gründere må ha «den urokkelige trua på at alt er mulig». 

– Og mot til faktisk å gjøre noe med drømmen du har. 

John har alltid vært fascinert av naturen. – Vind og vindmøller har fascinert meg, helt siden jeg var liten gutt. Så ideen om å lage en ordentlig fin vindmølle, har nok ligget der lenge. 

Da han var liten gjorde også farfarens gode råd inntrykk: «Du skal alltid levere tilbake det du låner i samme eller bedre stand enn da du fikk det». 

  <i>Foto:  Tom Knudsen</i>
  Foto:  Tom Knudsen

– Dette rådet er fortsatt med meg, og henger sammen med bærekraft og det å ta vare på jorda. Drømmen min med Voluto er jo å kunne bidra globalt for en grønnere framtid, slik at vi kan gi verden videre til neste generasjon i bedre stand. 

Voluto – som betyr å rotere – er en av startupene i mentorprogrammet Telia Startup. John Fasting Sørbø har akkurat utviklet en prototype av kraftenhetene, eller de hybride minikraftverkene, som er selvforsynt av både sol og vind. 

Miljøgevinsten er mer grønn strøm levert til strømnettet, og gjennom godt design bidra til å forhindre visuell forsøpling av landskap og natur. Det å unngå å gjøre store inngrep i naturen, men heller bruke allerede eksisterende infrastruktur, er viktig for John.

– Min bakgrunn som mekatronikkingeniør og fra industridesign, gjør at jeg vil få det til å se fint ut – og ikke bare ha en funksjon, sier gründeren, som selv har stått for design og konstruksjon. 

Bratt læringskurve

Gründeren har erfart at alt som kunne gå galt, og alt som ikke kunne gå galt, har gått galt.  

– Å dra et innovasjonsprosjekt alene, har vært utrolig lærerikt. Det har vært seiere, men ikke minst mange nederlag, å feire. Det er som kjent feil man lærer mest av, så det er derfor viktig å feire disse. Likevel råder jeg alle gründere til å være minst to, da blir alt lettere og alt går fortere.

– Det vil alltid være perioder du møter motgang og du føler håpløshet. Du har lyst til å gi opp. Mange ganger. Men så er det jo verdt det. 

Pilotprosjekt i Kristiansand

  <i>Foto:  Tom Knudsen</i>
  Foto:  Tom Knudsen

Produksjonen av piloten ble forsinket i flere omganger, både grunnet utfordringer i egen produksjon og koronasituasjonen. 

Nå er plugger og former for komposittproduksjon ferdig, og de første delene produsert, hjemme i gründerens garasje. To ferdig sammensatte piloter ferdigstilles i disse dager, og skal leveres til pilotkunden Kristiansand kommune. 

– Kommunen ønsker å undersøke muligheten i å bli en plusskunde, altså å produsere og levere strøm tilbake til netteier. Nå vil de teste dette gjennom å benytte teknologi og løsning fra Voluto.

Minikraftverkene kan løse mange små og store utfordringer i kommuner eller i samfunnet for øvrig. Fordelen er at man får strømtilførsel på steder uten elektrisitet, uten å måtte legge opp strøm til stedet, som er både dyrt og gjerne gjør inngrep i naturen. 

– For eksempel kan man få strøm til sensorer som kan overvåke vær og klima. Visuell værmelding vil ha stor betydning for redningstjeneste og helikopterpiloter, sier John Fasting Sørbø. 

Tenker stort

 Kenny Hognestad i Telia Next
 Kenny Hognestad i Telia Next

Anleggsområder, veiutbygging, utbygging av industriområder eller andre arbeidsplasser uten strøm vil også ha nytte av kraftverkene, for eksempel til belysning og overvåking. 

Informasjon fra kameraer eller sensorer sendes over 4G NB-IoT, som er integrert i selve minikraftverket. Etter hvert som 5G rulles ut vil dette tas i bruk. 

– Min våte drøm er at en oppskalert modell av kraftverkene står på hver tredje lyktestolpe langs alle europaveier. Tusen slike kan erstatte en stor vindmølle i fjellheimen. 

Ved større veier kan også lufttrykk fra kjøretøyene generere strøm. Det at man bruker eksisterende infrastruktur, eller legger opp kraftverkene der det likevel bygges ny infrastruktur, gir en ekstra besparelse på naturen. 

– Jeg tenker stort, og jobber blant annet også med å se på bistandsprosjekter ute i verden. Det er jo sol og vind overalt, og kraftverkene er fleksible ved at de er modulbasert. Man kan skreddersy dem etter behov, og for eksempel ha kun solmoduler i sør, eller kun vindmoduler langt i nord. 

Vanskelig balansegang

Vis mer

Pilotprosjektet med Kristiansand kommune skal lede frem til et kommersielt verdiforslag. Kenny Hognestad i Telia Next er imponert over drivkraften til Voluto-gründeren. 

– Det er en vanskelig balansegang der han må kombinere utvikling av IoT-teknologi med fremtidsrettet og energismart design av et fysisk produkt. Så må dette testes for flere formål i flere ulike miljøer, sier Hognestad.  

Den lille gründerbedriften er nå i en avgjørende fase, der produktet skal testes og etter hvert videreutvikles. John Fasting Sørbø håper på fortgang fremover, og er i prosess med å finne nye prosjekter for å få finansiert en produksjonslinje. 

– Jeg har aldri jobbet så mye for så lite før. Det tar all ledig tid. Men samtidig er det så meningsfylt. Dette gjør jeg for fremtidige generasjoner. 

Les flere artikler fra Telia