Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Vil bli verdens første datadrevne olje- og gasselskap: Skal redusere utslipp og øke effektiviteten

– Ved å bruke avansert digital teknologi og dataanalyse, tar Aker BP sikte på å redusere miljøpåvirkningen, øke sikkerheten og forbedre effektiviteten, sier Paula Doyle i Aker BP.
– Ved å bruke avansert digital teknologi og dataanalyse, tar Aker BP sikte på å redusere miljøpåvirkningen, øke sikkerheten og forbedre effektiviteten, sier Paula Doyle i Aker BP. Foto: Tietoevry
Del
Produsert av TUM Studio

For å møte verdens økende energibehov og samtidig bidra til å redusere utslipp, satser Aker BP tungt på ny teknologi som vil redusere kostnader og karbonutslipp knyttet til produksjonen av olje og gass. 

– Vi har som mål å bli verdens første datadrevne olje- og gasselskap, sier Paula Doyle i Aker BP. Foto: Tietoevry
– Vi har som mål å bli verdens første datadrevne olje- og gasselskap, sier Paula Doyle i Aker BP. Foto: Tietoevry

– Vi har som mål å bli verdens første datadrevne olje- og gasselskap, sier Paula Doyle, Chief Digital Officer i Aker BP. 

Aker BPs strategi for å bygge fremtidens lete- og produksjonsselskap med lav kost og lave utslipp er i stor grad teknologidrevet, hvor særlig data og kunstig intelligens (KI) spiller en nøkkelrolle. 

– Vi har hatt et stort fokus på data og det digitale de siste åtte årene. Ett eksempel er driften av gassturbiner offshore. Vi har utviklet algoritmer basert på driftsdata som optimaliserer bruk av turbinene slik at CO2-utslippene blir betydelig redusert, sier Doyle.

Et annet eksempel hvor data og kunstig intelligens står i sentrum, er Yggdrasil-utbyggingen med Aker BP som operatør. Dette er det største, pågående olje- og gassprosjektet på norsk sokkelen med totale investeringer på rundt 115 milliarder kroner, og med verdensledende lave utslipp siden kraftforsyningen kommer fra land.

Yggdrasil-feltet skal fjernstyres fra et integrert samhandlingssenter og kontrollrom på land i Stavanger.  <i>Foto:  Aker BP</i>
Yggdrasil-feltet skal fjernstyres fra et integrert samhandlingssenter og kontrollrom på land i Stavanger.  Foto:  Aker BP

Utbyggingen i Nordsjøen representerer også et betydelig teknologisk fremskritt innen fjernstyrt drift, ubemannede plattformer og bruk av datadrevne beslutningsprosesser. Når området kommer i produksjon i 2027 skal det blant annet fjernstyres fra et integrert samhandlingssenter og kontrollrom på land i Stavanger. 

– Dette senteret vil bruke avansert digital teknologi for å overvåke og optimalisere driften i sanntid, basert på dataanalyse og prediktiv modellering, sier Doyle.

– Ved å bruke avansert digital teknologi og dataanalyse, tar Aker BP sikte på å redusere miljøpåvirkningen, øke sikkerheten og forbedre effektiviteten i produksjonen av alle feltene hvor vi er operatør, oppsummerer Doyle. 

Hør mer i Data Insiders Podcast

KI er det nye gullet

Et ledd i denne transformasjonen er samarbeidet med Tietoevry Tech Services, som leverer skreddersydde teknologiløsninger og KI-verktøy for å støtte Aker BPs visjon. 

Dennis Peter, leder for industri- og kommersielt segment hos Tietoevry Tech Services, understreker viktigheten av data i industrien: 

– KI er det nye gullet, men verdien kan kun hentes ut med gode data, sier Dennis Peter i Tietoevry Tech Services. <i>Foto:  Tietoevry</i>
– KI er det nye gullet, men verdien kan kun hentes ut med gode data, sier Dennis Peter i Tietoevry Tech Services. Foto:  Tietoevry

– Data inngår i mange sammenhenger, inkludert teknologi, menneskelig sikkerhet og miljømessige faktorer. Ved å utnytte avanserte teknologier kan vi forbedre beslutningstaking og produksjonsoptimalisering. 

Tietoevry Tech Services, som har Aker BP som en av sine strategiske kunder, spiller sammen med flere andre selskaper en viktig rolle i denne transformasjonen. 

Peter forteller at Tietoevry Tech Services’ tilnærming til digitalisering har tre steg: digitalisering av det tekniske, innovasjon av driftsmodellen og støtte til kunder i virksomheten. 

– Vi hjelper kundene med å stabilisere eksisterende infrastruktur og applikasjoner, innovere driftsmodellen for å effektivisere dataflyten i organisasjonen, og forbedre forretningsprosessene ved hjelp av data, sier han.

Tietoevry Tech Services bruker KI og data for å oppnå operasjonell effektivitet og kontroll, innsikt for prediktivt og forskriftsmessig vedlikehold, og til å bistå virksomheten med å redusere produksjonskostnadene.

– KI er det nye gullet, men verdien kan kun hentes ut med gode data, understreker Peter.

Les mer om Tietoevry Tech Services

Rom for å eksperimentere

Den teknologiske utviklingen i Aker BP krever også en kulturell transformasjon. 

– Det er viktig å omfavne endringer og bruke teknologi til å endre måten vi arbeider på. Vi må tørre å prøve nye ting og lære av feilene våre, sier Doyle.

Hun forteller at Aker BP alltid har hatt en entreprenørånd som tiltrekker seg innovative og fremtidsrettede medarbeidere. 

– Selskapet fokuserer på å opprettholde en kultur hvor det er rom for å eksperimentere og feile, noe som er helt avgjørende for innovasjon. Denne kulturen er drevet fra toppen av organisasjonen, med ledere som er teknologikyndige og fremmer en åpen og eksperimentell tilnærming, avslutter Doyle. 

Les flere artikler fra Tietoevry