Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

– Åtte av ti ansatte får ikke velge utstyr selv

Joachim Braset, partneransvarlig for Apple i Atea
Joachim Braset, partneransvarlig for Apple i Atea Foto: Olaf Melbye
Del

Det er motiverende og effektivt å jobbe med et arbeidsverktøy du kjenner godt og trives med. Likevel får åtte av ti ansatte ikke ta det valget.

Joachim Braset er partneransvarlig for Apple hos Atea. I kampen om de klokeste hodene mener han at flere arbeidsgivere bør tilby valgfrihet til sine ansatte hvis de vil være en attraktiv arbeidsplass.

– De fleste ansatte tar for gitt at de kan jobbe fleksibelt. Samtidig øker kravet om å få velge det utstyret den enkelte kjenner og liker best. Det sier seg selv at jobbdagen flyter bedre når systemet er kjent, og snarveier og kommandoer sitter i fingerspissene. Behovet for brukerstøtte blir mindre og de ansatte klarer seg i større grad selv. Frihet til å velge gir mer motiverte og engasjerte ansatte, sier han.  

Gi dine ansatte arbeidsdagen de fortjener »

IT-avdelingen sier nei

 
 

Atea har i samarbeid med Norstat kartlagt valgmuligheter og preferanser for Mac i bedriftsmarkedet de tre siste årene. Tallene fra 2023 viser at hele 81 prosent av respondentene oppgir at de ikke har valgfrihet. Undersøkelsen peker på flere forhold bak, men først og fremst er det én årsak som oppgis blant ansatte og ledere.

At IT-avdelingen sier nei til Mac er den vanligste grunnen til at Mac ikke tilbys til de ansatte. Braset mener at noe av grunnen kan skyldes manglende kunnskap om eller kompetanse på administrasjon og drift av Mac. 

– HR kan ønske å tilby valgfrihet for å tiltrekke talenter, men så stopper det opp hos IT. Det er fortsatt en del myter ute og går. En av de vanligste misforståelsene er for eksempel at Mac er dyrere enn PC. Det trenger det absolutt ikke være, påpeker Braset. 

Høy restverdi gjør Mac lønnsomt 

Joachim Braset, partneransvarlig for Apple i Atea. <i>Foto:  Olaf Melbye</i>
Joachim Braset, partneransvarlig for Apple i Atea. Foto:  Olaf Melbye

Når du skal kalkulere kostnaden for nytt utstyr er det viktig å se på prisen i et langtidsperspektiv – minst tre år. Innkjøpsprisen på Mac kan være litt dyrere enn PC, men restverdien, eller bruktverdien, etter tre år er ofte høyere. Gratis oppgradering av operativsystemet og høy produktkvalitet bidrar til lang levetid, og gjør en Mac attraktiv i andrehåndsmarkedet.

Høy restverdi gir også lavere investeringsutgifter hvis du leier utstyret. Ateas erfaringer viser at det er mer bærekraftig å leie, enn å eie. Utstyr som leies tas bedre vare på, og har normalt en høyere restverdi, enn utstyr som eies av virksomheten.

Vis mer

Ifølge undersøkelsen er utfordringen med at enkelte programmer ikke kan kjøres på Mac, én av årsakene til at ansatte ikke får velge selv. Braset mener dette ikke bør være en hindring.

– De aller fleste av programmene som brukes i dag er skybaserte, og fungerer like godt på Mac som på PC. Det er full støtte for Office 365, og det er lett å gjøre dette tilgjengelig for de ansatte med verktøy bedriften mest sannsynlig allerede har. Microsoft Intune, som de fleste bruker til administrasjon av PC-er, kan også brukes til å administrere Mac, sier han. 

La de ansatte velge utstyr selv »

Rigget for kunstig intelligens

Det å få velge selv gir oss en følelse av innflytelse og kontroll, noe som kan være avgjørende for jobbtilfredsheten. Mange har sterke følelser rundt arbeidsverktøy. Det handler om personlige preferanser.   

For å gjøre det enda enklere for deg å la ansatte velge utstyr selv, tilbyr Atea tjenesten “Det frie valg”. Det er en selvbetjeningsportal hvor ansatte selv kan velge og bestille utstyret de trenger. 

Joachim Braset, partneransvarlig for Apple i Atea. <i>Foto:  Atea</i>
Joachim Braset, partneransvarlig for Apple i Atea. Foto:  Atea

– Portalen håndterer alt det praktiske, uten merarbeid for deg. Regelverket for hvilket utstyr som kan bestilles bestemmes på forhånd, og de ansatte får mulighet til å oppgradere utstyret sitt, dersom de selv betaler mellomlegget. Dette er det faktisk ganske mange som benytter seg av. Vi ser også at utstyr som velges selv tas bedre vare på og er med på å sikre høyere bruktverdi, sier Braset.

De fleste ansatte tar for gitt at de kan jobbe fleksibelt. Samtidig øker kravet om å få velge det utstyret den enkelte kjenner og liker best.

Joachim Braset, partneransvarlig for Apple i Atea

Undersøkelsen fra Norstat viser at blant de som har frihet til å velge, er det 38 prosent som velger Mac. Hos Atea får alle ansatte fritt velge hvilket arbeidsverktøy de vil ha, og der velger halvparten Mac.

– Vi vet at mange foretrekker å jobbe på Apple-produkter. Og Apple er også veldig godt rigget for den revolusjonen vi nå ser innen generativ kunstig intelligens, sier Braset. 

En ny rapport fra Canalys viser at mange av prosessene som i dag utføres med kunstig intelligens kommer til å bli flyttet fra skyen til den enkeltes maskin i nær framtid. I følge Canalys har Mac siden 2020 vært den eneste KI-kompatible maskinen på markedet. Dette er også et godt argument for å tilby Mac til dine ansatte.  

– Innebygget kompatibilitet for kunstig intelligens lokalt i hver enkelt maskin gir økt sikkerhet, mindre forsinkelser og lavere kostnader. Dette må også med i regnestykket når du sammenligner Mac og PC, avslutter Braset. 

Lær mer om den digitale arbeidsplassen »

 
 

Les flere artikler fra Atea