Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Verdens viktigste digitale oppgaver får enda kvassere motor

 
 
Del

Samfunnskritiske funksjoner krever datakraft. Det skal regnes og analyseres, og det må skje raskt og sikkert. Ta for eksempel strøm: Vi er alle avhengige av det, og leveransene må fungere. Derfor er det viktig at blant annet strømselskaper har en teknisk infrastruktur som kan levere dataanalyse effektivt.

Stein Ove Røv i Skagerak Energi kjenner godt til utfordringen. Strømselskapet er et av Norges største, og håndterer svært mye data fra kundene sine.

– Alle nettselskapene i Norge fikk for en del år tilbake beskjed om at de skal levere inn tall til Elhub hver dag. Det er smarte målere i alle husstander nå, og de sender inn verdiene som vi regner på og sender videre til Elhub. Det systemet som knar verdiene krever mye datakraft, forteller han.

Stadig strøm med data

Smarte strømmålere krever mer datakraft for å analysere innkommende data.
Smarte strømmålere krever mer datakraft for å analysere innkommende data.

– Vi startet med et pilotprosjekt i 2018 der vi brukte maskiner fra en annen produsent for å beregne denne dataen, men det tok et døgn og overføre verdiene, og det gikk ikke. Så vi kjøpte inn to maskiner basert på POWER 9-prosessoren bare for å teste det ut. Det kortet ned tiden på beregningene ned til mellom 2 og 3 timer. En Power-maskin yter altså gjerne 70 prosent bedre enn konkurrenter, sier Stein Ove.

Skagerak Energi bestemte seg altså for å investere i flere maskiner som bygger på POWER 9-plattformen fra IBM, og hele migreringsprosessen fra den eksisterende plattformen var gjort på en helg.

Stein Ove Røv viser til mange flere fordeler med POWER enn bare ren ytelse:

– Datalagring og I/O hos andre produsenter er gjerne basert på tradisjonelle harddisker eller i beste fall vanlige SSDer. Power har ekte flashminne som sitter rett på bus-en, sier han.

Les mer om POWER-systemene her! »

Trygt og lønnsomt

 
 

Stein Ove minner på at det er viktig med korrekt lagringssystem. FlashSystem-lagring er en av styrkene til IBM. Med ultrahurtige FlashCore-lagringsmoduler leverer IBM markedets laveste responstid (latency) på ferdig krypterte data. Riktig lagringssystem sørger for et balansert system som igjen sørger for den gode ytelsen.

Det er også muligheter for rene økonomiske besparelser:

– Du kan dele opp prosessorer i fysiske partisjoner. På den måten kan vi dele ut prosesser til forskjellige funksjoner. Det sparer oss rett og slett for lisenskostnader, der andre gjerne opererer med lisenser for hele prosessorer. Partisjoneringen vi gjør sparer oss egentlig for en hel prosessor, som hadde kostet en full lisens. Det påvirker sikkerheten også: En virtuell kjerne er ikke like sikker.

Stein Ove og Skagerak Energi er altså svært fornøyd med å bruke POWER 9. Men utviklingen fortsetter, og IBM gjør seg klare til å lansere den neste generasjonen, altså POWER10.

– Det er som julaften og bursdag samtidig

Nå kan du få flere ganger ytelse på samme antall lisenser bare ved å bytte til POWER-maskinvare

Tore Thon, Pedab

Tore Thon hos Pedab Norway har vært dedikert for IBM Power Systems i en god mannsalder.
Han har sett generasjon etter generasjon bli lansert, stadig mindre, stadig raskere og stadig billigere per prosesseringskraft.

Med lanseringen av POWER10 tar entusiasmen nye høyder, her er igjen banebrytende innovasjon på plass i produkter som nå er tilgjengelig for alle.

– For 20+ år siden så vi et tydelig skille på hvordan IBM utviklet POWER-prosessoren versus andre chip-produsenter på markedet, sier Tore Thon.

Fet maskin: Tore Thon hos IBM Montpellier på ytelsestest av Oracle database på POWER10.
Fet maskin: Tore Thon hos IBM Montpellier på ytelsestest av Oracle database på POWER10.

– Ytelse per prosessor er nøkkelord for utviklingen av POWER, der vi ser den konkurrenten det er naturlig å sammenligne med i generasjoner har kjørt på med å lage systemer med mange prosessorkjerner. Og der konkurrenten har utviklet prosessorer som helt utrolig nok yter mindre per kjerne, så gjør IBM betydelige ytelseshopp per kjerne fra generasjon til generasjon.

– For alle som betaler lisens ut fra antall prosessorer på plattformen til programvaren er det reneste julekvelden å kunne redusere antall lisenser med en faktor 3:1 eller i mange tilfeller opp til 10:1, forteller Thon.

Han viser også til at plattformen er de mest driftsstabile systemene på markedet, både hva angår maskinvare og operativsystemer.

– Stabilitet og livssyklus på POWER er en direkte arv fra stormaskin, og det er alle de egenskapene som gjør at bedrifter som virkelig ha oppetid, ytelse og forutsigbar kompatibilitet har tatt POWER til sitt hjerte. Så kommer god økonomi som en bonus i det hele.
Visste du forresten at en POWER-prosessor blir testet mer enn 3000 ganger før den går inn i produksjonslinjen og kommer ut på markedet?, nevner Tore Thon.

Les mer om POWER-systemene her! »

En helt ny POWER er rett rundt hjørnet

 
 

Espen Skarpsno i IBM er klar til å fortelle hva som er nytt i den nye versjonen, som forventes på markedet i høst.

– Det som er spesielt med arkitekturen vår er at det går fortere og fortere per kjerne. Dette er noe vi fortsetter med på tiende generasjon. 

– Du får rett og slett mer fart ut av applikasjonene uten å kjøpe deg opp på flere prosessorer med tilhørende lisenser. Men for all del! Vi har maskiner med flere hundre prosessorer i samme system, så dagens Kinder-egg er ytelse per prosessor, mulighet for markedets største server på antall prosessorer og verdensledende sikkerhet.

– Vi har også veldig stort fokus på tilgjengelighet. Det er lagt inn mer funksjonalitet for å tåle feil, slik at man kan miste deler av CPU eller RAM uten at ting stopper opp. POWER er den plattformen som har minst nedetid og best tilgjengelighet på applikasjoner.

En av nyhetene er også at brikkene produseres med 7 nm-prosess, noe som senker strømforbruket, samtidig som ytelsen øker.

Mer kraft til kunstig intelligens

Det er lagt inn fire dedikerte akseleratorer for kryptering i hver kjerne. Krypteringen er så sterk at man er sikret mot kvantedatamaskiner

Espen Skarpsno, IBM

– Ikke minst er det lagt inn akseleratorer for AI i hver CPU-kjerne. Det gjør at det er lettere å håndtere AI-oppgaver som maskinlæring, at maskinen kan lettere gjenkjenne mønstre eller analysere data fortløpende. Dette er oppgaver som tidligere har vært forbeholdt maskiner spesialbygget med grafikkort-brikker, for eksempel. Nå vil det bli lettere for applikasjonsleverandører å integrere AI i sine applikasjoner.

Sikrere er POWER10 også. All data som prosesseres blir kryptert i sanntid når det skrives i RAM, ifølge Espen Skarpsno.

– Med andre ord er dette en plattform som har formidabel ytelse, som er klargjort for fremtidens sikkerhet og oppgaver som kunstig intelligens, avslutter Espen.

Tore Thon skyter inn: – Lyst på «den beste i klassen»-løsning? Løp og kjøp en POWER10 server, perfekt for de fleste databaser og transaksjonsintensive applikasjoner!

Les mer om POWER-systemene her! »

Les flere artikler fra Pedab