Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Tomme stoler i utviklingsavdelingen? IT-utvikling i Polen gir nye muligheter

Ingen bedrifter er like så Nearshoring-tjenesten tilpasses kundenes behov forteller Morten Edler Bay fra emagine.
Ingen bedrifter er like så Nearshoring-tjenesten tilpasses kundenes behov forteller Morten Edler Bay fra emagine. Foto: Raymond Engmark / emagine
Del

Der mange bedrifter sliter med å finne IT-kompetanse og utviklere i Norge, har scaleup-selskapet Optio Incentives tenkt nytt og krysset landegrensene. Ved hjelp av emagine har de fått tilgang til erfarne IT-utviklere i Warszawa til deres selvbetjeningsplattform. 

Gjennom leverandøren emagine fikk Optio kontakt med og tilgang til Backend-, Fullstack- og Frontend-utviklere i Polen med Node.js og Typescript.

– Vi har flere norske kunder som benytter IT-ressurser i Polen for å gjennomføre prosjekter med våre 1 300 polske konsulenter, forteller Morten Edler Bay, emagines Country Manager i Norge. 

At det er Polen, er ikke overraskende. OECD anslår at det er 350 000 polske IT-fagfolk og er den største IT-arbeidsstyrken i EØS. Det tiltrekker innovative selskaper – som Optio – fra hele Europa, både store og små.

Dette er emagine

 • emagine er et ledende forretnings- og IT konsulentselskap og leverer ekspertise til et stort antall kunder i privat og offentlig sektor i Norge. Kontorene ligger ved Bjørvika i Oslo og har 15 dedikerte ansatte.
 • Konsulentselskapet emagine leverer erfarne forretnings- og IT-konsulenter i Norge.
 • De har også 1 300 polske emagine-konsulenter på jobb for skandinaviske bedrifter i tre Nearshoring-sentre.
 • Selskapet har 25 lokalkontor i 10 land med 800 ansatte og 4 500 konsulenter på kontrakt i Europa. Hovedkontoret ligger i København.

–  Med 12 års erfaring med å skreddersy løsninger deler vi gjerne verdifulle råd til selskaper som er nysgjerrige på Polen, sier Bay.  

Kom-i-gang tipsene fra emagine kommer vi tilbake til.

Optio: «Fra 4 til 15 utviklere på ett år»

Går vi noen år tilbake hadde Optio utfordringer med å finne utviklere raskt nok i Norge, for å holde tritt med veksten til selskapet. De forsøkte hjelp i et Østeuropeisk land, men møtte språkproblemer. Først med emagine i Polen lyktes det å finne god kompetanse og språkferdigheter. Endelig kunne Optio skalere opp prosjektet.

Fornøyd teknologisjef: Eirik Wang er CTO i Optio Incentives og samarbeider med konsulentselskapet emagine i Polen. <i>Foto:  Foto</i>
Fornøyd teknologisjef: Eirik Wang er CTO i Optio Incentives og samarbeider med konsulentselskapet emagine i Polen. Foto:  Foto

Fant ikke fagfolkene raskt nok i Norge

– Fra vi startet opp i Warszawa i 2021 gikk det på skinner, og vi har gått fra 4 til 15 polske utviklere på mindre enn ett år, noe som ville vært vanskelig for oss i Norge. Nivået er høyt og vi er heldige som har tilgang på spesialister som kan Node.js og Typescript. Alt det praktiske som sikkerhet og Facility Management gjør det enkelt for oss – opplegget imponerer på mange måter, forteller Eirik Wang, CTO i Optio Incentives.

I starten organiserte emagine en ett-trinns rekrutteringsprosess og fant spesialister som ble presentert for Optio. De var raske til å intervjue konsulentene og derfor ble de første ansatt på mindre enn 45 dager. 

Optio Incentives

Optio Incentives har siden 2018 hjulpet selskaper med å sette opp incentivprogrammer for sine ansatte og har en programvare som gjør at selskapene effektivt kan administrere sine programmer.
Deres digitale verktøy bidrar til engasjement hos ansatte og kontroll av mer enn 1000 insentivprogrammer. Kundenes mål med incentivprogrammene er å beholde og rekruttere ansatte hvor Optios portal bidrar med å visualisere å forenkle programmene. 

– Nearshoring i Polen bidrar til utvikling av vår avanserte digitale plattform med en ny selvbetjeningsplattform og å utvikle administrasjonsportalen. De polske utviklingsressursene hjelper  vår evne til å være en banebrytende programvareleverandør, sier Eirik Wang, CTO i Optio Incentives.

Se video fra emagines Nearshoring-senter i Warsawa og møt de ansatte »

Hybride team: smidig og god kommunikasjon

Utviklingsteamene jobber med to hovedprosjekter: Utvikling av Optios nye selvbetjeningsplattform og administrasjonsportalen. 

Morten Edler Bay forklarer:

 – De kjører et oppsett med hybride team som blander norske, Oslo-baserte utviklere og polske, Warszawa-baserte utviklere. Dette er et ganske vanlig oppsett for bedrifter som jobber lokalt og benytter utviklere i Polen.

For Optio har emagine hittil levert 15 konsulenter i Polen med Teamleder, senior Fullstack- Backend- og Frontend-utviklere samt en DevOps-ekspert. Teamet i Oslo inkludere en produkteier og UX-leder.

Mange i Warszawa-teamet sier at de foretrekker den skandinaviske jobbkulturen og de glir godt inn i smidige utviklingsmodeller forteller Optios CTO, Eirik Wang. <i>Foto:  Optio</i>
Mange i Warszawa-teamet sier at de foretrekker den skandinaviske jobbkulturen og de glir godt inn i smidige utviklingsmodeller forteller Optios CTO, Eirik Wang. Foto:  Optio

Hvordan fungerer samarbeidet?

– Det hybride oppsettet fungerer kjempebra mye takket være god kommunikasjon uansett nasjonalitet, sier teknologisjefen. Vi opplever at de polske utviklerne er fleksible og har samme kompetansenivå som utviklerne som jobber for oss i Norge.

Hva med språkferdighetene dere savnet tidligere? 

– Gode engelskferdigheter er avgjørende for oss, og de polske utviklerne og team-lederen har et jevnt høyt nivå. Det skaper et friksjonsfritt samarbeide og gjør at vi kan diskutere faglige utfordringer. Det overrasket oss på en positiv måte, avslutter Eirik Wang.

Last ned gratis e-bok: The Ultimate Guide to Nearshoring »

Bedrifter som tenker nytt, vil lykkes

Erfaringen til Optio Incentives er ikke ukjent for emagines ledere i Norge.

– Dette hører vi ofte i en eller annen form; de blir forbauset og er fornøyde. Vårt mål er å utfordre hvordan virksomheter benytter førsteklasses ekspertise. Vi har stor kapasitet og leverer med høy kvalitet, uansett om det er i Norge eller Polen. I en tid der kompetanse er vanskelig å få tak i er vår hybride konsulentmodell en game-changer, mener Morten Edler Bay. 

Daglig hjelper Oslo-teamet kunder å finne utviklere i Norge. Salgsdirektør i emagine Rune Rasen legger til:

– Vi formidler norske konsulenter, men for mange norske bedrifter kan Nearshore-tjenesten med polske konsulenter passe vel så godt. Dette har med skalérbarhet, pris og tilgang til kompetanse å gjøre. 

– Jeg tror at bedrifter som lykkes godt i et marked hvor kompetanse er vanskelig å finne, er de som tør å tenke annerledes og er nysgjerrig på nye løsninger, mener Rune Rasen, som har lang fartstid i IT-bransjen.

Om kompetansejakten: Morten Edler Bay (t.v.) og Rune Rasen mener bedrifter som tenker annerledes og er nysgjerrige på nye løsninger lykkes best. <i>Foto:  Foto</i>
Om kompetansejakten: Morten Edler Bay (t.v.) og Rune Rasen mener bedrifter som tenker annerledes og er nysgjerrige på nye løsninger lykkes best. Foto:  Foto

emagines 7 tips: Slik kommer du i gang med Nearshoring

 1. Skaff deg en erfaren partner som kjenner Polen og som forstår behovene til internasjonale selskaper, har fasiliteter og tilbyr et sikkert opplegg.
 2. Sett krav til leverandøren. Vær tydelig på hva slags profiler dere har behov for. Gode engelskferdigheter til nøkkelpersoner er viktig.
 3. Sørg for støtte fra ledelsen og i organisasjonen deres internt.
 4. Gjennomfør en runde med hurtige intervjuer for å komme raskt i gang. Be om nye ressurser hvis du ikke er fornøyd eller kommunikasjonen ikke er topp. 
 5. I starten, rekrutter noen som skaper god teamfølelse slik at dere jobber mot felles mål.
 6. I gang. Sørg for et godt digitalt oppsett for kommunikasjon, og at teamene blir godt kjent med hverandre.
 7. Dere vil spare penger på utvikling i forhold til Norge, men husk på kvalitet, det er der dere får et konkurransefortrinn.

Få hjelp og flere råd fra emagines Nearshoring-eksperter »