Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Derfor flytter byene til skyene

Amazon Web Services har lansert en e-bok der du blant annet kan lese om hvordan det offentlige i hele verden bruker skyteknologi for å effektivisere og forenkle alt fra offentlig transport, helsevesen til sikkerhet.
Amazon Web Services har lansert en e-bok der du blant annet kan lese om hvordan det offentlige i hele verden bruker skyteknologi for å effektivisere og forenkle alt fra offentlig transport, helsevesen til sikkerhet. Foto: Amazon Web Services
Del

Offentlig sektor blir ofte kritisert for å være bakpå når det gjelder teknologisk innovasjon. Er det én ting vi Amazon Web Services (AWS) har lært under leveransene av skybaserte tjenester til det offentlige i hele verden, så er det at det er stikk motsatt.

Det finnes en rekke eksempler på hvordan byer i hele verden bruker skyteknologi for å gjøre byene tryggere, mer effektive og enklere å bo i. Noe du kan lese mer om i vår nye e-bok.

Nasjonal skystrategi 

I Norge har vi allerede i noen år hatt en nasjonal skystrategi, og flere offentlige aktører har tatt i bruk muligheten som ligger i teknologien. Pandemien vi når står i har synliggjort behovet for videre digitalisering og mer fleksible og skalerbare it-systemer. Skyen er høyere på agendaen enn noen gang som et verktøy for å levere bedre, raskere og mer kostnadseffektive løsninger.

Innovasjon

Men hva skal egentlig til for å lykkes med en offentlig skystrategi? Den første suksessfaktoren er innovasjon. Wayne Soutter, ansvarlig for løsninger for offentlig sektor i AWS, sier de beste offentlige tjenestene er basert på ny teknologi og nye verktøy.

– Offentlig sektor har nå umiddelbar tilgang til banebrytende teknologi som IoT, maskinlæring og kunstig intelligens ved et tastetrykk, og det uten behov for å investere store summer i teknologiinfrastruktur, sier Wayne Soutter, som er ansvarlig for løsninger for offentlig sektor i AWS. <i>Foto:  Amazon Web Services</i>
– Offentlig sektor har nå umiddelbar tilgang til banebrytende teknologi som IoT, maskinlæring og kunstig intelligens ved et tastetrykk, og det uten behov for å investere store summer i teknologiinfrastruktur, sier Wayne Soutter, som er ansvarlig for løsninger for offentlig sektor i AWS. Foto:  Amazon Web Services

– Innovasjonsmulighetene er noe av det mest spennende med skyen. Offentlig sektor har nå umiddelbar tilgang til banebrytende teknologi som IoT, maskinlæring og kunstig intelligens ved et tastetrykk, og det uten behov for å investere store summer i teknologiinfrastruktur, sier han.

­– De største kommunene og de minste byene, har nå tilgang til den nyeste teknologien der det kun betales for faktisk kapasitets- og tjenestebruk. Noe som betyr at eksperimenter kan gjennomføres i liten skala uten forpliktelser til gjennomføring. Skyen gjør det også mulig å ha full kontroll over hele teknologistabelen og dataene som produseres uten å være låst inn i en langsiktig kontrakt, legger han til.

Elastisitet, sikkerhet og personvern

Det andre suksesskriteriet er elastisitet. Noe som i praksis betyr at valgt teknologiløsning må takle en økning i etterspørselen – planlagt eller ikke. Like viktig er ivaretagelsen av sikkerheten og personvernet til byens innbyggere. Ved å bruke AWS får det offentlige det mest fleksible og sikre skybaserte miljøet som er tilgjengelig. Med andre ord datasentre og nettverk utviklet for å beskytte identiteter, applikasjoner og enheter. Det er eierne av selve dataene som bestemmer hvor de skal lagres, hvem som har tilgang og hvilke ressurser som til enhver tid skal være tilgjengelig. Noe som er en av mange årsaker til at stadig flere velger AWS.

Aspirasjon

Den siste, og minst håndgripelige, suksessfaktoren er såkalt aspirasjon. Det handler om å tenke enkelt og stort samtidig. Tjenester som for få år siden var umulig å utvikle er nå en realitet. Et konkret eksempel er hvordan AWS sitt analyseverktøy brukes av selskapet SkinVision for diagnostisering av hudkreft. Løsningen er så enkel, men samtidig komplisert, som en app som skanner føflekker for å kartlegge om de er friske eller potensielt ondartede. Appen, som er gratis, bruker avansert maskinlæring for raskere diagnostisering for raskere behandling. Til syvende og sist handler det om å redde liv.

Effektiviserer og forbedrer offentlig transport, helsevesen og sikkerhet

Som allerede nevnt finnes det en rekke eksempler på hvordan det offentlige i hele verden bruker skyteknologi for å blant annet effektivisere og forenkle alt fra offentlig transport, helsevesen til sikkerhet. I England bruker Transport for London (TfL) åpne data for å gjøre det enklere å reise for byens millioner av pendlere.

Det finnes en rekke eksempler på hvordan byer i hele verden bruker skyteknologi for å gjøre byene tryggere, mer effektive og enklere å bo i. <i>Foto:  Amazon Web Services</i>
Det finnes en rekke eksempler på hvordan byer i hele verden bruker skyteknologi for å gjøre byene tryggere, mer effektive og enklere å bo i. Foto:  Amazon Web Services

Interessant er det også å se hvordan Europol i samarbeid med AWS har utviklet teknologi for å bekjempe internasjonal kriminalitet og terrorisme. På kun tre dager ble byråets nettsted for anti-ransomware tilgjengeliggjort, og allerede første dagen hadde nettstedet 2,6 millioner besøk.

Eller hvordan et cyber-attack endret Hackney Council sitt forhold til teknologi over natten, og hvordan det å bruke skyen var den tryggeste, raskeste og mest bærekraftige veien til gjenoppretting av kritisk teknologiinfrastruktur.

Et siste eksempel er hvordan skyen reduserer helsevesenets kostnader samtidig som det øker kvaliteten på helsetjenestene i form av effektivisering, økt sikkerhet, bedre informasjonsflyt og bedre samhandling på tvers av helseforetak. Ved bruk av skyteknologi fra AWS klargjør nå det sveitsiske selskapet Medisanté landets helsesektor for utveksling av helsedata via fem millioner enheter.

Les mer om hvordan skyen endrer det offentlige i AWS sin nye e-bok

Når byene flytter til skyene, får innbyggerne et tryggere, mer effektivt og bedre sted å bo. Du har allerede fått en liten smakebit i form av noen eksempler. Disse og en rekke andre innovative og spennende prosjekter kan du lese og lære mer om i Amazon Web Services ferske e-bok.

Les flere artikler fra Amazon Web Services