Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Får servere og klienter til å fly

Selv om presset har vært der lenge, vil ikke denne IT-eksperten bytte ut det som funker best.

Brede Hansen Wallumrød
Brede Hansen Wallumrød
Del

GKN Aerospace Norway er en av Norges mest spennende industribedrifter. Selskapet har hatt flere eiere etter at de ble spunnet ut av Kongsberg våpenfabrikk, deriblant Volvo. For elleve år siden ble de kjøpt opp av den internasjonale giganten GKN.

Fra Kongsberg designes og produseres komponenter som brukes i motoren på alle flyene til Airbus og Boeing, som er verdens største flyprodusenter, og i jagerfly som F-16 og F-135.  

– Over 100 000 daglige flyvninger har GKN-deler i motoren. Målet med det vi produserer er å få fly til å fly lengre, raskere og med mindre forbruk av drivstoff. Derfor handler det meste hos oss om innovasjon og utvikling, sier Brede Hansen Wallumrød, som har ansvar for datasenter og nettverk.

Grunnfjellet i selskapet er lidenskapen for å satse aktivt på fremtidens teknologi – i de delene som selskapet produserer og i hvordan de fremstilles. Derfor velger også GKN de dyktigste og tryggeste leverandørene og produsentene.

For å bruke tid og ressurser bedre

 
 

Hansen Wallumrød startet i selskapet i 1998 og ble etter hvert en av de første som kastet seg på VMware-bølgen i Norge. Årsaken var behovet for å bruke tid og ressurser bedre.

– Vi hadde et serverrom med to vegger fulle av skap. Det var svært varmt der inne og strømforbruket var altfor høyt. VMware ble svaret. Ved å virtualisere er vi mindre avhengige av mange fysiske servere og får enklere administrasjon, sier han.

Åtte skap med lagringsdisker, taperoboter og servere har blitt til noe som kan samles i ett vannkjølt kabinett. I dag kjøres flere VMware-hoster med virtuelle servere og en lagringsenhet med kapasitet på 60TB. I tillegg er den norske avdelingen koblet på virtuelle brannmurer fra VMware. Atea er fast sparringspartner og bistår med spisskompetanse og ressurser ved behov.

– Hvordan vi er satt opp, og teknologivalgene vi har tatt, gir store besparelser på tid og ressurser. VMware er fleksibelt og gir mange muligheter. Kolleger i konsernet som ikke er på VMware, opplever det tungvint å sette opp en server. Vi spinner ut en ny server på minutter, sier han fornøyd.

Les mer om hvordan Atea kan hjelpe din bedrift med servervirtualisering fra VMware

Leverer arbeidsflater med tunge programmer

IT-avdelingen på fem personer har ansvaret for SAP-installasjonen, brukermiljøet, datasenteret og nettverket. Hansen Wallumrød nevner at de har fått spørsmål tidligere om hvordan de med så få medarbeidere kan drifte så mange PC-er i et brukermiljø med krevende behov.

– Det er fordi vi har fått muligheten til å bruke gode verktøy og effektive løsninger som gjør hverdagen oversiktlig og effektiv, sier han.

GKN i Norge har kjørt VMware Horizon i flere år for å levere ut arbeidsflater med tunge programmer, noe som ble helt gull i pandemien for å sikre at folk kunne jobbe fra hjemmekontoret.

De var tidligere på en tilsvarende løsning fra en annen leverandør, men byttet til Horizon fordi de behøvde en bedre løsning for å levere ut grafiske applikasjoner og tunge programmer for modellhåndtering. Dette har særlig stor verdi for et team i India, som kjører mot Horizon-løsningen over en nokså tynn linje.  

– De ansatte merker knapt ventetid og tjenesteleveransen fungerer veldig bra. Jeg har selv testet dette på dårlige forbindelser og kan kjøre ganske store modeller uten problem. Det er imponerende hvordan dette går an. Vi merker knapt forskjell på om det leveres lokalt eller som en virtualisert tjeneste, sier han.

Hansen Wallumrød sier at det har vært et ønske fra konsernet at den norske avdelingen forkastet VMware til fordel for andre plattformer som kjøres i den globale driften. Dette fordi konsernet satt med lisensavtaler på annen teknologi.

– Vi har valgt å holde fast i VMware fordi det gir oss så mange fordeler på fleksibilitet og ytelse. Det er enklere å løse oppgaver og vi har lært oss mange smarte funksjoner. Det er unaturlig for oss å bytte det ut.

Trygg på sine rådgivere

 
 

Hansen Wallumrød har hatt et godt forhold til Atea i mange år. I gode tider, som en kompetansepartner som byr på inspirasjon og gode råd. I dårlige tider, når uhellet inntreffer.

For noen år siden hadde GKN en stor systemkrasj på lagring som gjorde at Hansen Wallumrød og en konsulent fra Atea måtte jobbe i tre uker i ferien med å gjenopprette systemet.

– Feilen skjedde fordi tidligere lagringsløsning ble full og skapte masse korrupte filer. Derfor hadde vi en stor jobb med å stable dette på beina igjen, men det gikk bra. Vi tapte bare noen få hundre megabyte med data når alt var oppe igjen, sier han.

Han fremhever at sammen med sine rådgivere fra Atea finner de alltid gode løsninger, slik at tiden kan brukes på viktigere oppgaver.

– Uten dette ville vi ha måttet være flere i IT-avdelingen. Jeg har stor glede av mine kontaktpersoner i Atea, som er veldig dyktige konsulenter. Om det er noe jeg lurer på så får jeg raskt gode svar. Min faste rådgiver er veldig flink til å peke på hvor det finnes nyttig informasjon og inspirasjon på hva som rører seg i markedet, sier Hansen Wallumrød.

– Det er godt med faste kontakter som kjenner mine behov og vet hva jeg ønsker meg. Det har ikke vært aktuelt for meg å bytte ut Atea, avslutter han.

Atea har Nordens største fagmiljø på VMware – se hvordan vi kan bistå din bedrift

Les flere artikler fra Atea