WINDOWS

Rapport: Microsoft vil gjøre Windows til en ren skytjeneste

Kommer frem i en intern presentasjon.

Microsoft vil bygge videre på Windows 365, her avbildet, for å legge alt av Windows inn i skyen – dersom de nye dokumentene medfører riktighet.
Microsoft vil bygge videre på Windows 365, her avbildet, for å legge alt av Windows inn i skyen – dersom de nye dokumentene medfører riktighet. Foto: Microsoft
1. juli 2023 - 12:00

Microsoft har allerede tatt noen skritt mot å gjøre Windows til en skybasert tjeneste med lanseringen av Windows 365 i 2021. Nå kan det imidlertid se ut til at selskapet har planer om å gjøre Windows utelukkende til en nettskytjeneste.

Nettstedet The Verge har fått tilgang til en intern Microsoft-presentasjon hvor det indikeres at selskapet vil bygge videre på Windows 365-konseptet for å gjøre Windows til et operativsystem som helt og holdent strømmes til enheter fra nettskyen.

Vil gradvis flytte Windows 11 til skyen

De aktuelle dokumentene ble frigitt i forbindelse med den pågående rettsaken mellom byrået Federal Trade Commission (FTC) og Microsoft i forbindelse med det store oppkjøpet av dataspillselskapet Activision Blizzard.

I presentasjonen antydes det at Windows 11 i økende grad skal flyttes til skyen, blant annet for å legge til rette for bedre tjenester som baserer seg på kunstig intelligens. Som kjent satser Microsoft allerede tungt på kunstig intelligens, blant anent gjennom massive investeringer i OpenAI-teknologien.

Windows Copilot vil formodentlig endre måten man bruker Windows på ganske drastisk i tiden fremover.
Les også

Snart kan «alle» bli Windows-eksperter ved hjelp av kunstig intelligens

Microsoft har allerede begynt å bygge teknologien inn i Windows, blant annet gjennom det nye Windows Copilot-initiativet, og selskapet ser tilsynelatende for seg at denne utviklingen vil kunne akselereres ved å gradvis overføre Windows 11 til skyen.

Stor Windows 365-popularitet

En nettskybasert Windows-opplevelse tilbys allerede gjennom Windows 365, men denne er primært bedriftsorientert.

Som Digi.no rapporterte i 2021 ble Windows 365 raskt meget populær etter lanseringen, i en slik grad at Microsoft så seg nødt til å innføre midlertidig stans av den gratis prøveversjonen av tjenesten på grunn av særdeles stor etterspørsel.

Ifølge The Verge nevner presentasjonen også viktigheten av å styrke Windows' kommersielle verdi, og å demme opp for trusselen fra Chromebook-maskinene, som primært er designet for å fungere med nettskybaserte tjenester og applikasjoner. Et annet ledd i skysatsingen er å øke utbredelsen til Windows 365.

Enn så lenge har vi ingen offisielle uttalelser fra Microsoft om saken, så det er uvisst hva slags tidshorisonter vi snakker om.

Problemer, men hva og hvor lenge?
Les også

Administrasjonssiden for Microsoft 365 fungerte ikke med norsk som språk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.