KUNSTIG INTELLIGENS

Snart kan «alle» bli Windows-eksperter ved hjelp av kunstig intelligens

Microsoft har kunngjort «Copilot» for Windows 11.

Windows Copilot vil formodentlig endre måten man bruker Windows på ganske drastisk i tiden fremover.
Windows Copilot vil formodentlig endre måten man bruker Windows på ganske drastisk i tiden fremover. Foto: Microsoft
24. mai 2023 - 16:00

Kunstig intelligens er i vinden som aldri før, og Microsoft har posisjonert seg godt for kappløpet med sin ambisiøse satsing på OpenAI-teknologien – som nå gradvis bygges inn i selskapets produkter.

I mars kunngjorde Windows-giganten noe de kaller Microsoft 365 Copilot, en avansert AI-medhjelper til Office-appene som er ment å radikalt endre måten man bruker appene på. Nå har Microsoft kunngjort at «Copilot» også kommer til Windows 11.

Kunngjøringen kom i forbindelse med utviklerkonferansen Microsoft Build, som gikk av stabelen tirsdag.

Gjør alle til superbrukere

Nyheten har fått navnet Windows Copilot og er en AI-assistent integrert i samtlige deler av Windows 11. Den  åpnes med en lett tilgjengelig knapp på oppgavelinjen og forblir åpen på siden av skjermen, hvor den kan brukes til å utføre og forenkle en lang rekke oppgaver.

Microsoft går så langt som til å hevde at Copilot gjør alle Windows-brukere til «superbrukere».

I tillegg til å gjøre samtlige av de vanlige verktøyene man benytter i Windows lett tilgjengelige, slik som klipping og liming, utklippsverktøy og innstillinger, kan Copilot også brukes til å få svar på alt fra enkle til kompliserte spørsmål.

På samme måte som med den nye AI-oppgraderte versjonen av søkemotoren Bing, kan Windows Copilot for eksempel brukes til å svare på praktiske spørsmål rundt planlegging av reising og andre ting man ikke er vant til å bruke Windows til.

De vanlige verktøyene blir også langt mer avanserte. Dersom man klipper en tekst til utklippstavlen fra en hvilken som helst app, kan man for eksempel be Copilot om å lage en oppsummering av den klippede teksten – eller forfatte ytterligere tekst.

Kommer i juni

Når det gjelder innstillinger kan man benytte naturlig språk til å spørre Copilot om hva som er de ideelle innstillingene til bestemte formål – for eksempel produktivitet. Assistenten vil kunne svare på forespørselen, og i tillegg gir den brukeren anledning til å endre de aktuelle innstillingene rett fra selve samtalevinduet – uten behov for å finne frem i menyene.

En annen funksjon Microsoft demonstrerte, er muligheten til simpelthen å dra og slippe dokumenter fra en Windows-mappe direkte over til Copilot-vinduet. Dette vil automatisk åpne ulike verktøy for behandling av teksten – som oppsummering, omskriving eller forklaringer – i selve vinduet.

Copilot kan også foreslå hvilken app man bør bruke dersom man har en spesifikk oppgave som skal utføres – og kan da både åpne appen og bringe deg rett til verktøyene du trenger for å løs oppgaven. 

Siden Windows Copilot fungerer som det Microsoft kaller en «sentralisert» assistent, kan man altså bruke den på tvers av samtlige apper man bruker i Windows, på akkurat samme måte. Copilot vil for øvrig støtte både første- og tredjeparts plugin-moduler, noe som gjør det mulig å bygge inn langt flere funksjoner i assistenten.

Windows Copilot skal ifølge Microsoft bli tilgjengelig for brukere i en tidlig testversjon i juni.

ChatGPT er blitt integrert i Microsoft 365, og med det har man fått en kunstig intelligent medhjelper.
Les også

Microsoft introduserer Copilot: Nå kan du «snakke» med Office-appene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.