TELEKOM

– Telenor-toppene kan bli straffet i USA

 

Avtroppende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor.
Avtroppende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor. Bilde: Per Ervland
NTB
8. juni 2015 - 09:29

Tre dager etter at Jon Fredrik Baksaas går av som konsernsjef i Telenor i august, kan det bli reist tiltale mot Telenor-eide VimpelCom i USA, skriver Klassekampen.

Den svenske påtalemyndigheten opplyser at amerikanske myndigheter kan reise tiltale i Vimpelcom-saken allerede 20. august i år. Det kommer fram i en rettsprotokoll fra Stockholm tingsrätt som Klassekampen har fått tilgang til.

Les også: Telenor fikk 5 mrd. i overskudd

– Pinlig affære

Det betyr at amerikanske etterforskere mener de kan bevise at straffbare handlinger har funnet sted i forbindelse med Telenor-eide Vimpelcoms kjøp av telelisenser i Usbekistan.

Siden VimpelCom er børsnotert i USA, er selskapet underlagt amerikanske antikorrupsjonsregler og kan dømmes i en amerikansk domstol.

Beate Sjåfjell, professor i selskapsrett ved Universitetet i Oslo, sier at en tiltale i USA vil bli en pinlig affære for Telenor.

– Det understreker alvoret i saken, og setter Telenor-styrets taushet og manglende reaksjon overfor konsernsjefen i et enda mer grelt lys, sier hun.

Seks Telenor-topper, blant dem konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, har ifølge Klassekampen behandlet betalinger som nå etterforskes som bestikkelser.

Mads Andenæs, professor i selskapsrett ved Universitetet i Oslo, mener Telenor-toppene risikerer straff.

– Amerikansk rett har presise vilkår for straffbarhet. Hovedregelen er strafferettslig forsett, men det er også flere bestemmelser hvor forskjellige former for uaktsomhet vil holde, sier han. (©NTB)

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Tietoevry
En voldsom økning i svindelforsøk

Les også: Han overtar som Telenors nye konsernsjef etter Baksaas

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.