ANALYSER

Venter tøffere tider i det samlede «device»-markedet

For første gang kommer det til å brukes mindre penger på slike enheter, mener Gartner.

Gartner mener at den samlede omsetningen av mobiltelefoer, nettbrett og pc-er vil falle i 2016.
Gartner mener at den samlede omsetningen av mobiltelefoer, nettbrett og pc-er vil falle i 2016. Bilde: neirfy@
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. jan. 2016 - 08:22

Gartner mener at omsetningen av pc-er, nettbrett og smartmobiler, kommer til å falle i år. Nedgangen ventes dog å bli svært liten, 0,5 prosent, men en nedgang i den samlede pengebruken på slike enheter skal aldri har skjedd før.

Dette betyr ikke at analyseselskapet samtidig tror på at det vil bli solgt færre enheter i 2016 enn i fjor. Men veksten ventes å bli usedvanlig lav, bare 1,9 prosent.

Ultramobilt

Gartner mener at det samlede pc-markedet vil krympe ytterligere noe i år, men samtidig ventes det at etterspørselen etter det som omtales som «premium», ultramobile enheter, inkludert både Macbook Air og Windows-baserte maskiner, vil vokse mer i de kommende årene enn det etterspørselen etter mer tradisjonelle pc-er vil falle.

– Ultramobile premium-enheter ventes å drive pc-markedet framover sammen med overgangen til Windows 10 og pc-er bygget rundt Intels Skylake-arkitektur, sier Ranjit Atwal, forskningsdirektør i Gartner, i en pressemelding.

– Vi venter at virksomheter vil rulle ut Windows 10 raskere enn de har gjort med tidligere Windows-oppgraderinger, sier Atwal.

Han viser til at en undersøkelse Gartner gjorde blant 3000 virksomheter i seks store land i fjerde kvartal i fjor, viste at nesten 80 prosent av bedriftene regner med å ha fullført evalueringen av Windows 10 innen tolv måneder, og 60 prosent innen ni måneder.

– Gitt den kortere test- og evalueringsperioden, kan mange bedrifter starte å migrere innen utgangen av 2016. Mange bedrifter vurderer å skifte ut så mye som 40 prosent av sin installerte base med nye Windows 10-enheter innen utgangen av 2017, sier Atwal.

Han mener at hybride 2-i-1-enheter med berøringsskjerm vil være det som mest bidrar til det økte pc-salget Gartner venter i 2017.

Verste fall i pc-markedet noensinne 

Brett

Slikt sett ventes det altså at 2016 vil bli et bunnår for pc-markedet, men også i nettbrettmarkedet, som Gartner i tabellen nedenfor kaller for «Ultramobiles (Basic and Utility)». I begge tilfeller ventes det at etterspørselen igjen vil øke fra og med 2017.

Prognose for leveranser av pc-er, nettbrett og mobiltelefoner i 2015 til 2018 fra Gartner.
Prognose for leveranser av pc-er, nettbrett og mobiltelefoner i 2015 til 2018 fra Gartner. Bilde: Gartner
 

Det er kun etterspørselen etter mobiltelefoner som Gartner mener at vil vokse kontinuerlig i årene framover, og den ventede veksten på 2,6 prosent i år vil være stor nok til at den utligner nedgangen i leveransene av pc-er og nettbrett.

Men Gartner mener at omsetningen, altså pengene som brukes på mobiltelefoner, ikke vil vokse med mer enn 1,2 prosent i år. Det er ikke nok til å holde den samlede omsetningen for de tre produktkategoriene på 2015-nivået.

Den svake omsetningsveksten i mobilmarkedet vil ifølge Gartner ikke skyldes at en lavere andel kjøper smartmobiler i stedet for tradisjonelle mobiler. Tvert imot ventes det at smartmobilandelen vil øke til 82 prosent.

Dekker behovet

Det som i større grad enn tidligere vil skje, er at smartmobilbrukere som allerede har en relativt enkel smartmobil, vil erstatte denne med nok en smartmobil i samme kategori, i stedet for å ta veien opp i de langt dyrere klassene. Spesielt gjelder dette i Kina og en del andre kommende markeder.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Gartner skriver at lokale og kinesiske varemerker i større grad leverer mer avanserte, men likevel grunnleggende smartmobiler, som dekker brukerne behov til en lavere pris. Dermed reduseres behovet for å oppgradere til en kostbar enhet.

– Under Mobile World Congress 2016 vil mange Android-leverandører, som vanlig, lansere neste generasjons smartmobil-flaggskip. Vi vil forhåpentligvis se et økt fokus på differensiering ved å åpne for unike, men relevante opplevelser, utvidelse til nye funksjonaliteter og bedre tilknytning til app- og tjenesteøkosystemer, sier Robert Cozza, en annen forskningsdirektør i Gartner, i pressemeldingen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.