1.200 har måttet bytte jobb

Noen kjente bedrifter sier opp folk, men bransjesjef Per Morten Hoff avviser krise-stempelet og mener det bare er utsatte grupper som blir arbeidsledige.

- Nå er det krise i IT-bransjen, nå kastes de ansatte på gata, hevder enkelte. Men Per Morten Hoff, sjef for bransjeforeningen IKT-Norge, mener det ikke er noen grunn til panikk for de som blir sagt opp om dagen. For foreløpig er det langt mellom dem, og nesten alle får jobb igjen.

Årsaken er trolig at dotcom-bølgen aldri ble så høy i Norge som i USA og Sverige, derfor blir heller ikke fallet i etterkant så dypt.

- Norsk økonomi er fremdeles sterk, og vi har ikke opplevd den kollapsen som vi har sett i Sverige og USA. I først halvår gikk 57 IT-selskaper konkurs, og muligens lider Enitel den skjebnen også. I tillegg har en del slanket staben. Våre regnestykker tilsier at rundt 1.200 personer i IKT-selskaper har mistet jobben det siste halve året her i Norge, sier Hoff til digi.no.

Men Hoff påpeker at i motsetning til i USA og Sverige, får de aller fleste seg jobb igjen.

- Det er ikke noen ønskesituasjon å måtte bytte jobb, men det er fremdeles et stort underskudd på IT-arbeidskraft på i Norge. Nå er det enklere for blant annet offentlig sektor å skaffe seg folk, mener Hoff.

De eneste som kanskje havner i arbeidsledighetskøen er web-designere og webmastere.

- Mange av kuttene har kommet hos Internett-konsulentselskaper, og her er det trolig et overskudd av folk, sier Hoff.

IKT Norge snakket nylig med 50 personalsjefer i de største norske bedriftene.

- Man er forsiktigere, men det er fortsatt mange som ansatter, om enn i et litt mer forsiktig tempo.Software Innovation ASA, Accenture (tidligere Andersen Consulting) og mange andre mindre IT-selskaper forteller oss at de leter etter folk, sier Hoff.

Han mener bruken av ordet krise er misvisende.
- Nedleggelsen av Norsk Data var en krise, vi har ikke krise nå. På sikt tyder alt på at vi fortsatt vil ha et større underskudd på IT-arbeidskraft fremover. Våre prognoser viser 25.000 ubesatte stillinger utgangen av 2004 både i IKT-bedrifter og andre sektorer, forteller Hoff.

Til toppen