1,5 Gb per sekund mot framtidens harddisker

Verdens største diskleverandører er blitt enige om et nytt grensesnitt mellom PC-er og lagringsmedier, slik at overføringshastigheten kan økes til 1,5 gigabits per sekund.

Grensesnittet mot harddisken i dagens PC-er følger en spesifikasjon kjent som ATA for "AT attachment". I mer avanserte maskiner foretrekkes gjerne SCSI-standarden.

ATA-grensesnittet er parallelt, og bygger på en design som er femten år gammel. Det har vært oppgradert til stadig økende båndbredde, fra opprinnelig 33 megabytes per sekund til 66 MB/s og så til 100 MB/s i den nye "Ultra ATA/100".

Diskprodusentene har lenge vært enige om at ATA-grensesnittet burde fornyes, og at det mest hensiktsmessige er å gå over til en seriell design, etter mønster fra de eksterne bussene USB og IEEE 1394 ("Firewire"). I februar i år kunngjorde APT Technologies, Dell, IBM, Intel, Maxtor, Quantum Corporation og Seagate at de ville danne Serial ATA Working Group for å utarbeide en spesifikasjon for et skalerbart serielt grensesnitt der båndbredden i utgangspunktet skulle være 1,5 gigabits per sekund.

Spesifikasjonen ble kunngjort i går, melder TechWeb.

Det understrekes at Serial ATA skal gradvis ta over for sine parallelle forgjengere. Den serielle utgaven krever ingen endringer i programvaren, verken på Windows eller andre operativsystemer.

Utenom større overføringshastighet, er serielt ATA fordelaktig fordi det forenkler designet av selve PC-ene. I stedet for brede og uhåndterlige kabler som gjerne ødelegger for kjølingen inne i boksen, kan man bruke enkle og tynne kabler. Man ser dessuten for seg lavere spenning og bedre elektronikk. Kostnadene skal bli de samme som i dag.

Man ser for seg at designet vil kunne skaleres, og snakker om 2X ATA, 3X ATA og så videre, der den grunnleggende hastigheten på 1,5 Gb/s multipliseres oppover. Det vil ta fra 12 til 18 måneder før de første PC-ene med serielle ATA-disker kommer på markedet.

Serielt ATA vil kunne brukes mot andre lagringsmedier enn disker. Det nevnes spesielt CD-spillere, DVD-spillere, båndspillere, CDRW og uttakbare lagringsenheter som zip-drev og liknende. Det er derimot ikke meningen å bruke serielt ATA som eksternt grensesnitt, slik USB og IEEE 1394 fungerer i dag.

Listen over de over femti selskapene som støtter serielt ATA, omfatter en rekke store aktører utover initiativtakerne, blant dem Acer, Compaq, Conner, Fujitsu, Hitachi, Infineon, Iomega, Lucent, Texas Instruments og Toshiba.

Til toppen