BEDRIFTSTEKNOLOGI

$1.5 milliarders forlik mellom Digital og Intel?.5 milliarders forlik mellom Digital og Intel?

Finansavisen Wall Street Journal skriver at Digital diskuterer et mulig salg av Alpha-brikken til Intel for halvannen milliarder dollar.

7. okt. 1997 - 10:56

En eventuell avtale vil også avblåse det varslede rettsoppgjøret mellom de to IT-gigantene.

Wall Street Journal forteller at da den mulige avtalen ble kjent på New York-børsen mandag kveld amerikansk tid, steg Digitals aksjekurs med nesten ti prosent.

Et langvarig teknologi samarbeid mellom Digital og Intel surnet i våres da Digital beskyldte Intel for å ha overtrådt patentrettigheter knyttet til Digitals Alpha-prosessor. Intel svarte med et motsøksmål. Talsmenn for begge selskaper nektet å kommentere en løsning på konflikten som betraktes som sensasjonell. Det advares at avtalen ikke er ferdig forhandlet, og at et salg av Alpha-brikken til Intel vil måtte godkjennes av myndighetenes sentrale trust-overvåkere.

Et salg av Alpha til Intel vil løse mange av Digitals problemer. Digital er USAs fjerde største datamaskinleverandør. Selskapet satset sin framtid på Alpha-brikken, men har ikke greid å vinne den forventede hegemonien i de øvre markedssegmentene, trass i at prosessoren er anerkjent som markedets raskeste. For å holde stand, må Digital arbeide kontinuerlig med å videreutvikle brikken, noe som tærer alvorlig på likviditetsreserven på to milliarder dollar.

Et eventuelt salg vil også være fordelaktig for Intel. Søksmålet fra Digital kunne blitt både langvarig og tærende. Dessuten satte det spørsmålstegn ved den allmenne forestillingen om Intels teknologiske overlegenhet. Påstandene fra Digital om utilbørlige forretningsovertramp tiltrakk dessuten myndighetenes oppmerksomhet, og førte til etterforskning fra handelskommisjonen FTC - Federal Trade Commission - grunnet i mistanke om brudd på antitrustlovgivningen.

Ifølge Wall Street Journal skal den diskuterte avtaleteksten inneholde formuleringer som binder Intel til å produsere Alpha i mange år framover, dog uten spesielt ansvar for markedsføring. Samtalene føres mellom Digitals daglige leder Robert Palmer og Intels "chief operating officer" Craig Barrett. Det finansielle oppgjøret ser foreløpig ut til å omfatte 650 millioner dollar for produksjonsfasilitetene for Alpha-brikken, 200 millioner dollar i lisensrettigheter og minst 100 millioner dollar i året over seks år i spesielle rabattordninger for Digitals innkjøp av Intel-brikker - inklusive Alpha og den varslede Merced-prosessoren. (Merced er et felles utviklingsprosjekt mellom Intel og Hewlett-Packard, der det første konkrete resultatet ventes i løpet av 1999.)

Salget av Alpha-brikken anslås til 275.000 enheter i 1996, under én prosent av det samlede markedet for RISC-prosessorer. Det gir en omsetning på 4,6 milliarder dollar, med rene produksjonsutgifter på mellom 150 og 250 millioner dollar årlig.

Et eventuelt salg betyr ikke at Digital oppgir all brikkeproduksjon. Selskapet satser sterkt på den mer beskjedne StrongArm-brikken-beregnet på mobilt utstyr og NC-er.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.