TELEKOM

1,8 milliarder til statskassen

Fire bød på ledige frekvenser. Stor forskjell på hva teleoperatørene betaler.

Telenor kan feire med kake etter å ha sikret seg viktige frekvenser til høyhastighets mobilt bredbånd for en langt lavere pris enn konkurrentene. Hos Tele2 er det neppe feststemning etter et dramatisk nederlag, som kan ende med at selskapet må skru av radiosenderne sine om kort tid.
Telenor kan feire med kake etter å ha sikret seg viktige frekvenser til høyhastighets mobilt bredbånd for en langt lavere pris enn konkurrentene. Hos Tele2 er det neppe feststemning etter et dramatisk nederlag, som kan ende med at selskapet må skru av radiosenderne sine om kort tid. Bilde: Per Ervland
10. des. 2013 - 09:08

Telenor kan ha spilt et høyt spill da de sikret seg ledige radiofrekvenser for 453 millioner kroner.

Budet deres var det klart laveste av de tre aktørene som stakk av med ressursene i 800-, 900- og 1800 MHz-båndet i den viktigste frekvensauksjonen i Norge i moderne tid.

TeliaSonera betalte til sammenligning 626,7 millioner for å sikre Netcom nødvendig konkurransekraft de neste tyve årene.

Det mest aggressive og høyeste budet kom fra nykommeren Telco Dato, som har samme utenlandske eiere som Ice.net. Industrikonsernet Access Industries sikret seg den største frekvenspakken for 705 millioner kroner.

Samlet bringer dette 1,78 milliarder kroner inn til statskassen, noe som er en god del mer enn bransjeeksperter hadde ventet.

Telco Data/Ice.net har til nå ikke kommentert sine planer, men det er antydet at de vil vente til nyåret med å fortelle hva de vil gjøre med sitt spektrum fremover.

TRE VINNERE: Slik ble de ledige ressursene fordelt. Blokkene med kryss er delt ut tidligere, og var ikke del av forrige ukes auksjon. <i>Bilde: Post- og teletilsynet</i>
TRE VINNERE: Slik ble de ledige ressursene fordelt. Blokkene med kryss er delt ut tidligere, og var ikke del av forrige ukes auksjon. Bilde: Post- og teletilsynet

Det var fire budgivere som deltok i auksjonen. Tele2 sitter igjen som den store taperen.

Ikke nok med at selskapet som skulle bygge landets tredje mobilnett ikke vant noen frekvenser. Fra nyttår løper deres eneste frekvensblokk i 900 MHz-båndet ut, som de da har ni måneder på å slutte å bruke. Selskapet har også en 2x20 MHz-blokk i 2100-båndet med utløpsdato 1.1.2020. Denne er imidlertid regnet som mindre egnet til LTE/4G-utbygging.

Tele2 har sagt de er skuffet over utfallet av auksjonen, men hevder at ingenting forandrer seg for kundene deres. Etter auksjonsnederlaget ble klart i forrige uke, varslet de i en pressemelding at de «vil søke muligheten for å erverve ledige frekvenser i 1800 Mhz-båndet».

Men nå som det endelige resultatet av frekvensauksjonen er klart, står Tele2 fortsatt uten spektrum, selv om 2 x 15 MHz i 1800-båndet ikke ble solgt. Det virker underlig, da minsteprisen for denne ressursen ikke var på mer enn 15 millioner kroner.

Post- og teletilsynet har ikke ønsket å avsløre hvor langt under de andre budgiverne Tele2 har lagt seg. De er kun vinnernes bud som er offentliggjort.

– Vi har ingen kommentarer til vår budstrategi. Vi tar til etterretning at vi ikke nådde opp i konkurransen, og vil nå søke muligheten for å erverve ledige 1800 MHz-frekvenser, gjentar Tele2s kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i en tekstmelding til digi.no tirsdag morgen.

Tillatt å søke

– Usolgte blokker etter auksjonen trenger ikke nødvendigvis bety at det ikke kom inn bud på disse i auksjonen.

Det opplyser underdirektør John-Eivind Velure i Post- og teletilsynet til digi.no.

På spørsmål om hva som skjer videre med den usolgte 2x15 MHz-blokken i 1800-båndet, så er svaret at det alltid er tillatt å søke på ledige frekvenser.

– Hvordan en eventuell tildeling vil gjennomføres og hvilke vilkår som vil gjelde, vil myndighetene komme tilbake til, blant annet vil myndighetene måtte ta hensyn til den allerede gjennomførte auksjonen. Post- og teletilsynet vil i samarbeid med Samferdselsdepartementet vurdere hvordan en eventuell ny tildelingsprosess skal gjennomføres, skriver Velure.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.