- 1 av 160 norske maskiner er infisert

Ny norske tall fra Microsoft viser at det ble utført en halv million desinfiksjoner i fjor.

22. apr. 2008 - 11:09

På Nasjonal Sikkerhetsdag, en norsk sikkerhetskonferanse i Oslo, la Microsoft's norske sikkerhetssjef, Ole Tom Seierstad frem de norske tallene fra rapporten Microsoft Security Intelligence Report (SIR).

Dette er en rapport som tar for seg hva Microsoft har oppdaget av ulumskheter i 2007, og som de har håndtert gjennom sikkerhetsverktøyene de lager.

digi.no har fått tilgang på de norske tallene i denne internasjonale rapporten, og de viser at det har vært stor aktivitet i fjor.

Microsoft forteller at dere produkter og verktøy gjennomførte mer enn 454.000 desinfeksjoner av skadelig programvare i Norge i 2007, hvorav 169.258 i første halvår og 284.780 i andre halvår.

I tillegg ble det gjennomført 578.443 desinfeksjoner av det Microsoft beskriver som potensielt uønsket programvare. Det vil si programvare som ikke nødvendigvis er laget med ondsinnede hensikter, men som likevel ikke er ønsket av mange forbrukere. Eksempler på det kan være bundling av programvare når man installerer et gratisprogram.

- 1 av 160 norske maskiner er til enhver tid infisert, sier Ole Tom Seierstad, sikkerhetssjef i Microsoft Norge.

Dette er tall regnet ut fra hvor mange desinfiseringer som Microsoft Malicious Software Removal Tool (MSRT) gjorde i gjennomsnitt hver måned på de Windows-baserte maskinene som står i Norge.

Verdensgjennomsnittet er 1 av 123 maskiner, så Norge ligger således bedre an enn snittet på verdensbasis, men vi er absolutt ikke best i klassen på sikkerhet. Der fremheves Japan, og også Finland (se også kartet).

-I Japan er det en av over 500 maskiner, sier Seierstad.

Han trekker frem at Japan bruker mye lokalisert programvare, det vil si japanskespråklige utgaver som en viktig forklaringsfaktor, og fremhever samtidig at de har vært flinke med sikkerhetsfokus i mange år. De skal blant annet ha holdt nasjonale sikkerhetsdager i mange år, og det har gitt økt fokus på sikkerhetsproblematikken blant japanerne.

Related content
De fem mest utbredte utgavene av ondsinnet programvare som ble funnet i Norge i 2007 var:

  1. Trojan Downloader
  2. Trojan
  3. Backdoor
  4. Worm
  5. Virus

Grafen til høyre viser utviklingen på månedlig basis i Norge.

Trojanske nedlastere utgjorde 34,7 prosent av topp-fem kategoriene i første halvår. Denne formen for skadelig programvare falt marginalt i andre halvår, til 62,5 prosent, ettersom prosentandelen av trojanere økte noe, fra 18,1 til 21,5 prosent.

For mange er det kanskje overaskende at Virus er langt nede på listen. I følge Microsofts rapport utgjorde virus bare 2,4 prosent av den ondsinnede programvaren som ble oppdaget. Seierstad forklarer det med at virus er et problem som alle lenge har kjent godt til.

- Vi har lært oss å beskytte oss mot virus, sier Seierstad

Samtidig så er under halvparten av brukerne beskyttet mot spionprogramvare.

Dersom man ser på antallet uønsket programvare på norske maskiner, uten å kategorisere hva slags programvare det er snakk om, så viser det seg at det var hele 640.208 norske maskiner med uønsket programvare i fjorårets første halvår.

- Det trenger ikke å være 640.000 individelle maskiner, det kan være noen som blir infisert mange ganger. Dette er antall rensejobber som er gjort, sier Seierstad.

Veksten har vært kraftig fra første til andre halvår over hele verden, og Norge er intet unntak. Det er det bare Japan som er. I Norge vokste antall desinfiseringer med hele 51,4 prosent på dette halvåret, mens det i Japan bare var en økning på 1 prosent.

Hele rapporten vil legges ut her 16:00 i dag, norsk tid.

Ole Tom Seierstad, Chief Security Adviser, Microsoft Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.