1 million US $ for løsningen på Minesveiper

Er du en kløpper i både minesveiper og matematikk kan dette være muligheten din til å bli rik. Veldig rik.

Matematikere har, ifølge nettstedet Geek.com begynt å interessere seg for spillet Minesveiper som følger med Windows.

Grunnen til denne plutselige interessen er at den engelske matteprofessoren Richard Kaye har funnet ut at minesveiperproblemet, i en større skala, er det samme som en 30 år gammel matematisk gåte kjent som "P vs NP". For å "feire det nye millenniet" har Clay Mathemematics Institute of Cambridge annonsert premier, med hele èn million amerikanske dollar for løsningen av hver av syv uløste matteproblemer. "P vs NP" står på denne listen.

Målet med Minesveiper er å unngå å "tråkke på" de rutene med skjulte miner i. For å gjøre dette må du trykke på rutene og enten få frem en mine som tegn på at du har tapt, eller et nummer for hvor mange miner som befinner seg rundt ruten. Kaye oppdaget at dette var nøyaktig det samme problemet som ble beskrevet av Stephen Cook i 1971 og som nå kalles P vs NP.

Problematikken oppsummeres som dette av Clay-instituttet:

- Et av de utestående problemene i logisk og matematisk vitenskap er å finne hvorvidt et spørsmål eksisterer for et eksisterende svar som kan finnes raskt av en datamaskin, men som vil ta mye lengre å løse fra begynnelsen (hvis man ikke har svaret). Det finnes mange spørsmål, men så langt er det ingen som har klart å bevise at noen av dem noen av dem krever lang tid for å løses.

Hvis noen klarer å lage en matematisk formel for å løse Minesveiper kan også denne formelen være et stort steg fremover med tanke på knekking av kryptering og andre koder.

Til toppen