10.000 får beta av Windows Vista

Microsoft har gitt 10.000 betatestere tilgang til en prøveversjon av neste generasjon Windows.

Microsoft har gitt 10.000 betatestere tilgang til en prøveversjon av neste generasjon Windows.

Den første betautgaven av Windows Vista – etterfølgeren til Windows XP, tidligere kjent som Longhorn – skulle egentlig kommet 3. august. I går kunngjorde Microsoft at beta 1 er klar til utsending til 10.000 utvalgte utviklere og andre forsøkspersoner. Navnskiftet fra Longhorn til Vista ble kjent sist fredag.

    Les også:

Beta 1 har ifølge Microsoft på langt nær alle egenskapene og funksjonene som vil prege det ferdige produktet. Hensikten med den første forsøksversjonen er å få prøvet de mest grunnleggende forbedringene i forhold til Windows XP, spesielt innen sikkerhet og sentral klientadministrasjon.

Windows Vista skal tillempe Microsofts tanker rundt blant annet filvern, der operativsystemet samkjører med spesialisert maskinvare for løpende kryptering av lokalt lagret data, slik at informasjon ikke kan leses av uvedkommende om en maskin eller en disk skulle stjeles eller mistes. I forhold til Windows XP er også blant annet brannmuren forsterket.

Sikkerhetstankegangen preger også Vistas nettleser – Internet Explorer versjon 7 – som har innebygget vern mot ondsinnet kode.

Systemet legger også opp til streng kontroll av brukerrettigheter, slik at det ikke skal være mulig å misbruke en brukerkonto til å skaffe seg uberettiget innsyn i informasjon lokalt eller på nettet brukeren er koplet til.

Ifølge Microsoft er neste forsøksversjon – beta 2 – den som virkelig er interessant for folk flest: Det er her man vil få tilgang til alle de forbedringene som betyr mest for opplevelsen til vanlige brukere. Microsoft vil ikke si noe om når den kommer, bortsett fra at man arbeider så fort som mulig.

Microsoft har sluppet nye skjermbilder, blant annet de to vist nedenfor:

Windows Vista dokumentmappevisning

Windows Vista startmeny

Til toppen