100.000 år 2000-konsulenter i USA mister jobben - full kontroll i Norge

I USA anslås det å være 100.000 arbeidsledige programmerere etter nyttår fordi de ikke lenger kan jobbe med å rette opp år 2000-feil. I Norge har de fleste vært bevisst på problemstillingen og gitt de ansatte flere kompetansebein å stå på underveis.

I USA anslås det å være 100.000 arbeidsledige programmerere etter nyttår fordi de ikke lenger kan jobbe med å rette opp år 2000-feil. I Norge har de fleste vært bevisst på problemstillingen og gitt de ansatte flere kompetansebein å stå på underveis.

USA Today meldte nylig at dataprogrammerere som hovedsakelig har jobbet med år 2000-problematikken allerede opplever en "baksmell". Siden i sommer , da de fleste programvarene var ferdig fikset før tusenårsskiftet, har tusenvis av programmerere blitt arbeidsledige.

- Mange av disse programmererne har omstilt eller omstiller seg til en ny e-handelsarena, men det er også mange som "ikke har de riktige kvalifikasjonene", sier teknologi-analytiker Howard Rubin til USA Today.

Rundt 80 prosent av de 500.000 Y2K-arbeiderne vil ifølge Rubin være sysselsatt også etter nyttårsaften, etter å ha oppdatert seg eller fått opplæring i å utvikle ny programvare.

Det betyr at rundt 100.000 amerikanske programmerere kommer til å jakte på ny jobb i januar.

I Norge er ikke problemet overhengende. Det anslås å være rundt 5.000 personer som har vært hovedbeskjeftiget med år 2000-prosjekter.

Per Morten Hoff i IT-næringens interesseorganisasjon IKT-Norge tror norske selskaper har god kontroll på problemstillingen med sysselsetting av disse også etter nyttår.

- Mange av de ansatte er i all hovedsak tatt ut av sin opprinnelige stilling for å jobbe med år 2000-forberedelser. Mange har opprettholdt tidligere arbeidsopgaver i tilegg, og de aller fleste vil gå tilbake til sine oprinnelige stillinger, tror Tror Amund Eriksen fra Nærings- og handelsdepartementets Aksjon 2000.

Stein-Erik Velland i IT-konsulentselskapet Cap Gemini tror heller ikke situasjonen blir dramatisk i Norge på dette området.

- De av våre konsulenter som har jobbet med år 2000-forberedelser er folk som i utgangspunktet har kompetanse som kan benyttes til andre opgaver. Hos oss gjelder det mellom 15 og 20 medarbeidere.

Velland sier selskapet har vært bevisst på denne problemstillingen, og gitt år 2000-medarbeiderne en annen type kompetanse underveis.

- De har fått et kompetansebein til, som gjør at de kan jobbe med systemer uten at de er år 2000-relaterte. Små enkeltmannsforetak og frittstående konsulenter som utelukkende har jobbet med år 2000-forberedelser, kan gå en problematisk tid i møte, men det er ikke mange det dreier seg om i Norge, sier han.

Henning Odden i Merkantildata sier det samme. Han opplyser at selskapet har vært veldig bevisst på å ikke sitte igjen med en "sær" konsulentstab i januar. Strategien har vært å unngå denne baksmellen.

- År 2000 har vært en del av hverdagen til de ansatte de siste to årene, og det kommer ikke til å bli annerledes etter nyttår. Da vil de ansatte jobbe med opprinnelige arbeidsoppgaver, sier han.

Til toppen