TELE-KOMMUNIKASJON

100.000 kan miste bredbåndet

Sverige røsker vekk kobbernettet. Telenor vurderer å gjøre det samme.

TeliaSonera skroter flere titalls tusen telefonstolper i Sverige. Dette skal spare dem for en halv milliard svenske kroner hvert år.

På landsbygda river de nå ned kobberkabler så raskt som mulig. Hensikten er å tvinge kundene over på mobile løsninger som er betydelig mer lønnsomt for teleselskapet, ifølge E24.se.

Så mange som 100.000 svensker kan bli helt uten bredbåndstilbud når TeliaSonera kvitter seg med fasttelefoninettet, skriver Veckans Affärer som kaller overgangen et svik mot distriktene.

Dette får store konsekvenser for bredbåndskunder kan næringslivsmagasinet melde. Mobildekningen er nemlig altfor dårlig i grisgrendte strøk.

Det norske fasttelefoninettet er hellet ikke fredet. Også Telenor vurderer å skrote de gamle kobberlinjene og erstatte dem med mer moderne infrastruktur.

- I tråd med den teknologiske utviklingen og markedets ønsker, vil vi intensivere utbyggingen av fiberbredbånd. Vi har et mål om å ta 50 prosent av veksten av fiber til hjemmet i 2012. Samtidig fortsetter vi den sterke satsingen på mobiltelefoni og mobilt bredbånd, opplyser fungerende kommunikasjonsdirektør i Telenor Norge, Kristin Tønnessen til digi.no.

- Når det gjelder kobber, så er vi i en utredningsfase hvor vi blant annet vurderer mulighetene for å erstatte kobber med annen teknologi, som fiber og/eller mobil, i områder med få aksesser, fortsetter hun.

- Kan dere garantere at en erstatning av kobbernettet ikke vil ramme tilbudet om bredbånd til kunder i distriktene, jamfør situasjonen slik den beskrives i Sverige?

digi.no spør også om norske kunder som i dag har ADSL-basert bredbånd risikerer å bli tvunget over på mobile løsninger.

- Som jeg nevnte er vi i en utredningsfase på dette området. Leveringsplikten for telefoni og internettoppkobling vil selvfølgelig bli ivaretatt, sier Tønnessen.

Telenor-direktøren sier at utviklingen innen mobilt bredbånd gjør at et mobilt bredbåndsprodukt «kan bli bedre enn hva mange tilbys over kobber i dag».

- Dette er blant de elementene vi vil ta med i utredningene, avslutter hun.

Telenor opplyser til digi.no at de regner med å være ferdig med disse utredningene i løpet av første halvår 2012.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.