100 Mbit bredbånd til mobilen

Mobiloperatører som byr på hastighet vil vinne framtidens kunder.

100 Mbit bredbånd til mobilen

Mobiloperatører som byr på hastighet vil vinne framtidens kunder.

Mobiltelefonen blir ikke bare brukt til å holde kontakt med venner og familie, men vil også bli brukt til å se TV, laste ned musikk og nettspill samtidig som vi leser nyheter uten irriterende forstyrrelser.

Derfor vil mobilbrukere ha høyere hastighet for å kunne bruke avanserte tjenester. En ny trendundersøkelse av TeliaSonera og NetCom avdekker at nesten en av tre ikke surfer mobilt på grunn av lavere hastigheter.

I november 2007 fikk både NetCom og Telenor konsesjon fra Post- og Teletilsynet for å bygge ut fjerdegenerasjons LTE nettet (Long Term Evolution). I Norge har Netcom lovet å bygge ut LTE uten å oppgi noen tidsplan. Telenor hadde i begynnelsen av mai ennå ikke tatt noen beslutning.

Begge de to selskapene tilbyr i dag såkalt turbo 3G, HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) dekningen i nettet med en teoretisk maksimalhastighet på 3,6 megabits per sekund.

LTE-teknologien skal være tilgjengelig for forbrukere i løpet av 2009-2010, og hastighetene som planlegges ligger spredt mellom 100 og 300 Mbit.

Nokia Siemens Networks holdt den første praktiske testen på dette nye nettet for over ett år siden.

Testene som ble gjort i LTE-nettet for over ett år siden ga hastigheter på rundt 160 Mbit i kombinasjon med MIMO-antenneteknologi (Multiple In, Multiple Out). Ericsson på sin side har allerede lansert sin plattform MT700 for kommersiell bruk som støtter det nye LTE nettet, skriver IT Pro.

Til toppen