FORBRUKERTEKNOLOGI

100 Mbit/s over TV-kabelen i 2006

Finske Teleste skal i begynnelsen av neste år kunne tilby kabelmodemløsninger med fiberhastighet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. juli 2005 - 11:36

Svært mange boliger er i dag knyttet til et kabelnett. I de fleste tilfellene sendes kun TV- og radiosignaler over disse kablene, men mange kabelselskaper, inkludert UPC og Canal Digital, tilbyr også mange av kundene Internett-aksess og telefoni over de samme kablene.

I forhold til utbygging av fiber til hvert hjem, er bruk av kabelnettet og kabelmodem en billig løsning, i hvert fall hvis det eksisterende kabelnettet er av god nok kvalitet til å kunne benytte for slike digitale tjenester. Men stort sett har overføringshastighetene over kabelnettet vært relativt begrenset sammelignet med hva som kan tilbys via fiber.

Et unntak er UPCs Extreme-produkt, hvor kundene tilbys en nedlastingshastighet på 26 Mbit/s. Opplastingshastigheten er likevel begrenset til 1,5 Mbit/s

Finske Teleste, som leverer bredbåndsutstyr, forteller til Reuters at selskapet allerede tidlige neste år vil kunne levere utstyr som øker hastigheten over kabelnettet til 100 Mbit/s. Det er snakk om å benytte en teknologi som gjør vanlig ethernet-aksess mulig over koaksialkabelen kabelselskapene benytter, Ethernet to the Home (EttH). Ethernet er den samme standarden som vanlige nettverkskort støtter, og regnes som en billig og velprøvd løsning.

    Les også:

Teleste gjennonfører for tiden feltprøver sammen med den nederlandske kabel-tv-tilbyderen Essent. Selskapet mener at konkurrentene først vil lansere tilsvarende teknologi i andre kvartal av 2007.

Under en pressekonferanse denne uken, sa Pekka Rissanen, en av lederne i Teleste, av kostnaden for å knytte et hjem til den nye EttH-teknologien vil kunne variere mekllom 50 og 200 euro.

- Ifølge våre egne analyser, er 30 Mbit/s per sekund det absolutte minimum i framtidens hjem. Bare ett enkelt TV-program vil kreve 10 til 20 megabits per sekund. Så vi vil veldig raskt få behov for 30 Mbit/s, og også 50 Mbit/s, sa Rissanen.

Selskapet skriver mer om teknologien på denne siden.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.