FORBRUKERTEKNOLOGI

100 Mbit/s over TV-kabelen i 2006

Finske Teleste skal i begynnelsen av neste år kunne tilby kabelmodemløsninger med fiberhastighet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. juli 2005 - 11:36

Svært mange boliger er i dag knyttet til et kabelnett. I de fleste tilfellene sendes kun TV- og radiosignaler over disse kablene, men mange kabelselskaper, inkludert UPC og Canal Digital, tilbyr også mange av kundene Internett-aksess og telefoni over de samme kablene.

I forhold til utbygging av fiber til hvert hjem, er bruk av kabelnettet og kabelmodem en billig løsning, i hvert fall hvis det eksisterende kabelnettet er av god nok kvalitet til å kunne benytte for slike digitale tjenester. Men stort sett har overføringshastighetene over kabelnettet vært relativt begrenset sammelignet med hva som kan tilbys via fiber.

Et unntak er UPCs Extreme-produkt, hvor kundene tilbys en nedlastingshastighet på 26 Mbit/s. Opplastingshastigheten er likevel begrenset til 1,5 Mbit/s

Finske Teleste, som leverer bredbåndsutstyr, forteller til Reuters at selskapet allerede tidlige neste år vil kunne levere utstyr som øker hastigheten over kabelnettet til 100 Mbit/s. Det er snakk om å benytte en teknologi som gjør vanlig ethernet-aksess mulig over koaksialkabelen kabelselskapene benytter, Ethernet to the Home (EttH). Ethernet er den samme standarden som vanlige nettverkskort støtter, og regnes som en billig og velprøvd løsning.

    Les også:

Teleste gjennonfører for tiden feltprøver sammen med den nederlandske kabel-tv-tilbyderen Essent. Selskapet mener at konkurrentene først vil lansere tilsvarende teknologi i andre kvartal av 2007.

Under en pressekonferanse denne uken, sa Pekka Rissanen, en av lederne i Teleste, av kostnaden for å knytte et hjem til den nye EttH-teknologien vil kunne variere mekllom 50 og 200 euro.

- Ifølge våre egne analyser, er 30 Mbit/s per sekund det absolutte minimum i framtidens hjem. Bare ett enkelt TV-program vil kreve 10 til 20 megabits per sekund. Så vi vil veldig raskt få behov for 30 Mbit/s, og også 50 Mbit/s, sa Rissanen.

Selskapet skriver mer om teknologien på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.