JUSS OG SAMFUNN

100 pågrepet for hacking

Politiet gikk til aksjon i 16 land.

AKSJON MOT UTPRESSINGVARE (RANSOMWARE): Mer enn 300 ransakelser ble gjennomført i en global aksjon mot hackere. Rundt 100 er arrestert. Det kunngjorde amerikanske myndigheter under en pressekonferanse i New York mandag.
AKSJON MOT UTPRESSINGVARE (RANSOMWARE): Mer enn 300 ransakelser ble gjennomført i en global aksjon mot hackere. Rundt 100 er arrestert. Det kunngjorde amerikanske myndigheter under en pressekonferanse i New York mandag. Bilde: FBI
20. mai 2014 - 07:53

Omkring 100 personer er pågrepet i en aksjon mot hackere i 16 land. De mistenkte knyttes til skadelig programvare som kan brukes til å ta kontroll over datamaskiner og webkameraer.

Hackerverktøyet kalles BlackShades og selges blant annet komplett med funksjoner for å kryptere innholdet på ofrenes datamaskiner og presse dem for penger.

– Advarsel! Din datamaskin har blitt hacket og dine private filer kryptert, og de kan bare låses opp av oss, lyder en av de innebygde meldingene i programvaren. Brukeren kan selv oppgi kontonummeret løsepengene skal betales til.

– Som ledd i en verdensomspennende etterforskning, rettsforfølges skapere, selgere og brukere av BlackShades i 16 forskjellige land, skriver de europeiske samarbeidsorganene Europol og Eurojust i en pressemelding. Det amerikanske føderale politiet FBI har også deltatt i den storstilte operasjonen mot BlackShades-hackere.

I løpet av to dager har europeisk politi og FBI gått til aksjon mot 359 boliger, pågrepet 97 personer og beslaglagt store mengder kontanter, illegale våpen og narkotika, i tillegg til godt over 1.000 datalagringsenheter, heter det i pressemeldingen. Det har vært aksjoner i blant annet Nederland, Belgia, Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Canada, Chile og Sveits.

CNN melder at så mange som 700.000 databrukere har blitt rammet av hackere som har brukt BlackShades-programvaren. Den koordinerte aksjonen er blitt forberedt i to år, skriver kanalen. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.