ANALYSER

1000 kroner for tre minutter 3G

Å bruke 3G mobil i feil land kan koste opptil tusen kroner for tre minutters datatrafikk.

30. mai 2005 - 08:21

Det er en kjent sak at mobilsamtaler over landegrensene kan være rådyre. Nå er det imidlertid mye som tyder på at blodprise på mobil i utlandet kan være historie.

Men det er fremdeles en risikosport å koble seg på mobil datatrafikk med PC-en eller mobilen når du er ute og reiser.

Innen bilverdenen snakker man gjerne om tiden det tar å akselerere fra null til hundre kilometer i timen, og de raske klarer det på noen få sekunder.

Minst like imponerende er tiden det tar å komme opp i en regning på tusen kroner med 3G-kort på tur i Europa. På en god dag kan det ta så lite som tre minutter.

Gartner-analytiker Martin Gutberlet mener at å bruke 3G-kort i utlandet er så dyrt at han advarer bedrifter mot å tillate det. De bør heller lete etter alternative oppkoblingsmuligheter, slik som WLAN, selv om 3G er tilgjengelig og praktisk.

– Datakort er latterlig dyrt, og en stor kostnadstrussel ved internasjonal roaming. Jeg sjekket prisen for å laste ned en gigabyte i måneden i Tyskland, og det var 80 euro, som er greit nok. Men hadde jeg tatt samme kort med til England ville det kostet meg 14,80 euro per megabyte, sier han.

Dette er en svært høy pris per megabyte. Fra før av har roaming med GPRS vært dyrt, og problemet blir enda større med 3G, fordi hastigheten er større og det betales per byte.

Ved 384 kilobit per sekund laster man ned en megabyte på omtrent 20 sekunder ved maksfart. Ved maksfart klarer man da å laste ned nesten 3 megabytes per minutt, som gir en minuttpris på opptil 42,60 euro, eller 345 kroner minuttet, ved dagens kurser.

Dermed kan man passere 1.000 kroner på under tre minutter. For prisen på et kvarter kunne man like godt kjøpt en ny bærbar PC, de billigste koster nå like over 5000 kroner.

Foreløpig tilbyr verken Telenor eller NetCom internasjonal roaming på 3G. Men Telenors GPRS-priser er en god pekepinn på hvor landet ligger. De krever i Vest-Europa 10 øre per kilobyte for den første megabyten, og deretter 8 øre, i nettverk som ikke er med i Starmap Alliance.

Hvis denne prisen gjøres gjeldende for 3G også, vil det første minuttet med full hastighet koste deg 240 kroner. Prisen faller litt etter første halve megabyte, så tre minutter vil koste litt i underkant av 700 kroner.

Med BusinessTalk-abonnement krever NetCom i Tyskland mellom 60 og 100 kroner per megabyte, avhengig av hvilket nett du benytter. Prisen er den samme for EDGE som for GPRS. Hadde NetCom åpnet for 3G-roaming til denne prisen, kunne de dermed kommet opp i mellom 520 og 860 kroner for tre minutter.

Både NetCom og Telenor tilbyr internasjonal roaming med mobilteknologien EDGE i flere land. Dette er en forbedring av GPRS, og skal gi hastigheter på opptil 200 kilobit per sekund. Dette blir heller ikke billig.

Med EDGE vil NetComs priser ved maksimal hastighet koste mellom 270 og 450 kroner for tre minutter, avhengig av hvilket nett du velger.

Prisen er rå, men det er vel og merke ikke bare Telenor og NetComs skyld. Mobilmarkedet har generelt altfor høye internasjonale roamingpriser, og nettet Telenor og NetComs kunder beveger seg i krever god betaling. Men det gjør også de norske selskapene når de får utenlandske gjester.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.