11.000 Nextel-kunder hacker-rammet

Nær 11.000 privatkunder og 70 bedrifter ble rammet da uvedkommende natt til søndag fjernet sider fra Telenor Nextels server. Blant de mest kjente kundene var herværende digi, samt Dagbladet, Nettavisen og Rikstoto.

Nær 11.000 privatkunder og 70 bedrifter ble rammet da uvedkommende natt til søndag fjernet sider fra Telenor Nextels server. Blant de mest kjente kundene var herværende digi, samt Dagbladet, Nettavisen og Rikstoto.

- Vi har prioritert å få opp igjen sidene til bedriftskundene først, sier Arne Cartridge, informasjonsdirektør i Telenor Nextel, til digi:media.

Etter at Telenor Nextel oppdaget innbruddet på serveren natt til søndag, ble store ressurser satt inn på å få de slettede sidene opp igjen. digi var oppe igjen allerede rundt kl. 01:00, men først klokken 13:30 søndag var Dagbladet igjen på nettet, og Nettavisen kom opp igjen halvannen time senere.

Selv om sikkerhetskopiering av sidene var gjort, mistet flere av de største kundene noen av sine sider etter innbruddet. For Nettavisens vedkommende var siste sikkerhetslagring foretatt 03:30 lørdag morgen. Alle sider som var lagt inn mellom dette tidspunktet og innbruddet natt til søndag, var derfor tapt fra Telenor Nextels servere. Selv om Nettavisen selv sitter med disse sidene hos seg, vil det ta en stund før alle sidene igjen er på plass for avisens lesere.

digis system re-genererer automatisk alle sider dersom slike ting skjer, og i det scriptene går som normalt igjen, går også digi som normalt. Dermed ble alle sider kopiert ut straks feilene ble rettet hos Nextel.

Av de vel 11.000 kundene som fikk sine sider slettet etter innbruddet, var det rundt 70 bedrifter. Disse sidene håpet Cartridge å ha oppe på nett igjen i løpet av søndag ettermiddag, mens privatkundene måtte vente til senere på kvelden før de igjen kunne se sine kunder på nettet.

Hvorvidt Telenor Nextels kunder har lidd økonomiske tap som følge av innbruddet, hadde Cartridge ingen oversikt over søndag ettermiddag.

- Dersom den som har brutt seg inn har brukt metoder som var kjent fra tidligere, vil det da kunne bli reist erstatningskrav mot dere fordi dere ikke sikret serveren mot dette?

- Dette er ikke snakk om vanlig hacking, men om at noen har gått inn og endret på funksjonaliteter som vi har hatt i vårt system, sier Cartridge, som opplyser at de nå jakter på en original hacker.

Til toppen