JUSS OG SAMFUNN

126-åring blir kanskje aldri mer utgitt

Fullversjonen av ærverdige Oxford Dictionary kan bli vraket.

31. aug. 2010 - 13:35

Det går mot slutten for papirversjonen av standardverket The Oxford Dictionary of English (OED). Utgivelsen er regnet som den mest omfattende og akademiske ordboken på engelsk.

Fullversjonen med alle sine tyve bind er for tiden under revisjon. Dette arbeidet er ventet å ta minst ti år.

Innen revisjonen er klar tviler Oxford University Press på at det lenger er grunnlag for å trykke ordboka på papir, ifølge London Sunday Times.

Markedet smuldrer bort

Forlaget sier til avisen at salget av flerbindsversjonen har dabbet kraftig av de siste årene. Årlig faller etterspørselen med flere titalls prosent.

Den neste revisjonen blir trolig bare utgitt i en nettutgave.

I så fall lider den samme skjebne som oppslagsverket Encyclopaedia Britannica og vårt hjemlige Store Norske Leksikon, som for lengst har gitt opp papirutgivelsene sine etter å ha blitt utkonkurrert av internett.

OED utkom første gang i 1884. Flerbindsversjonen som sist ble revidert i 1989 er solgt i nærmere 30.000 eksemplarer. En luksusutgave koster i Norge rundt 50.000 kroner.

Oxford Dictionary tilbys allerede som en digital nettjeneste med over to millioner oppslag i måneden fra abonnenter, som hver betaler 295 dollar for tilgangen, ifølge Washington Post.

Kommentarene forlaget gir i saken gjelder deres massive 20-binds utgivelse. Oxford University Press har ingen planer om å kutte ut deres mindre omfattende ordbøker.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.