13 tegn får Chrome til å krasje

Språkproblemer på Mac.

I alle fall én tegnkombinasjon på gammelsyrisk får faner i Chrome for Mac til å krasje.
I alle fall én tegnkombinasjon på gammelsyrisk får faner i Chrome for Mac til å krasje. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. mars 2015 - 09:43

Det er i hovedsak to grunner til at programvarekrasj er uheldig. Den ene er selvfølgelig at brukeren blir avbrutt og kanskje mister arbeid som ikke har blitt lagret. Den andre er at programvarekrasj noen ganger kan utnyttes av skadevare til å få økt tilgang til systemet. Ofte er det da også skadevaren som har forårsaket krasjen.

Unicode

I slutten av forrige uke ble det oppdaget at det er svært enkelt å få deler av Chrome for Mac til å krasje. Alt som skal til er at en bestemt rekke med Unicode-tegn er oppgitt på en webside som åpnes i nettleseren. Dette får i alle fall den aktuelle fanen til å krasje, men for noen vil også flere deler av nettleseren krasje.

Det er VentureBeat som først omtaler dette tilfellet som har blitt rapportert til Google på denne siden. De aktuelle tegnene ser ut til å være gammelsyriske («Syriac»). Chrome-fanene skal bare krasje dersom dette tegnsettet ikke er installert på Mac-en.

I februar ble det også meldt om et lignende tilfellet. Men i dette eldre tilfellet skal det være nok med tre tegn for å få Chrome-faner til å krasje på Mac. Også her ser det ut til at feilen forsvinner dersom visse tegnsett blir installert.

Så langt er det ingenting som tyder på at krasjene i seg selv utgjør noen sikkerhetsrisiko. Men feilen som forårsaker krasjene er svært enkel å utnytte dersom man bare ønsker å plage andre. For eksempel kan tegnkombinasjonen inkluderes i et innlegg i en Facebook-gruppe som mange abonnerer på. For de aller fleste som bruker Chrome på Mac vil visning av innlegget trolig føre til at faneprosessen krasjer.

Omtrent fire prosent leser digi.no med Chrome på OS X.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.