1400 Ericsson-ansatte mister jobben

I et intervju med Svensk TV2 nylig, uttalte konsernsjef Lars Ramqvist at Ericsson står foran store omveltninger. Nå kommer bekreftelsen. Samtidig med at 1400 ansatte får marsordre, kommer signalene om at selskapet bare i Sverige vil etablere opptil 3000 nye jobber i år.

I et intervju med Svensk TV2 nylig, uttalte konsernsjef Lars Ramqvist at Ericsson står foran store omveltninger. Nå kommer bekreftelsen. Samtidig med at 1400 ansatte får marsordre, kommer signalene om at selskapet bare i Sverige vil etablere opptil 3000 nye jobber i år.

Det var tirsdag ettermiddag Ericsson-ledelsen presenterte de store strukturendringene konsernet nå tar fatt på. Selv om meldinger om bemanningskutt aldri er hyggelige, kom det neppe som noen overraskelse på de 90.000 ansatte i suksessbedriften at konsernledelsen tar i bruk sterk lut i kampen for å beholde sin sterke posisjon på det internasjonale telemarkedet.

Konsernsjef Lars Ramqvist har lenge understreket at Ericsson må belage seg på enorme omstillingskrav i årene som kommer. Selskapet opererer i den kanskje mest konkurranseutsatte industrien i verden, der produktene har svært kort levetid og aktørene må kunne omstille seg raskt om en skal ha håp om å overleve. - Bare i Sverige ser vi for oss en fremtid der det hver måned forsvinner 600 Ericsson-arbeidsplasser, samtidig som det etableres 1000 nye, sa Lars Ramqvist i et intervju med svensk TV2 nylig.

Nå opplever de ansatte i selskapet at fremtiden allerede er her.

Ericsson Infocom Systems presenterte tirsdag en rekke tiltak som vil få store konsekvenser for de ansatte ved selskapets produksjonsavdelinger i Norrköping. Kortproduksjonen til Ericssons AXE-sentraler og andre aksessprodukter flagges nå ut av Sverige for å bli overtatt av de USA-baserte virksomhetene Solectron Corporation og SCI Systems. Denne flyttingen alene gjør at 700 ansatte i Norrköping blir overtallige.

I tillegg har Ericsson Infocom Systems besluttet å se på mulige rasjonaliseringstiltak på transportsiden og for aksessproduktaktivitetene i Norrköping. "Dersom vi finner mer kosteffektive løsninger enn Norrköping, vil dagens operasjoner suksessivt bli flyttet", heter det i en melding konsernet sendte ut tirsdag ettermiddag. Skjer dét, vil ytterligere 400 Ericsson-ansatte i Norrköping stå i fare for å miste jobbene sine.

Men det stopper ikke der. Ericsson Infocom Systems har i lang tid også sett seg om etter en partner som kan overta kretskortproduksjonen i Norrköping. Foreløpig er det ikke tatt noen endelig beslutning i denne saken ennå, men ledelsen håper at en avtale er i boks i løpet av første halvår 1997. Omlag 300 mennesker er i dag ansatt på denne produksjonslinjen i Norrköping.

De 600 menneskene som arbeider med sluttproduksjon og sluttesting av bl.a. Ericssons AXE-sentraler står ifølge konsernledelsen ikke i fare for å miste jobbene sine. Alt i alt dreier det seg altså om 1400 av Ericssons ansatte i Norrköping som trolig må finne seg noe annet å gjøre, dersom de da ikke ser seg i stand til å flytte. Ericssons mobiltelefondivisjon skal om kort tid ansette 300 nye personer ved produksjonsavdelingen i Linköping og 140 ved fabrikken i Kumla. De som blir berørt av arbeidsplassnedleggelsene i Norrköping vil stille først i køen for å bekle disse nye stillingene, lover konsernledelsen.

Samtidig med at 1400 Ericsson-ansatte i Norrköping får beskjed om at de trolig blir rasjonalisert vekk, opplyser selskapet at det sannsynligvis vil etablere over dobbelt så mange nye arbeidsplasser andre steder i Sverige iløpet av året.

- Med de nye oppdragene Ericsson får ved sine fabrikker i Linköping og Kumla vil selskapet helt sikkert skape over 400 nye arbeidsplasser bare i denne regionen. Totalt vil Ericsson ha behov for over 3000 nye arbeidsplasser i Sverige iløpet av året. Det er vårt mål at så mange som mulig av de ansatte som blir berørt av rasjonaliseringstiltakene i Norrköping vil finne seg nye jobber i Ericsson-systemet, sier administrerende direktør i Ericsson Infocom Systems Anders Igel.

Til toppen