BEDRIFTSTEKNOLOGI

15-åring fikser WebP-støtte til nettlesere

JavaScript-bibliotek sørger for støtte for bildeformatet allerede nå.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. okt. 2010 - 11:28

Google presenterte i slutten av september et nytt bildeformat, WebP, som skal kunne komprimere fotografier mer effektivt enn JPEG, uten at det går utover bildekvaliteten. Det er riktignok noe uenighet om dette faktisk er tilfellet.

Siden bilder utgjør en stor del av dataene på websider, vil en reduksjon i filstørrelsen kunne redusere båndbreddekostnadene for nettsteder som inneholder mye bilder, for eksempel selskapets egne Picasa- og Panoramio-tjenester.

Men for at WebP-formatet skal kunne brukes på weben, kreves det at nettlesere støtter formatet. Per i dag er det ingen som gjør dette.

Bare noen dager etter Google introduksjon av WebP, kom en 15-åring som kaller seg antimatter15 med et første utkast til et JavaScript-bibliotek som gjorde det mulig å vise WebP-bilder i de kommende Chrome 7.0 og Firefox 4.0. En oppdatert utgave av biblioteket, som kalles Weppy, fungerer også i Opera 10.62 og nyere.

Årsaken til at dette er mulig med en tross alt ganske beskjeden mengde JavaScript, er at WebP er basert på den samme VP8-teknologien som som videoformatet WebM. Dette videoformatet støttes av de nevnte nettleserne.

I praksis består et WebP-bilde av et enkelt VP8-bilde, pakket inn i en RIFF-container.

Det Weppy gjør, er å konvertere bildets containerformat om til EBML/Matroska, som benyttes av WebM-formatet. Deretter skiftes bildeelementet på siden ut med et videoelement som kontinuerlig viser en WebM-video med ett eneste bilde.

En demonstrasjon av Weppy finnes på denne siden. Nettlesere som støtter WebM viser et mandelbrot-bilde, mens brukere av andre nettlesere får se et helt annet bilde ...

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.