16 tonn maskinvare ga norsk rekord

Norges kraftigste datamaskin er oppkalt etter et samisk monster og ble innviet i dag.

16 tonn maskinvare ga norsk rekord

Norges kraftigste datamaskin er oppkalt etter et samisk monster og ble innviet i dag.

Universitetet i Tromsø innviet i dag det som skal være Norges kraftigste datamaskin gjennom tidene. Maskinen kalles Stallo og er oppkalt etter den største og mest fryktinngytende skikkelsen i samisk mytologi.

Maskinen har allerede kommet med på den siste rangeringen av verdens 500 kraftigste superdatamaskiner. Der ligger Stallo på 83. plass, den beste plasseringen for en norsk maskin siden 1997. Men da maskinen ble testet, var det skjevt konfigurert med kun halvparten av prosessorkjernene tilknyttet et høyhastighets nettverk, Infiniband.

    Les også:

Maskinen, som er tilgjengelig via Internett med navnet stallo.uit.no, er 15 meter lang og veier 16 tonn. Den er satt sammen av 704 stykk HP BL460c bladesystemer, hvor de fleste er utstyrt med to fire-kjernede Intel Xeon-prosessor, 16 GB internminne og 120 GB harddisk. Samlet har systemet 5632 prosessorkjerner som gir en teoretisk ytelse på 60 teraflops.

Maskinhallen er egentlig et tidligere møbellager på 100 kvadratmeter som ble ominnredet i sommer. Maskinen ble installert i november. Totalkostnadene, inkludert drift og strøm i maskinen ventede levetid på fire år, anslås til å bli nærmere 40 millioner kroner. 22 millioner mottok universitetet fra Norges Forskningsråd allerede tidligere i år.

- For Universitetet i Tromsø er dette et resultat av en langsiktig og strategisk satsing på modellering og simulering som den tredje vei til forskning. All statistikk viser at forskere som benytter seg av denne type anlegg er mer produktive og kommer hurtigere ut med sin forskning i konkurranse med store internasjonale miljøer. Det er derfor viktig at et lite universitet som UiTø kan ligge i tet når slike verktøy skal installeres. Med den nye maskinen vil hele forskningsmiljøet i Tromsø for en periode fremover ha det aller beste

tilbudet både nasjonalt og internasjonalt, sier Magnar Antonsen, IT-direktørved UiTø, i en pressemelding.

For å demonstrere regnekraften til Stallo demonstrerte UiTø i dag luftforurensningsmodellen EMEP kjørt på Stallo og en vanlig bærbar PC. Selve beregningen ble utført i løpet av 3 timer både på begge maskiner, men mens man på Stallo kunne lage en 50-års simulering over hele verden, fikk man kun ut en simulering over ett år i et svært lite område på PC-en.

Mer om Stallo finnes her.

Til toppen